Quantcast
Channel: זעקת האמהות Mothers cry
Viewing all 266 articles
Browse latest View live

השופט המעורער בנפשו שמאי בקר, סדיסט איום ואכזר עם אופי של מנגלה –אימה וטרור באולם בית המשפט

$
0
0

מזה שנים שהשופט שמאי בקר, יושב על כסאו בביהמ"ש שלום ת"א כשופט פלילי, ולא יודעים מה לעשות איתו מרוב תלונות הציבור. מדובר בבריון סדיסט, עם אופי גרמני, המזהם את מערכת המשפט בהתנהגותו הבהמתית והגסה.

שמאי בקר מבייש את מערכת המשפט, והחליט לחסל את כל ההורים שמוחים על פשעי משרד הרווחה. ויש לזכור: מדובר בפרקליט לשעבר המורגל בתפירת תיקים לחפים מפשע וכל שהוא רואה לנגד עיניו זה איך להכניס כמה שיותר אנשים לכלא. שמאי בקר, ייצג בזמנו את רונית צור, זוהמה צוררת של משרד הרווחה שניתקה אלפי אבות מילדיהם, בתביעה נגד העיתונאי יעקב בן יששכר. להלן לקט תגובות קטן שריכזנו שכתבו עליו ב- 2015:

"המטורף היחידי בפרשה זו הוא השופט שמאי בקר, אשר מתעלל בגבר גרוש. מדובר בשופט שפל שקרן וזייפן פרוטוקולים סידרתי. והרי כבר נאמר על השופט בקר ע"י ציפי לבני שרת המשפטים לשעבר כי "הוא סרטן בלב האומה". לידו השופט ציון קפאח הוא צדיק גדול. כמי שבאמת מכיר את הפרשה מקרוב ניתן לומר שמי שיכול לרשום שהסובל העיקרי הוא השופט זה רק השופט שמאי בקר בעצמו. לך הביתה בקר, בכך תזיק רק לבני ביתך ולא לאנשים חפים מפשע אשר בחרת להתעלל בהם. גם כן צדק…".

"שמאי בקר שופט  איום ומזעזע, ברוך שפטרנו מעולו של שמאי בקר".

"היה שופט איום ואכזר. היה מתייעץ עם החברות שלו הפרקליטות איך להרוס חיי גברים. היה מנתק ילדים מאבות ושולח אותם בסיטונאות לכלא, אומר לגברים לוותר על הילדים שלהם. הוא שופט מושחת, בבלוג אחד קראו לו מופקר וטייחן".

שמאי בקר החלאה

שמאי בקר מעורר בנו תחושת גועל. אנו תמהים מה לומדים שופטי ישראל בקורס לשפיטה? דיני סאדיזם? דיני שנאת האדם? דיני החארטה בארטה? לפנינו שופט גועלי ודוחה במיוחד אשר הגיעה אליו עיתונאית שנפגשה עם שר הרווחה שהביא את מנכ"ל משרד הרווחה, יוסי סילמן.

נטען על ידי שמאי בקר, שהעיתונאית הפרה את פרטיות מנכ"ל משרד הרווחה, משפרסמה את הדוחות האינסופיים שהוא צבר ולא ביקשה את תגובתו. כשהרווחה מוציאה כתבות באמצעות יחצ"ן הזבל שלה לעיתונות, הם אף פעם לא מבקשים את תגובת הלקוחות שלהם. על פרסום דוחות מנכ"ל משרד הרווחה נגזר דינה של העיתונאית לורי שם טוב, והשופט האכזר החליט להרשיע את העיתונאית לפי עבירה של סעיף 2 (5) לחוק העונשין.

האם שמאי בקר, מצפה שאם פקידת סעד מחליטה להוציא ילדים ממשמורת הורה, ההורה צריך למסור את הילד בשמחה ובששון לפקידת הסעד שתשים את הילד במעון ללא אהבת אבא ואמא? כך בדיוק היה בימי הנאצים, כאשר ציפו מהיהודים למסור לנאצים את כל מה שיש להם ולעמוד בתור כדי למות. אז עכשיו במדינת ישראל אנו רואים שופט ממין זכר, שאין לו מוסר, אין לו רחמים והוא מרשיע, כי הוא חושב שזה התפקיד שלו, להרשיע אנשים על כך שלא הסכימו מרצון להיפרד מילדיהם הקטינים.

קראנו את הכרעת הדין של השופט הסדיסט וחשנו גועל. גועל על שקיים כזה שופט, גועל על כי יש לו בני משפחה שחושבים שהוא משרת את מדינת ישראל, ושזה כבוד גדול להיות שופט. אז בטח שזה לא כבוד גדול להיות שופט שמתעלל באימהות ומטיל כתם פלילי על מי שנלחם להשאיר את ילדיו במשמורתו. נאחל לשמאי בקר שיצא לחופשה ולא יחזור ממנה למערכת המשפט. שופט סדיסט עם אופי של מנגלה. ברור לכל מי שעומד מולו, שאם היה קרמטוריום באולמו, הוא היה מוריד בהנאה את הראש של הנאשם כשהוא מחייך בסיפוק. הצליח לחסל עוד יהודי. לא סתם ההורים שלו בחרו לו שם של צורר: שמאי. זד רשע, כשהוא רואה שמי שעומד מולו במצוקה, הוא מנצל את המצוקה וכותב שקרים על גבי שקרים בפרוטוקול שלו, כדי למעוך, להשפיל ולדרוס את העומד מולו. שמאי בקר, בן 46 שנים נראה בן 60. התנהגותו הגרמנית המוקפדת מבהירה לכל מי שעומד מולו, כשהגרמני שמאי יפול, הוא יתרסק. זה יקרה בקרוב מאוד.

פרסום דוחות החניה של סילמן, הם פרסומים מותרים. דוח חניה כתב אישום שמותר לפרסום, ונראה שלשופט זה בכלל לא אכפת מה נאמר ומה לא נאמר, העיקר שהוא יכול להרשיע ולצבור כמה שיותר הרשעות. אנחנו גם לא רואים כל הפרת פרטיות בפרסום זה.

אנחנו רק יכולים לייחל לכך שיפטרו את ההזוי שמאי בקר, ושבני המשפחה שלו יקראו שורות אלה וידעו שמדובר בשופט שהמיט קלון בושה למדינת ישראל, ובושה למערכת המשפט.

לגבי יוסי סילמן מנכ"ל משרד הרווחה שנבעט בבושת פנים ממשרד הרווחה, מה אפשר לצפות ממי ששרת את פקידות הסעד? הרי כולן באיכות אנושית ירודה ביותר. הזבל של הזבל הולכת להיות פקידת סעד. העניין הוא שלאחרונה יש יותר מידי סיפורי זוועות על פקידות הסעד, כולל חטיפת תינוקת מרחם אימא היישר מבית החולים ליס בת"א.



קראו לנו "שפחות"סרטה של ג'סיקה וטורי דמבו על נשות דניאל אמבש שנידון ל- 26 שנות מאסר בכלא על לא עוול בכפו – צפו בסרט

$
0
0

קישור מקוצר לכתבה: http://wp.me/p3VHfi-Mp

סרטה של ג'סיקה וטורי דמבו

קראו לנו "שפחות"

בשנת 2013 נגזרו על דניאל אמבש 26 שנים בכלא, בגין עבדות, אונס, תקיפה בנסיבות מחמירות ועוד.

דניאל אמבש

דניאל אמבש

פרקליטות המדינה מערערת כעת לשינוי הענישה ל- 65 שנה.

היחס מצד הממסד לאילנה, אזמרה, אדרת ושירן, ארבע מתוך ששת בנות זוגו של דניאל אמבש, הוא כאל נשים ללא רצון חופשי. הן נקראו "שפחות", "קורבנות" או "שטופות מוח", עובדה שמונעת מבית המשפט להאזין לעדותיהן בדבר חפותו של דניאל אמבש.

הנשים נכלאו לשנה על האשמות שאחר כך בוטלו.

נשות דניאל אמבש

נשות דניאל אמבש

נשות דניאל אמבש

נשות דניאל אמבש

בארבע השנים האחרונות הן נלחמות להשיב לעצמן את כבודן ואת האמת שלהן.

בספר שכתבו הן מספרות את סיפורן ואת סיפור אהבתן אל בן זוגן, דניאל אמבש.

הספר: כאשר שש נשים החליטו להתחתן עם איש אחד, סיפורן של נשות דניאל אמבש

הספר: כאשר שש נשים החליטו להתחתן עם איש אחד, סיפורן של נשות דניאל אמבש

מתוך הסרט:

שמי עמנואל אתנסיו, עו"ד ופעיל זכויות אדם, אני עורך דין שעורך חקירה ראשונית על התיק של דניאל אמבש. הוזמנתי על ידי קבוצת אמנים צרפתיים, שביקשו ממני להגיע לירושלים ולתל אביב כדי לראות בדיוק מה קרה.

המצב די מסובך, כך שבכל מקרה, זה נמצא מחוץ למצב המקובל. גם עורך דין מאוד מנוסה, פלילי, עדיין צריך להבין היטב איך זה עובד. כיצד משפחה, שלא נוהגת לפי כללי החברה, מתנהלת בחיי היומיום.

אם מדינת ישראל מחשיבה אתכן כקורבנות, אז המדינה הייתה צריכה לתמוך בכן במקום לשים אתכן בכלא. כך שבכל מקרה, במשפט הזה יש סתירה ענקית.

עמנואל אתנסיו, עורך דין ופעיל זכויות אדם. גם עורך דין פלילי מאוד מנוסה, עדיין צריך להבין היטב איך זה עובד

עמנואל אתנסיו, עורך דין ופעיל זכויות אדם. גם עורך דין פלילי מאוד מנוסה, עדיין צריך להבין היטב איך זה עובד

פרופ' בועז סנג'רו, ראש החטיבה למשפט פלילי ולקרימינולוגיה, המרכז האקדמי למשפט ולעסקים:

האומדן של הרשעות חפים מפשע הוא בין 5 ל- 10 אחוזים שזה המון, גורמים המערכתיים שתורמים להרשעות של חפים מפשע, הם בכל הדרגים, בכל הפונקציות. כאשר לימדתי על הקונספציה של האשמת החשוד שבמסגרתה חוקרי המשטרה ובעקבותיהם לעיתים גם התובעים, ובעקבותיהם לעיתים גם השופטים, ננעלים על המחשבה שהחשוד שבידיהם הוא האדם שביצע את העבירה.

החוקרים לא מחפשים כיווני חקירה אחרים.

אני מדמה את זה לסוס שחוסמים לו את העיניים בצדדים כדי שהוא יילך כל הזמן ישר, ככה מתקדמת החקירה המשטרתית. כמו שהיה פעם ציד מכשפות בתקופות קודמות, אז גם בימינו יש מידי פעם מצבים כאלה שבהם שמועות הופכות לציד של אנשים מסויימים.

פרופ' בועז סנג'רו, ראש החטיבה למשפט פלילי ולקרמינולוגיה המרכז האקדמי למשפט ולעסקים: חוקרי המשטרה ובעקבותיהם גם השופטים ננעלים על האדם שהוא זה שביצע את העבירה

פרופ' בועז סנג'רו, ראש החטיבה למשפט פלילי ולקרמינולוגיה המרכז האקדמי למשפט ולעסקים: חוקרי המשטרה ובעקבותיהם גם השופטים ננעלים על האדם שהוא זה שביצע את העבירה

פרופ' אסתר הרצוג, מומחית לאנתרופולוגיה חברתית, פעילה פמיניסטית ומקימת תנועת ש.י.ן:

אני מעורבת בנושא זה למעלה מעשרים שנה, והבנתי שהדברים נעשים גרועים יותר כל הזמן.

העובדים הסוציאליים משקרים לילדים, ומספרים להם שההורים שלהם לא רוצים לראות אותם, או שהם לא יכולים לבוא לבקר אותם או סיפורים אחרים. וכן, הם משקרים גם לשופטים.

ובשם טובת הילד, נעשים הדברים האיומים ביותר לילדים.

למה זה קורה? למה עובדים סוציאליים, שחונכו להיות אידיאליסטים, למה הם מתנהגים כך? אני הייתי אומרת שזה קשור להתנהגות הארגונית. ארגונים רוצים להיות בעלי כוח רב יותר, לקבל עוד כסף ועוד עובדים, וכשיש להם את כל המוסדות האלה, הם לא רוצים לסגור אותם. וכמובן, כל הכסף שמסתובב סביב המוסדות זה כסף גדול, זה בערך שבעים אלף שקלים לחודש, שמשולם על כל ילד במוסד, אז אנחנו מדברים על כמיליארד וחצי שקלים לשנה שמסתובבים סביב העסק הזה.

* לדניאל אמבש 17 ילדים.

אז זוהי למעשה תעשיה, הילדים הם תעשיה. כן, אני חושבת כך.

פרופ' אסתר הרצוג, מומחית לאנתרפולוגיה חברתית פעילה פמיניסטית ומקימת תנועת ש.י.ן. אני מעורבת בנושא זה למעלה מעשרים שנה

פרופ' אסתר הרצוג, מומחית לאנתרפולוגיה חברתית פעילה פמיניסטית ומקימת תנועת ש.י.ן. אני מעורבת בנושא זה למעלה מעשרים שנה

עו"ד צבי זר: שופטת מאוד עוינת. בית המשפט מלא בדעות קדומות, זה יקח הרבה זמן לשנות את הגישה של השופטים.

הדיון היה בקשר לזכותו של קטין שמאושפז בבית חולים פסיכיאטרי לקבל עצה מעורך דין, והשופטת דחתה זאת.

עו"ד צבי זר: בית המשפט מלא בדעות קדומות. זה יקח הרבה זמן לשנות את הגישה של השופטים

עו"ד צבי זר: בית המשפט מלא בדעות קדומות. זה יקח הרבה זמן לשנות את הגישה של השופטים

עו"ד צבי זר. הדיון היה בקשר לזכותו של קטין שמאושפז בבית חולים פסיכיאטרי לקבל עצמה מעורך דין והשופטת דחתה זאת

עו"ד צבי זר. הדיון היה בקשר לזכותו של קטין שמאושפז בבית חולים פסיכיאטרי לקבל עצמה מעורך דין והשופטת דחתה זאת

עקיבא היה בן 13, כשהועבר למוסד על ידי שירותי הרווחה לאחר שאביו נעצר, ובן 14 כשנתן עדות מפלילה נגד אביו.

בגיל 16.5 עקיבא כותב לבית המשפט העליון מכתב בו הוא מודה בעדות שקר ומתאר את ההתעללות הפיזית והנפשית שעבר על ידי השלטונות, שהובילה אותו להעיד כנגד אביו.

שיחת טלפון לתובע הציבורי של עו"ד עמנואל אתנסיו:

מר אופיר שגיא בוקר טוב, מדבר עמנואל אתנסיו, בקשר לתיק של דניאל אמבש.  לא קיבלתי את המייל או את התגובה שלך, כמו שאמרת לי אתמול, ואני פגשתי את הילדים של דניאל אמבש. נראה לי זה די מוזר שלא קיבלתי תשובה, ושאתה לא מוכן לפגוש מומחה בינלאומי שמתמחה בנושא הזה בדיוק. יש לך את הטלפון והמייל שלי, בבקשה תשתדל ליצור איתי קשר, אני לשירותך, ונראה מדוע אתה נמנע מלפגוש מומחה בינלאומי לזכויות אדם בתיק המסוים הזה.

מאז תחילת המחקר שערכתי פגשתי הרבה עורכי דין והרבה אנשים עם סיפורים דומים. לא עם בדיוק אותן העובדות, מקרים שבהם המשטרה מילאה תפקיד מלוכלך, מקרים שבהם העובדים הסוציאליים שיחקו משחק מלוכלך, מקרים שבהם השופטים תמיד לוקחים את הצד של המשטרה בלי באמת ללכת ולחקור את העובדות האמיתיות. הם לוקחים כמובן מאליו את מה שהמשטרה מספרת להם.

אם למשטרה היה את הרושם שהיא עושה את הדבר הנכון, אז במקרה כזה, לא מאיימים על אנשים, לא מרביצים לאנשים, לא מטרידים אנשים, לא מאבדים עדויות, לא מאבדים הקלטות חקירה, לא מאיימים על ילדים, לא שמים את הקורבנות בכלא, לא קונים מתנות, ולא עושים מעין קבוצת מאפיה בין משרד הפרקליטות והעובדים הסוציאליים.

ואם המשטרה עושה את זה, אז משהו לא בסדר וזה הכישלון הגדול של בית המשפט, ללא קשר לעובדה אם דניאל חף מפשע או אשם, אני לא מתייחס לזה.

תשאלו את עצמכם למה, בדמוקרטיה מודרנית זה אינו תפקידו של השופט לתמוך בהוכחות של המשטרה. בדמוקרטיה מודרנית, תפקיד השופט הוא לבדוק את המשטרה , כך שאם המשטרה עשתה משהו לא נכון, באופן רגיל לא רק שההוכחות לא מקובלות בפני בית המשפט, אלא צריכה להיות אחריות על כך שמשהו נעשה בצורה פסולה.

אזרח פשוט, יכול להבין שמשהו התנהל לא כשורה.

והמשהו הזה הוא לא דניאל או המשפחה שלכם, המשהו הזה הוא הדרך שהנציגים הרשמיים מטעם המדינה התנהלו עם התיק.

וזה נע מבעייתי, ללא חוקי, ללא מוסרי, ללא מקובל, וזה מה שמישהו צריך לפתור במהלך המשפט והערעור.

הם עשו זאת בעבר, הם התחמקו מזה, ועכשיו לבית המשפט העליון יש את האפשרות לבדוק למען הצדק, בשם הצדק הם צריכים לבדוק מה קרה במשך התהליך של המשפט הזה.

שיחה טלפונית עם דניאל אמבש:

חי את זה כמו סיפור של קפקא.

ממש מרגיש כמו בספר של קפקא, שדנים אותך על משהו שאתה לא בדיוק מבין על מה, מפרשים את הדברים לפי דעתם. על מה? על מה הם מדברים? על מה?

יש פה אנשים שיושבים על רצח, יושבים על אונס, אני מרגיש שהאסירים מרגישים שזה מעוות, שזה לא נכון.

— אילנה אמבש: דניאל, אתה יודע שאנחנו מאוד מתגעגעים אליך?

גם מאוד מתגעגע אליכן.

— אדרת אמבש: אתה יודע שאוהבים אותך?

כן. מחזיק אותי מאוד שאתם תומכים בי ואוהבים אותי וכל מה שאתן עושות.

— אדרת אמבש: אנחנו אוהבות אותך מאוד, תהיה חזק. אנחנו נילחם, אנחנו לא נוותר.

דניאל (שר):

לתקן את הקן צריך לדעת איך לגדלו,

מתי להגיד כן

ומתי טוב להגיד לא.

שישמר הקן

צריך אפילו שמר לו.

האומץ להיות כן

והאומץ לומר לא.

סרטה של ג'סיקה וטורי דמבו, בהשתתפות:

אילנה אמבש

אזמרה אמבש

אדרת אמבש

שירן אמבש

עו"ד עמנואל אתנסיו

פרופ' אסתר הרצוג

פרופ' בועז סנג'רו

עו"ד צבי זר

עריכה: גילי דנון

עקיבא היה בן 13 כשהועבר למוסד על ידי שירותי הרווחה לאחר שאביו נעצר ובן 14 כשנתן עדות מפלילה נגד אביו

אדרת אמבש

אדרת אמבש

אזמרה אמבש

אזמרה אמבש

אילנה אמבש

אילנה אמבש

שירן, אזמרה, אדרת, אילנה אמבש (מימין לשמאל)

שירן, אזמרה, אדרת, אילנה אמבש (מימין לשמאל)


חדשות מענגות: התפגרה אחותה של שופטת הנוער טובה פרי, עוה"ד מרים בקשט –מי שזורעת שכול במשפחות טועמת טעמו המתוק של השכול

$
0
0

קישור מקוצר לכתבה: http://wp.me/p3VHfi-Mt

לפני חודש התפגרה אחותה של שופטת הנוער טובה פרי, עו"ד מרים בקשט ז"ל.  שופטת נוער זו טובה פרי זורעת שכול בכל תיק נוער שמגיע אליה. היא מנתקת ילדים מהוריהם מבלי למצמץ ומבלי להניד עפעף. טובה פרי מאמינה בכל מאודה ששכול זה דבר טוב ושניתוק ילדים ממשפחותיהם זה דבר שיקומי, בריא ופוזיטיבי.  אם כן כעת בפרוס 45 יום להתפגרותה של האחות, טובה פרי טועמת את טעמו המתוק של השכול. כן היא איבדה אחות, אבל זה כיף, זה בריא זה משחרר, וכמובן… מאוד שיקומי.  

כעת לא נותר לטובה פרי אלא לבקש לעשות אבחונים כדי להעריך האם לטובת המנוחה השכול הגיע מוקדם מידי או ממש בזמן. נקווה שתגיע אל טובה פרי פקידת סעד לענייני ניחום אבלים כדי להדריך אותה אילו טיפולים פסיכו-תרפויטים היא זקוקה להם כעת.

מי כמו טובה פרי שבקלי קלות מזלזלת בחיי משפחה, יכולה להתנתק רגשית ממותה של אחותה ולצאת לשמוח ולעלוז? משפחה מבחינתה זה מטרד. זה זבל. אחותה הייתה לה למטרד, לזבל. כמו שעל הילדים אותם טובה פרי שולחת למחנות ההשמדה של משרד הרווחה היא אומרת שהם בידיים טובות, הרווחה, כך גם אנו אומרים על אחותה שהיא בידיים טובות, ידי שמיים, שעדיפים כמובן על חיים עם אחות שכמוה על כדור הארץ.

יש לא מעט הורים שבקריאת ההודעה המענגת שלפנינו יצאו לשמוח ולעלוז. עו"ד בקשט ליפשיץ מרים הייתה עו"ד לדיני משפחה. יש יותר מידי כאלה. אז עכשיו יש אחת פחות.

בתמונה השופטת העליזה טובה פרי: "שכול משפחתי זה מאוד שיקומי".


הפסיכיאטרית אלה בלאו סוסנוסקי כתבה חוות דעת שקרית על טראומות של מתלוננת אונס מיכל קרני –השופטת דליה גנות קבעה שאלה בלאו סוסנוסקי הזויה ושקרנית ת"א 4057-05-10

$
0
0

עוד ממעלליה של חביבת הפמינאציה, הפסיכיאטרית אלה בלאו סוסנוסקי. הפעם במסגרת תביעת האונס שהוגשה ע"י 4 לקוחות של רוני אלוני סדובניק נגד העו"ד אורי דניאל, והסתיימה בפיצויים לטובת אורי דניאל בסך של כמעט מיליון וחצי ש"ח. אחת ממתלוננות השווא, מיכל קרני הצטיידה בחוות דעת שקרית של אלה בלאו סוסנוסקי, שהגישה חוות דעתה שקרית, והעלימה פרטים, והתגלתה כנוכלת מקצועית בשירותה של רוני אלוני סדובניק.

זונת מגדר אלה בלאו סוסנוסקי

ראו למשל מה אמרה עליה השופטת דליה גנות בתיק אונס מדומה שהיה למעשה עלילת שווא. המתלוננת מיכל קרני בדתה סיפורי אונס מן היקב ומן הגורן נגד עו"ד אורי דניאל. הוא טען שהוא היה פעיל בכת שנקראה "המדרשה לפילוסופיה מעשית" שדגלה במין חופשי, וסגדה למנהיגה בשם ריקי שחם רביצקי, שעברה לצרפת אחרי שאורי דניאל עיקל לה את נכסיה בארץ. אורי דניאל תבע כספי שכר טרחה, ושחם רביצקי ארגנה לו תלונת שווא על אונס. אחת המתלוננות מיכל קרני הצטיידה בחוות דעת של אלה בלאו סוסנוסקי.

השופטת דליה גנות קבעה מפורשות שזו חוות דעת שקרית. דליה גנות קבעה שאלה בלאו סוסנוסקי פשוט מלבישה על כל לקוחה תבנית של מילים מקצועיות שהלקוחה במצב של הדחקה, שהיא מפחדת, שעברה טראומה, וכל זה תוך שימוש במילים נבובות שאין מאחוריהם כל הסברים. כמו כן סוסנוסקי מעלימה נתונים, למשל שמיכל קרני התחילה ללמוד אמנויות לחימה ואף קצצה את שערה כדי לא להיראות נשית, וכל זה בזמן שהיא טוענת שהיא שכחה את מעשי האונס והדחיקה אותם. אז למה למדה אמנות לחימה וקצצה את שערה?

למשל בזמן שמיכל קרני טענה שהיא שכחה את האירועים, ובלאו סוסנוסקי תמכה בטענה זו, במשטרה היא טענה שהיא האשימה את עצמה בגלל האונס. אם האשימה את עצמה, איך יכלה לעשות את זה כשהיא במצב של שכחה והדחקה? בלאו סוסנוסקי אמרה שזה ייתכן כי "מדובר באמנזיה דיסוציאטיבית". אבל מומחית אחרת עירית אוריין הסבירה שזו "תופעה נדירה המאפיינת בוגרים שסבלו טראומה מינית בילדותם". מיכל קרני לא הייתה קטינה כך שהיא לא יכלה לסבול מ"אמנזיה דיסוציאטיבית". מדובר באבחנה שקרית נוספת של אלה בלאו סוסנוסקי. לכן השופטת כתבה שהיא לא מאמינה לאף מילה של אלה בלאו סוסנוסקי, והיא מאמינה דווקא למומחית ההגנה עירית אוריין "פי אלף מונים".

בעמ' 51 לפסק הדין כותבת השופטת דליה גנות על חוות דעתה של אלה בלאו סוסנוסקי שהיא מבוססת על אמירות ואינפורמציות הזויים ושקריים, כך שלמעשה כל האבחונים של בלאו סוסנוסקי שהמתלוננת מיכל קרני סובלת מטראומה עקב אונס, היו אבחוני שווא, ולמעשה העידו על אי היכולת שלה להבדיל בין תלונת אמת ושקר. כמובן שמכיוון שאלה בלאו סוסנוסקי ידועה כיקירת הפמינאציה, היו לה מניעים טובים לכתוב חוות דעת שקרית לחלוטין על הלקוחה מיכל קרני.

שימו לב שהשופט דליה גנות לא התביישה לומר שהמתלוננת הייתה בטוחה לגבי יחסי המין שקיימה עם אורי דניאל שזו "תפישה רעיונית שזה רק זיון" (עמ' 50 לפסק הנדין שורות 32-33), זאת בעוד אלה בלאו סוסנוסקי כתבה שכאשר מיכל קרני התפשטה מיוזמתה כדי לפתות אותו לזיין אותה "זה היה אקט קיצוני המעיד על מצבה הנפשי הקשה". דליה גנות קבעה שזה שטויות במיץ עגבניות.

מיכל קרני תשלם לאורי דניאל פיצויים בסך 250,000 ש"ח ועוד 20% הוצאות עורכי דין.

00500051005200530054

שוב פעם, כך נראית הקרציה אלה בלאו סוסנוסקי:

הזונה הפמינאצית אלה בלאו סוסנוסקי

וכאן מפורטות ביתר פירוט הטענות של מיכל קרני על האונס שלא היה.  ראו באיזה קלות יכולות מתלוננות אונס להמציא אונס שבכלל לא קרה.  באיזו קלות הן יכולות לעבוד על פםסיכיאטרים ומטופלים, ובאיזו קלות מוכנים המטפלים להאמין להם.

מה שמצער הוא שבדין הישראלי, כאשר מתלוננת שווא מצליחה לשכנע מטפלת כמו אלה בלאו סוסנוסקי שהיא קורבן אונס, אז כל הסיפורים שהיא מספרת למטפלת, נהפכים חיזוק לעובדה שהיא נאנסה, גם אם היא לא נאנסה, וכך קל מאוד להרשיע חפים מפשע.  מזל גדול היה לאורי דניאל שהצליח להימלט מפסק דין של פיצויים אזרחיים לאונס, כי השופטת דליה גנות הצליחה לראות שמדובר באוסף שקרים:

003200330034003500360037003800390040

004100420043004400450046004700480049

אלה בלאו סוסנוסקי פרצה לתודעה כמי שמונתה ע"י השופט יעקב כהן להכריע במסוגלות הורית בתיק ההגירה של אשתו של אלי דניאל, שביקשה להגר לאנגליה עם 2 ילדיו, ומרגע שהיגרה נעלמה וברחה לדרום אפריקה, והוא הפך אב שכול.  יעקב כהן (ראשלצ) מאשר הגירה לאנגליה על בסיס שקריה המתועבים …אלה בלאו סוסנוסקי תופרת תיקים הפרעות מיקרו פסיכוטיותתג: ההורים מוזהרים לא להסכים לשום טיפול אצל אלה בלאו סוסנוסקיאלה בלאו סוסנוסקי אשת נכלולים מסוכנת לגברים לא להתקרב אליה ..,


הפסיכיאטר אבנר אליצור מנהל ביה"ח אברבנאל תופר תיקי אונס לגברים טעה בזיהוי פוסט טראומה מינית –דליה גנות נזפה בו ת"א 4057-05-10

$
0
0

אבנר אליצור מנהל בית החולים אברבנאל לבריאות הנפש מתגלה בפסק דין זה של השופטת דליה גנות כשקרן מניפולטיבי, רשלן שלא בודק חומרי רקע, רשלן שלא שולל תסמיני בריאות נפש מעורערת כמקור להגשת תלונות שווא, ושבקלות אפשר לעבוד עליו ולספר לו על פוסט טראומה מאונס שבכלל לא היה, כי אין לו היכולת להבחין בית מתלוננת אונס אמיתית, למתלוננת שווא.  וזה הטיפוס שמנהל את המחלקה לבריאות הנפש הכי מפורסמת בארץ?

אבנר אליצור

עו"ד אורי דניאל

לפנינו מקטעים רלבנטים מתביעה אזרחית של 4 נשים נגד עו"ד אורי דניאל, בה האשימו אותו באונס במסגרת קבוצה ללימודי פילוסופיה מעשית, שהמוטו בה היה מין חופשי וזיונים ככל הבא ליד בהשראת התרבות הפרעונית. עוה"ד שייצגה את הנשים שהתבררו כשקרניות ומעלילניות שווא היא עו"ד רוני אלוני סדובניק. הנשים בהן מדובר הן רונה קמחי אונטר, ריקי שחם רביצקי ועוד שתיים.

עו"ד אורי דניאל טען להגנתו שהוא כושף ע"י ריקי שחם רביצקי, שדמיינה את עצמה לאלילה מצרית בשם חצ'יפסוט, ושכולם השתחוו לה, והאמינו שבפולחנים המצריים העתיקים היה נהוג לקיים יחסי מין כחלק מפולחני ההערצה למנהיגה שחם רביצקי, אשר מתקשרת עם המתים מהתרבות הפרעונית.

כאשר התגלה סכסוך עסקי בינהם, הוא תבע את ריקי שחם רביקצי על שכר טרחה, והיא בתמורה ארגנה לו תביעת אונס שאנס אותה ועוד 3 בנות. אחת מהן היא רונה קמחי אונטר. זו, שכרה באמצעות עו"ד רוני אלוני סדובניק את שירותי הפסיכיאטר אבנר אליצור, מנהל אברבנאל לא פחות ולא יותר, אשר כתב חוות דעת שקרית, כאילו הוא אבחן תסמינים של אונס ברונה קמחי אונטר ע"י הופעה של סימפטומים של פוסט טראומה לצמיתות. אבנר אליצור / Elitzur Avner הוא מנהל כללי של המרכז לבריאות הנפש אברבנאל, יליד 1936, דור שישי בישראל. נשוי, אב לשלושה. בוגר בית הספר ביל"ו ותיכון צייטלין. שירת בצה"ל בשנים 1955-1953. למד רפואה באוניברסיטה העברית.

התברר שהכל היה בלוף אחד גדול. אבנר אליצור לא אבחן שום דבר וסתם כתב מסכת של שקרים נגד אורי דניאל.  מסתבר שמאוד קל לעבוד על הפסיכיאטרים ולספר להם ש"עברתי אונס".  מספיק לבכות קצת, ומקבלים חוות דעת אשר בדרך כלל משמשת חיזוק לטענות האונס.

אלא שהתיק הגיע לשופטת דליה גנות, והיא הצליחה להבחין מבעד לערפל השקרים, כי חוות הדעת של אבנר אליצור שקרית לחלוטין. השופטת קבעה כי הוא טעה לחלוטין בחוות הדעת בה כתב שהיא סובלת מפוסט טראומה "לצמיתות" כתוצאה מאונס, כי הגברת בכלל לא סבלה פוסט טראומה, ולא הייתה במצב של הדחקה או הכחשה, אלא להיפך, ששה לצאת לקרב ולתקוף את אורי דניאל באמצעות תלונת שווא.

השופטת האמיצה דליה גנות שהיו סתירות בגרסאות המתלוננת והוא אבנר אליצור בכוונה לא התמודד עם הסתירות האלה.  הוא אפילו לא ציין את התוכן של הזכרונות הקשים שמציפים אותה, וסתם הפריח סיסמאות באוויר.  הוא בעצמו הודה שאם לא הייתה המתלוננת מתלוננת על האונס, אז כל התסמינים שלה היו מאובחנים כחרדה ודכאון גנטיים, שקשורים לאופי שלה, ולא לאירוע האונס לו טענה.  הוא גם הודה שלא טרח לאסוף את כל המסמכים הרופאיים על מצבה הנפשי והטיפולים שעברה לפני האונס, כך שהוא הזדרז לתת חוות דעת רשלנית, ולא טרח לאסוף ולנתח מקורות מידע.

הנה לפנינו דוגמא מוחשית איך פסיכיאטרים מהוללים בקהילתם מוכרים את חוות הדעת שלהם לכל המרבה במחיר, ושלמעשה אם פסיכיאטר כמוהו שמנהל את אברבנאל טעה בזיהוי תסמיני פוסט טראומה מאונס, פירושו של דבר שאף פסיכיאטר לא יכול לאבחן שאישה עברה אונס, אם היא משקרת.  כך שכל הטענה בבתי המשפט שאפשר לחזק דברי אישה שעברה אונס באמצעות מה שסיפרה למי שמטפל בה, אינן מבוססות, כי הפסיכיאטרים עצמם, והבכירים שבהם, לא מסגלים להבדיל בין אונס אמיתי לאונס מדומה.

אסמכתאות:  המבצע לטיהור שמה הטוב של השופטת דליה גנות : 4 מתלוננות אונס ..' , נכשל צייד המכשפות של המרכז לנפגעי כתות נגד המדרשהynet שופטת דליה גנות: 'היא לא נאנסה, היא התאכזבה מהמין' – חדשות, השופטת דליה גנות קבעה שלא היה אונס קבוצתי והנשים התאכזבו …

עו"ד אורי דניאל טוען שהוא ניצול כת | מערכת בתי המשפט – החדיר את הזין שלו לארבע חורים שאינן ראויים לחדירה.

1

001900200021


הפרקליטה שירה שקדי לייטרסדורף מרעילה בפיה ברוח גבית של השופט שמאי בקר ת"פ 54376-12-14

$
0
0

קישור מקוצר לכתבה: http://wp.me/p3VHfi-MA

פבררואר 2016 – במהלך דיון בבית משפט השלום בעניין טיעונים לעונש, עיתונאית שפרסמה אודות מנכ"ל משרד הרווחה כי אינו מחזיר חובותיו לרשויות הפרקליטה שירה שקדי לייטרסדורף מפברקת אישומים שלא היו כדי ליצור מצגת שווא לכאורה של עבירות שנעשו.

השופט שמאי בקר בהכרעת הדין הדגיש את חוסר עניין הציבור בפרסומים כדי להרשיע בפגיעה בפרטיות וכך כתב:

"אני סבור, וכך אני קובע, שבמקרה דנא – לא רק שלא היה ענין לציבור בדוחות החניה של סילמן, משולמים או לא, גם על רקע יתר החובות הספורדיים (שאינם נזכרים בכתב האישום, אך הובאו על ידי ההגנה כדי לצייר תמונה קודרת הרבה יותר – ולשווא)..." סעיף 34 בהכרעת הדין.

השופט שמאי בקר ציין כי הפרסומים הנם מספר דוחות חנייה ועוד "חובות ספורדיים".

מאידך, הפרקליטה שירה שקד משקרת ומסלפת את הפרסומים ואומרת במהלך דיוני גזר הדין:

"אנו עוסקים בהלימה… תיבת הדואר האישית של סילמן הפכה לנחל הכלל, עם פרטים מזהים שלו… זה ערעור בטחון למצוא את כל החיים האישיים שלך ברשת וזו פגיעה חמורה..." (ראו להלן הפרוטוקול)

שירה שקדי לייטרסדורף משקרת, ומרעילה בפיה ומנפחת את הרשעת הפגיעה בפרטיות במספר דוחות חנייה (כדברי השופט בקר) לחיטוט בתיבת הדואר ופרסום כל חייו הפרטיים של סילמן ברשת.

האם מספר דוחות חנייה ועוד "חובות ספורדים" הם כל חייו הפרטיים של יוסי סילמן?

ומדוע מעלילה ברמיזה כי העיתונאית מחטטת ליוסי סילמן בתיבת הדואר?

למרבה הצער, השופט שמאי בקר שומע את דברי התרעלה של הפרקליטה שירה שקדי לייטרסדורף ומשתיק את העיתונאית שמנסה להעמיד דברים על דיוקם (ראו להלן הפרוטוקול). כך היה גם בדיונים הקודמים, השופט לא מאפשר לעיתונאית ולא לבאת כוחה לדבר, הוא קוטע בגסות את באת כוחה של העיתונאית, מוציא אותה מהריכוז, ושואל שאלות מטופשות בעת הסיכומים, ולעיתונאית לא נתן כלל פתחון פה.

סוף דבר

התנהלות הפרקליטה שירה שקדי לייטרסדורף והשופט שמאי בקר הופכת את בית המשפט לשוק רוכלות, שכל המרבה בדברי רכילות ושקר הוא המנצח. במקום לומר בפשטות ובדיוק שההרשעה היא על פגיעה בפרטיות בפרסום מספר דוחות חנייה ועוד מספר "חובות ספורדיים", הפרקליטה מעיפה שקרים באולם שאחריהם אמור לבוא בקשה לתיקון, למרות שההרשעה הייתה כבר וברורה לכולם. אם "אבן שטיפש אחד זרק לבאר, אלף חכמים לא יצליחו להוציא אותה", קל וחומר באולם בית המשפט של שמאי בקר שלא יוכל לבוא התיקון.

קישורים:

Document-page-001 Document-page-002


גיא פלג עבר על החוק כשחשף זהותו של קטין ערבי בניגוד לסעיף 24 לחוק הנוער טיפול והשגחה

$
0
0

קישור מקוצר לכתבה: http://wp.me/p3VHfi-ME

גיא פלג, הוא כתב בערוץ 2 הצמא לסקופים. פלג לא יוותר על סקופ טוב, במיוחד אם הוא "צהוב". מה שמפליא זה שזורמים אליו אין סוף סיפורים וסקופים על התעללות רשויות הרווחה שופטי משפחה ונוער בילדים יהודיים, אבל את הסיפורים האלה הוא מסרב לפרסם. כאשר מביאים לו סיפורים על נוער ערבי, לפתע פתאום אין לו שום בעיה לשדר את הסקופ ולצפצף על הוראות החוק, אשר אוסרות עליו לפרסם תמונות של קטינים.

גיא פלג הוא כתב תאב פרסום עבר על החוק וחשף בערוץ 2 את זהותו וצילומיו של קטין, וזאת אך ורק מתאבת פרסום, כדי שהצופים יתמוגגו עד כמה הוא יודע להביא חשיפות, גם כשמדובר בעבירה על החוק. עם כל הסימפטיה לגיא פלג, הפרשה הייתה נעלמת ונשכחת לולא הוא זה שמונע מרבבות הורים להגיע לתקשורת ולחשוף את הפשעים שמחוללים שופטים במשפחתם כשהטענה הרווחת בפיו: "חל על התיק חיסיון על פי סעיף 24 לחוק הנוער".

במקרה זה הוגשה תלונה נגד גיא פלג על כך שעבר על החוק. במקום לנצל את ההזדמנות ולטעון כי זכות הציבור לדעת במי מדובר גוברת על הוראת חוק הנוער הארכאי, פלג התקפל, השתפן, והביע צער על כך שעבר על החוק.

כאשר מדובר בקטין ערבי שניסה לדקור יהודים חוק הנוער טיפול והשגחה צריך לסגת מפני זכות הציבור לדעת, וזו הייתה הזדמנות פז עבורו לנצל את ההזדמנות ולהילחם על חופש העיתונות.  במקום זה גיא פלג יצא עלוב ומושפל.

העיתונאי והבלוגר משה הלוי "הלמו" הגיש תלונה נגד גיא פלג:

"ביום שישי ערב שבת, בתאריך 30.10.2015 בשעה 20:00 בתוכנית אולפן שישי בערוץ 2, שידר הכתב לענייני משפט של חדשות 2 גיא פלג, כתבה על קטין בן 13 שהוגש נגדו כתב אישום בגין ניסיון לדקור אזרחים בירושלים. בעוד שהערוצים האחרים הקפידו לחסות ולא לזהות את הקטין בתמונתו ובשמו, זאת על פי החוק, ציפצף הכתב גיא פלג על החוק ומסר את שמו, זהותו וצילומו של הקטין, וזאת בניגוד לחוק הנוער האוסר על חשיפת פרטיהם של קטינים המואשמים בביצוע עבירה. הכתב גיא פלג ביצע עבירה בניגוד לאיסור הפרסום הקיים בחוק הנוער."

מצ"ב תגובת הרשות השנייה שניתנה 4 חודשים לאחר הגשת התלונה.

הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו נציב פניות הציבור, תשובה למשה הלוי, קובץ pdf

Document-page-001 Document-page-002


שופט נוער שמעון לייבו מירושלים נעלב מקומדיה סרטון סאטירי באינטרנט ודורש הסרתה

$
0
0

יש איזה שופט מאיזור בית שמש, שמעון לייבו. דוס שתחביבו כליאת ילדים במוסדות. השופט עובד יד ביד עם אפוטרופסית על ילדים בשם לאה קליין אליאב, אישיות פסיכופטית ועלובה שפשוט חולשת על בית המשפט לנוער בירושלים, ועל השופט לייבו, ואומרת לו מה לעשות. היא כמובן מרוויחה 1,050 ש"ח על כל ילד בחודש בו היא מחזיקה ילד במוסדות הרווחה. בין השופט שמעון לייבו והאפוטרפסית לאה קליין אליאב קיימים יחסים סימביוטיים המזינים זה את זו. כאשר הדברים התפרסמו ברשת, כבוד השופט לייבו, בערה חמתו והוא ביקש את הסרת הסרטונים הקומיים החושפים את מעלליו.

כפי הנראה לשופט שמעון לייבו אין חוש הומור, ואיננו מסוגל להעריך קומדיה מוצלחת בסרטון סאטירי. אולם גם הילדים אותם הוא שולח להיהפך נרקומנים וזונות במוסדות הרווחה, לא בדיוק חושבים שזה קומדיה להיות נעולים במוסדות, עד שהגב' לאה קליין אליאב תחליט שקיבלה מספיק כסף ואפשר לשחרר את השלל לחופשי.

השופט לייבו בעצמו בוגר פנימיה דתית לבנים בלבד. כולנו יודעים מה קורא לבנים הדתיים האלה בפנימיות הדתיות האלה. רק מי שהיה שם יכול לספר. יום אחד לייבו אולי יכתוב את זכרונותיו על ימי הפנימיה העליזים.

http://lory-shemtov.com/2015/12/15/%d7%90%d7%a4%d7%95%d7%98%d7%a8%d7%95%d7%a4%d7%90-%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9f-%d7%a2%d7%95%d7%93-%d7%9c%d7%90%d7%94-%d7%a7%d7%9c%d7%99%d7%99%d7%9f-%d7%90%d7%9c%d7%99%d7%90%d7%91-%d7%9e%d7%9b%d7%aa%d7%99

Document-page-001 Document-page-002



יצחק עמית ביהמ"ש עליון הרשיע בפרשת הפדופיליה בנחלאות למרות זיהום סביבתי של חקירת קטינים וטכניקות חקירה מדריכה שנויות במחלוקת ע"פ 8805/14 זלמן כהן נ. מדינת ישראל

$
0
0

קישור מקוצר לכתבה: http://wp.me/p3VHfi-MK

השופט יצחק עמית פעיל מאוד. מוחו מייצר הלכות המבזות את בית המשפט העליון. המגמה היא להרשיע בכל מחיר. הדרייב הוא שנאת בני אדם. לא פלא שעדנה ארבל היא זו שבאופן אישי בחרה אותו לבית המשפט העליון.

לפנינו הרשעה שאין לה כל הצדקה בפרשת הפדופיליה בנחלאות. דובר שם על שמועות שעשרות ילדים עברו התעללות מינית, כאשר השמועות עוברות מפה לאוזן, והשכונה נחלאות הפכה כר פורה לשמועות. המשטרה הייתה צריכה לעשות משהו, אז יצאו לשטח להביא חשודים ולהפליל אותם.

ראו איך בהתחלה דובר על עשרות ילדים שבוצעו בהם מעשים מגונים, נשארו שלושה, על אחד זיכו בעליון ונשארו שניים. הסיפורים ממש מוזרים, כמו סיפורי חלליות מהעולם החיצון:

בשנת 2009 היה המערער שותף לביצוע מעשים מגונים על-ידי אדם אחר שהורה למספר ילדים ששהו בביתו, ובהם הקטינה דינה, לשכב עירומים ולפסק את רגליהם שוב ושוב. המערער צפה באדם האחר ובילדים לצורך גירוי, סיפוק או ביזוי מיני (אירוע זה יכונה להלן: האירוע הראשון).

אירוע 2: במהלך שנת 2010, הורה המערער לקטין יוני ולאחיו שליימלה להגיע לביתו. המערער התפשט והורה ליוני להתפשט, ולאחר שנענה בסירוב סטר ליוני, ויוני התפשט. המערער הורה ליוני לגעת באיבר המין שלו ויוני נגע. לאחר מכן צבט המערער את איבר מינו של יוני במשך כחצי דקה.

אירוע 3: בבית שהו אנשים נוספים, ומספר קטינים – בנות ובנים. המערער ואחרים הורו לילדים להסתדר בזוגות, והמערער הורה ליוני ושרה להתפשט, לגעת באיברי המין אחד של השניה, ולשכב זה על זו. הוא איים עליהם באמצעות אקדח צעצוע.

אירוע 4: המערער הורה ל-שרה להיכנס לחדר האמבטיה ולהתפשט, וגם הוא התפשט. המערער הניח בין רגליה מקל עץ באורך של כחצי מטר, נשען עליו ונגע באיבר מינה תוך שהוא מכאיב לה והורה לשרה לגעת באיבר מינו והיא עשתה זאת במשך כדקה. לאחר מכן הוציא המערער את ש' מחדר האמבטיה והכניס את חברתה,  הניח בין רגליה של שרה מקל עץ ובעת שנשען על המקל גרם לה לשריטה מדממת.

אירוע 5:  בשנת 2007 הצטרף משה למספר ילדים שעלו לדירתו של סץ. בתוך הדירה שהה באותה עת המערער, ששוחח עם הילדים והורה להם להתפשט, וגם הוא התפשט. בשלב זה הראה המערער לילדים סרט "לא צנוע" וחילק המערער לכל ילד שקית ובה סוכריות, ובסוף הסרט אמר המערער לילדים שהם יכולים להתלבש.

אלה האישומים. אחרי שבעיתונות פרסמו שעשרות ילדים נאנסו, נבעלו ושיקרו דברים איומים. פתאום כל זה מסתכם בסיפורים ילדותיים על צפייה בסרטים, חלוקת סוכריות, נגיעה של ילד בילדה, וצביטה בבולבול של ילד לחצי דקה.

כל זה נשמע כמו הזיות של ילדים קטנים שהכניסו למוח שלהם סיפורים. עובדה שהילדים האלה לא מספרים על חדירות, אלא רק על נגיעות, מה שהם עושים במילא אחד עם השני כשהם משחקים רופא ואחות. הסיפורים הללו הם פרי חקירות מזוהמות של חוקרי ילדים שמשכו את הילדים בעולם הדמיון, ומשכו אותם בלשון. לא ייתכן שמפרסמים שעשרות ילדים מעורבים בסיפורים האלה ובסוף זה מצטמצם ל- 2-3 ילדים שמספרים על משחקים בנגיעות בזמן שהם מקבלים סוכריות.

מדוע שפדופיל בוגר יצבוט בולבול של ילד קטן ל- 30 שניות? מי נהנה מזה ולמה הסתפק רק בזה?

מדובר בפאניקה והיסטריה המונית ועבודה עלובה ביותר של חוקרי הילדים. הילדים בכלל לא העידו במשפט: "בשל החשש שהבאת הקטינים לעדות תגרום להם נזק נפשי – נאסרה עדותם בבית המשפט ותחתיה העידו החוקרים". למה? הרי הילדים לא נאנסו. המקרים המתוארים מינוריים. ילד לא יכול לספר בבית המשפט שצבטו לו בבולבול 30 שניות?

בפסק דינו של בית המשפט המחוזי נדונו תחילה נושא "הזיהום הסביבתי הכללי" וסוגיית טכניקת החקירה של חוקרי הילדים, ולאחר מכן נדונו בפירוט ארבעת האישומים כסדרם. לבסוף התייחס בית המשפט לטענות ההגנה הכלליות שהעלה המערער.

בעניין "הזיהום הסביבתי" נקבע כי בעקבות דיווחים רבים על פגיעות מיניות בילדים אכן שררה בשכונה "אווירה של היסטריה ופאניקה". לאווירה זו תרמה ככל הנראה העובדה כי מדובר בשכונה צפופה ובקהילה חרדית סגורה. הנושא הרגיש נדון בשיחות רבות ובפורומים שונים, וכן הועלו השערות והועבר מידע לגבי זהות הפוגעים והנפגעים. אימהותיהם של חלק מילדי השכונה שוחחו ביניהן ואף העבירו זו לזו רשימה של "חשודים אפשריים". באחד המקרים, לקחו האימהות מספר ילדים לסיור בשכונה וביקשו מהם להצביע על הבתים בהם התרחשו האירועים. אין מחלוקת כי המשמעות של התרחשויות אלה היא "זיהום" של החקירה המשטרתית. אחד החוקרים העיד כי עניין זה הובא בחשבון במסגרת החקירה וננקטה זהירות יתרה בטרם בוצעו מעצרים ונחקרו חשודים. לדברי אותו חוקר, הילדים נחקרו בדקדקנות ולא נעשה שימוש בעדויות שלגביהן התעורר חשש ממשי לזיהום. מתוך 86 ילדים שנחקרו במסגרת הפרשה, רק כ-16 נמצאו מהימנים באופן שניתן לבסס על גרסתם אישום פלילי, וכתבי אישום הוגשו רק נגד שלושה מתוך למעלה מעשרה חשודים. מסקנתו של בית המשפט המחוזי היתה כי "ישנו חשש לא מבוטל של זיהום עדויות של ילדי השכונה, ובכלל זה, של ארבעת הקטינים במוקד כתב האישום", אך לצד זאת יש לבחון באופן פרטני את החשש לזיהום כל אחת מן העדויות.

בעניין טכניקת החקירה של חוקרי הילדים נקבע כי אכן מלאכתם היתה קשה במיוחד, נוכח מאפייניה הייחודיים של הפרשה, אך אין בכך כדי להוביל למסקנה כי כלל לא ניתן להעריך את מהימנות גרסאותיהם של הילדים. הובהר, כי מלאכתו של חוקר ילדים כוללת שימוש באסטרטגיות וב"כלי עבודה" (ובהם גם ה-C.B.C.A.) שנועדו לתת מענה לחשש מפני בלבול בין דמיון למציאות.

יצחק עמית

יצחק עמית

ע"פ 8805/14 זלמן כהן נ. מדינת ישראל

פסק-דין בתיק ע"פ 8805/14 בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים פליליים

ע"פ 8805/14

לפני:
כבוד השופט י' עמית

כבוד השופט נ' סולברג

כבוד השופטת ע' ברון

המערער:
זלמן כהן

נ ג ד

המשיבים:
1. מדינת ישראל

2. פלונית

3. פלוני

4. פלונית

5. פלוני

ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי ירושלים בת"פ 055271-09-11 שניתן ביום 18.11.2014 על ידי כבוד השופט א' כהן

תאריך הישיבה:
י"ד בחשון התשע"ו
(27.10.2015)

בשם המערער:  עו"ד ישראל קליין ועו"ד גלעד גלי-שרה

בשם המשיבים:  עו"ד שרית משגב

פסק-דין

השופט י' עמית:

ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים (כב' השופט א' כהן) בת"פ 55271-09-11, בגדרו הורשע המערער בביצוע ארבע עבירות של מעשים מגונים בקטינים ובעבירה של הדחה בחקירה בדרך של איומים (הכרעת דין מיום 8.7.2014), ונגזרו עליו 9 שנות מאסר בפועל, 24 חודשי מאסר על תנאי, וכן פיצוי בסך 25,000 ₪ לכל אחד מהמתלוננים (גזר דין מיום 18.11.2014).

רקע

1. הרשעתו של המערער בביצוע עבירות מין היא חלק ממסכת נטענת של פגיעות מיניות בילדים שהתרחשו בשכונת נחלאות בירושלים. מדובר באירועים רבים במשך תקופה ממושכת, בהם נפגעו ילדי השכונה על-ידי מספר פוגעים. חמשת האירועים המתוארים בכתב האישום הם חלק קטן ממסכת אירועים זו. בפרשה היו מעורבים חשודים נוספים ובמסגרת החקירה נחקרו עשרות ילדים, אך לבסוף הוגשו בפרשה רק שלושה כתבי אישום: נגד המערער, נגד בנימין סץ (להלן: סץ) ונגד בן ציון פרי משלנו (להלן: פרי משלנו). כבר כעת ייאמר, כי פרי משלנו זוכה מהאישומים שייוחסו לו (תפ"ח (י-ם) 40709-08-11‏ ‏מדינת ישראל נ' פרי משלנו (7.11.2013) (להלן: עניין פרי משלנו)), ולעומתו סץ הורשע בביצוע עבירות המין החמורות שייוחסו לו (למעט אישום אחד) ונגזרו עליו 15 שנות מאסר בפועל. המדינה לא ערערה על זיכויו של פרי משלנו, וערעורו של סץ על ההרשעה ועל חומרת העונש – נדחה (ע"פ 4583/13 ‏סץ נ' מדינת ישראל (21.9.2015) (להלן: עניין סץ)).

כתב האישום

2. נגד המערער הוגש כתב אישום ובו מתוארים חמישה אירועים, שבגינם יוחסו לו שלוש עבירות של מעשים מגונים בקטינים שטרם מלאו להם 16 שנה, לפי סעיף 348(ב) בנסיבות סעיף 345(ב)(1) ובנסיבות סעיף 345(א)(1) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: חוק העונשין); עבירה של מעשה מגונה בקטין שטרם מלאו לו 14 שנה, לפי סעיף 348(א) בנסיבות סעיף 345(א)(3) לחוק העונשין; וכן עבירה של הדחה בחקירה בדרך של איומים, לפי סעיף 245(ב) לחוק העונשין.

3. על פי כתב האישום, בשנת 2009 היה המערער שותף לביצוע מעשים מגונים על-ידי אדם אחר. אותו אדם הורה למספר ילדים ששהו בביתו, ובהם הקטינה ד' (ילידת 2003), לשכב עירומים ולפסק את רגליהם שוב ושוב. המערער צפה באדם האחר ובילדים לצורך גירוי, סיפוק או ביזוי מיני (אירוע זה יכונה להלן: האירוע הראשון).

4. במקרה נוסף, במהלך שנת 2010, הורה המערער לקטין י' (יליד 2001) ולאחיו להגיע לביתו. המערער התפשט והורה לי' להתפשט, ולאחר שנענה בסירוב – סטר המערער ל-י', ו-י' התפשט. המערער הורה ל-י' לגעת באיבר המין שלו (של המערער), ו-י' ציית. לאחר מכן צבט המערער את איבר מינו של י' במשך כחצי דקה. י' ניסה להימלט מביתו של המערער אך המערער הורה לו לשכב על המיטה כשפניו כלפי מטה. רק לאחר דקות ארוכות הורה לו המערער להתלבש, ו-י' ברח מהבית (אירוע זה יכונה להלן: האירוע השני).

5. בשנת 2010 הגיע י' לביתו של פרי משלנו. בבית שהו פרי משלנו, אנשים נוספים, ומספר קטינים – בנות ובנים. המערער והאחרים הורו לילדים להסתדר בזוגות, ו-י' נכנס עם הקטינה שר' לאחד החדרים כפי שהורו לו. המערער איים על השניים כי יכה אותם אם לא יצייתו, והורה להם להתפשט, לגעת באיברי המין אחד של השניה, ולשכב זה על זו. השניים עשו כדבריו של המערער, בעודו אוחז במצלמה שכוונה לעבר הילדים ואוסר עליהם לשוחח. לאחר מכן איים המערער על י' ו-שר', באמצעות אקדח צעצוע, כי לא כדאי שיספרו להוריהם על האירוע וכי ילדים שסיפרו זאת – נהרגו. המערער הורה לשניים להתלבש ולעזוב את המקום, וכך היה (אירוע זה יכונה להלן: האירוע השלישי).

6. בכתב האישום מתואר אירוע נוסף שהתרחש בשנת 2010, ובו הגיעה ש' (ילידת 2002) לביתו של המערער, כשהיא מלווה בחברותיה. המערער הורה ל-ש' להיכנס לחדר האמבטיה ולהתפשט, וגם הוא התפשט. המערער דרש מ-ש' להניח את רגליה משני צידי האמבטיה, הניח בין רגליה מקל עץ באורך של כחצי מטר, נשען עליו ונגע באיבר מינה תוך שהוא מכאיב לה ומורה לה לא לזוז. המערער הורה ל-ש' לגעת באיבר מינו והיא עשתה זאת במשך כדקה. לאחר מכן הוציא המערער את ש' מחדר האמבטיה והכניס את חברתה. זמן מה לאחר מכן קרא המערער ל-ש' לחזור לחדר האמבטיה. המערער הורה לה לשכב על בטנה, לפסק את רגליה ואמר לה לא לצעוק. המערער הניח בין רגליה של ש' מקל עץ ובעת שנשען על המקל גרם לה לשריטה מדממת. לאחר מכן הזהיר המערער את ש' ואת חברותיה שאיש לא יראה אותן יוצאות מפתח הבית (אירוע זה יכונה להלן: האירוע הרביעי).

7. עוד נאמר בכתב האישום כי בשנת 2007 הצטרף מ' (יליד 1999) למספר ילדים שעלו לדירתו של סץ. בתוך הדירה שהה באותה עת המערער, ששוחח עם הילדים והורה להם להתפשט. הילדים, לרבות מ', התפשטו והתיישבו על הרצפה, וגם המערער התפשט. בשלב זה הראה המערער לילדים סרט "לא צנוע" והתיישב מאחוריהם. במהלך הצפיה בסרט חילק המערער לכל ילד שקית ובה סוכריות, ובסוף הסרט אמר המערער לילדים שהם יכולים להתלבש. בזמן שהתלבשו אמר להם המערער לא לספר על האירוע (אירוע זה יכונה להלן: האירוע החמישי).

פסק דינו של בית המשפט המחוזי

8. התשתית הראייתית להוכחת כתב האישום מבוססת בעיקרה על דבריהם של ארבעה מתוך הקטינים: ד', י', ש' ו-מ' (להלן גם: הילדים). ארבעתם נחקרו על ידי חוקרי ילדים ובשל החשש שהבאת הקטינים לעדות תגרום להם נזק נפשי – נאסרה עדותם בבית המשפט ותחתיה העידו החוקרים. המערער הכחיש כל קשר לפרשה וטען כי מדובר בעלילת שווא. לדבריו, החקירה בפרשת ההטרדות המיניות בשכונה הובילה להתפשטות שמועות, וההאשמות נטפלו עליו על-ידי גורמים שונים בשכונה. לטענתו של המערער הילדים נחשפו למידע סביב הפרשה ולאחר שהופעל עליהם לחץ מצד הוריהם, הם דמיינו דברים שלא היו, כלומר מדובר ב"זכרונות שווא".

בפסק דינו של בית המשפט המחוזי נדונו תחילה נושא "הזיהום הסביבתי הכללי" וסוגיית טכניקת החקירה של חוקרי הילדים, ולאחר מכן נדונו בפירוט ארבעת האישומים כסדרם. לבסוף התייחס בית המשפט לטענות ההגנה הכלליות שהעלה המערער.

בעניין "הזיהום הסביבתי" נקבע כי בעקבות דיווחים רבים על פגיעות מיניות בילדים אכן שררה בשכונה "אווירה של היסטריה ופאניקה". לאווירה זו תרמה ככל הנראה העובדה כי מדובר בשכונה צפופה ובקהילה חרדית סגורה. הנושא הרגיש נדון בשיחות רבות ובפורומים שונים, וכן הועלו השערות והועבר מידע לגבי זהות הפוגעים והנפגעים. אימהותיהם של חלק מילדי השכונה שוחחו ביניהן ואף העבירו זו לזו רשימה של "חשודים אפשריים". באחד המקרים, לקחו האימהות מספר ילדים לסיור בשכונה וביקשו מהם להצביע על הבתים בהם התרחשו האירועים. אין מחלוקת כי המשמעות של התרחשויות אלה היא "זיהום" של החקירה המשטרתית. אחד החוקרים העיד כי עניין זה הובא בחשבון במסגרת החקירה וננקטה זהירות יתרה בטרם בוצעו מעצרים ונחקרו חשודים. לדברי אותו חוקר, הילדים נחקרו בדקדקנות ולא נעשה שימוש בעדויות שלגביהן התעורר חשש ממשי לזיהום. מתוך 86 ילדים שנחקרו במסגרת הפרשה, רק כ-16 נמצאו מהימנים באופן שניתן לבסס על גרסתם אישום פלילי, וכתבי אישום הוגשו רק נגד שלושה מתוך למעלה מעשרה חשודים. מסקנתו של בית המשפט המחוזי היתה כי "ישנו חשש לא מבוטל של זיהום עדויות של ילדי השכונה, ובכלל זה, של ארבעת הקטינים במוקד כתב האישום", אך לצד זאת יש לבחון באופן פרטני את החשש לזיהום כל אחת מן העדויות.

בעניין טכניקת החקירה של חוקרי הילדים נקבע כי אכן מלאכתם היתה קשה במיוחד, נוכח מאפייניה הייחודיים של הפרשה, אך אין בכך כדי להוביל למסקנה כי כלל לא ניתן להעריך את מהימנות גרסאותיהם של הילדים. הובהר, כי מלאכתו של חוקר ילדים כוללת שימוש באסטרטגיות וב"כלי עבודה" (ובהם גם ה-C.B.C.A.) שנועדו לתת מענה לחשש מפני בלבול בין דמיון למציאות.
האירוע הראשון

9. בית המשפט קבע כי גרסתה של ד' מהימנה והיא חוותה את האירוע בעצמה. צויין בפסק הדין כי מדובר בגרסה מפורטת וקוהרנטית אשר מציירת תמונה ברורה של פרטי האירוע המתואר בכתב האישום, ובדבריה של ד' ניכרים סימני אמת רבים. בין היתר, הודגש כי ד' הבחינה בין מספר אירועים שונים וכן הבחינה היטב בין התנהגותם של המבוגרים הפוגעים שנכחו באירוע הראשון. בית המשפט צפה בקפידה בחקירתה של ד' והתרשם כי גרסתה מבטאת "ניסיון כן ומאוזן לדייק ככל הניתן ולומר אך ורק את האמת" (פס' 38). לצד זאת, ציין בית המשפט כי בדבריה של ד' נכללו גם אמירות על מעשים שהסבירות להתרחשותם נראית נמוכה; אך נקבע כי אין בדברים אלה בכדי לפגום במהימנות שייוחסה לתיאור שמסרה ד' בדבר התרחשות האירוע הראשון וחלקו של המערער באירוע זה. ד' סיפרה בחקירתה כי שוחחה על הנושא עם אנשים אחרים, וכי בהקשרים מסויימים היא נסמכת על דברים שנאמרו לה. בית המשפט בחן את הדברים, והגיע למסקנה כי "הזיהום בעניינה של ד' אינו בעוצמה הפוגעת במהימנות גרסתה בכל הנוגע לנאשם ולאירוע נשוא כתב האישום" (פס' 48). הנימוקים שהובילו למסקנה זו הם: העובדה שבדבריה של ד' לא ניכר רצון לסבך את המערער ולהפלילו במעשים חמורים יותר; העקביות ורמת הפירוט בגרסתה של ד'; והעובדה כי ד' איננה תושבת השכונה שבה התרחשו המעשים, כך שהחשיפה שלה לשמועות שהתרוצצו בשכונה היתה מצומצמת יחסית. בית המשפט לא התרשם כי אימה של ד' לחצה עליה למסור עדות שתפליל את המערער, אלא רק עודדה אותה לשתף פעולה עם החקירה, דבר שהיה נחוץ נוכח גילה הצעיר של ד' והשתייכותה לחברה החרדית.

גם התרשמותה של חוקרת הילדים הדס היתה כי גרסתה של ד' לא זוהמה באופן הפוגע במהימנות דבריה, ובית המשפט נתן לכך משקל במסגרת הערכת מהימנות גרסתה של ד'. בהקשר זה צויין כי החוקרת נהגה בזהירות המתבקשת ולא קיבלה את דבריה של ד' באופן גורף; ולאחר צפיה בקלטת החקירה נדחתה טענת ההגנה כי החוקרת היא זו ששמה בפיה של ד' את שמו של המערער. בנקודות מסויימות מתח בית המשפט ביקורת על האופן בו ניסחה החוקרת חלק משאלותיה אך הדבר לא פגע בהתרשמותו החיובית ממקצועיותה.

את הסיוע הנחוץ לעדותה של ד' בפני חוקרת הילדים מצא בית המשפט המחוזי במצבה הנפשי של ד' בזמן האירוע הראשון ובתקופה שאחריו. בתקופה זו החלה התדרדרות ניכרת בהתנהגותה של ד', אשר התבטאה גם בהתפרצויות ובפחדים יומיומיים. סיוע נוסף נמצא בגרסתם של שלושת הקטינים האחרים, אשר העידו על מעשים דומים של המערער.

האירוע השני והאירוע השלישי

10. בית המשפט התרשם בצורה חיובית מעדותו של י' וקבע כי "עדותו של י' מהימנה ביותר וכי הוא תיאר את אשר חווה. כל חקירותיו, התאפיינו בסימני אמת רבים מספור" (פס' 67). תיאוריו של י' היו עשירים בפרטים, עדותו היתה קולחת וקוהרנטית, והוא תיאר את האירוע השני בתמימות, טבעיות וספונטניות. י' הרבה לתאר גם את תחושותיו הקשות בזמן המעשים ובית המשפט ייחס לכך אותנטיות והסיק שהאפשרות כי י' לא חווה את הדברים בעצמו היא אפשרות "קלושה למדי". גם בדבריו של י' לא ניכרה הפרזה או מגמה של הפללת המערער. קושי מסויים בעדותו של י' בפני חוקר הילדים היה בכך שכאשר התבקש י' לתאר את איבר מינה של שר' הוא תיאר איבר מין זכרי, ומכיוון שכך נמנע החוקר לקבוע מהימנות בנוגע לדבריו של י' כי נגע באיבר מינה של שר'. ואולם, בית המשפט התרשם באופן שונה, והגיע למסקנה ברורה כי עדותו של י' לגבי הנגיעה באיבר מינה של שר' היא עדות מהימנה המשקפת "אמת לאמיתה". מצד ההגנה נטען כי י' לא תיאר באופן מדוייק את בֵיתו של המערער אך בית המשפט ציין כי הפער בתיאור ניתן להסבר וכי אין בכך כדי לפגום בגרעין סיפורו של י' לגבי התרחשות האירוע.

צויין בפסק הדין כי י' נחשף למידע חיצוני על המערער ושוחח על הנושא עם אחרים. בית המשפט בחן את מידת ההשפעה של הזיהום על עדותו של י' וקבע: "לא נראה לי, כי הזיהום השתלט על עדותו של י' בכל הנוגע לנאשם, והינו הגורם לה". זאת, על סמך סימני האמת שנשזרו בעדותו של י', כאמור, ובשים לב לכך שגם חוקר הילדים התרשם מהדיוק והעקביות של הגרסה, אשר לדבריו אינם מאפשרים להניח כי י' שמע את הדברים מאדם אחר. בחינת הזיהום מהיבט נוסף תרמה למסקנתו של בית המשפט, נוכח העובדה שעיקר האמירות אליהן נחשף י' – היו בעניינם של פוגעים אחרים ולא בעניינו של המערער. עוד צויין בהקשר זה, כי י' סיפר בפתיחות על השיחות שהתקיימו בשכונה אודות הפרשה, ואין להניח שהוא בחר להסתיר דווקא שיחות בהן הושחר שמו של המערער וטפלו עליו עלילת שווא. בהתייחסו לשמועות אודות פוגעים אחרים, אמר י' שהוא שמע שהם מכים וחוטפים ילדים, אך לגבי המערער הסתפק י' בכך שציין כי הוא "תמיד הולך עם כובע ולא מתפלל אף פעם". בית המשפט נתן דעתו גם לשיחה שהתקיימה בין י' לבין חברו, ובה נאמר לו ששמו של המערער הוא זלמן. נקבע כי שיחה זו איננה מבססת חשש לכך ש-י' החליט לטפול אשמת שווא על המערער, או שהוא מייחס למערער מעשים שבוצעו על-ידי אחר, והודגש כי י' הבחין היטב בין הפוגעים.

אשר לטענת ההגנה כי הוריו של י' שוחחו עימו והשפיעו על תוכן עדותו, נקבע כי השיחות נועדו רק להוביל את י' "לפרוץ את סכר השתיקה" ולספר את אשר אירע והם "לא שתלו במוחו רעיונות לפגיעות אפשריות או מחשבות שליליות על הנאשם". הצורך לשכנע ואף ללחוץ על י' לשתף פעולה עם החוקרים, מתבהר על רקע עדותה של אימו של י', שסיפרה כי הוא חשש מאד לספר על האירועים, ולאחר שנחקר "הוא לא הסכים לצאת מהבית עד שהוא [המערער] נעצר", מחשש שהמערער יהרוג אותו.

גם חוקר הילדים שבפניו העיד י' התרשם ממהימנות הדברים, חרף הזיהום הפוטנציאלי. כמו בעניינה של ד', טענה ההגנה לחוסר מקצועיות ותשומת לב מצד חוקר הילדים להשפעת הזיהום על העדות, אך בית המשפט דחה את הטענה וקבע שהחוקר נהג משנה זהירות ודיקדק היטב בטרם ייחס מהימנות לדבריהם של הילדים שנחקרו על ידו, ובהם י'.

סיוע לעדותו של י' בפני חוקר הילדים מצא בית המשפט בהתנהגותו של י' בזמן ביצוע העבירות. בין היתר, אימו של י' סיפרה בצורה משכנעת על מקרה שבו סירב בנה ללכת לבית הכנסת "רק כי זלמן כהן מתפלל שם". בנוסף העידה האם כי באחד הערבים "נעלמו" שלושת ילדיה וחזרו מטושטשים וחיוורים. למחרת הבחינה בצליעה אצל י', וחמישה שבועות לאחר מכן, כאשר סיפרו לה הילדים על הפגיעה, הם ייחסו אותה לאותו ערב והאם הבחינה שאשכיו של י' עדיין רגישים למגע. עוד סיפרה האם, כי כאשר י' סיפר על המעשים הוא התנהג בצורה חריגה והיה נסער ומבולבל ובהמשך חלה התדרדרות ניכרת בהתנהגותו. סיוע נוסף נמצא בכך שבמשרדו של המערער נתפסו מספר רובי צעצוע, והדבר מתיישב עם דבריו של י' כי למערער היה אקדח, בעוד שהסברו של המערער לממצא זה היה בלתי משכנע.

האירוע הרביעי

11. בית המשפט החליט לאמץ את התרשמותה של חוקרת הילדים ממהימנותה של ש', הדגיש כי בשפת גופה ובאופן דיבורה של ש' ניכרים סימני אמת, ושלל את האפשרות כי דבריה מבוססים על זיכרון שווא או העתקה. נקבע כי בבסיס עדותה של ש' מצוי "גרעין של אמת שאינו ניתן לערעור", ולא סביר שהיא המציאה השתלשלות עניינים כה מורכבת והצליחה לתאר אותה בצורה כה עקבית, מפורטת וספונטנית. בית המשפט התייחס לכך שעל פי עדותה של ש', מוקדם יותר ביום האירוע התרחשו שני מקרים (בבתיהם של פרי משלנו וסץ) שבהם שולבו מוטיבים דומים: אמבטיה עם מים, צפייה במשחק כדורגל ומקל עץ. הטענה כי הסיפור שסיפרה ש' מבטא "העתקה" של אירועים אחרים – נדחתה על-ידי בית משפט קמא, שהעדיף על פניה את המסקנה לפיה "ההעתקה פה היתה בין הפוגעים לבין עצמם – הם אלה שהעתיקו האחד מהשני".

לאחר צפייה בצילומי חדר האמבטיה בביתו של המערער, דחה בית המשפט את טענת ההגנה לפיה אין היתכנות להתרחשותו של האירוע הרביעי. נקבע כי אין לצפות מ-ש' לתאר כל פרט, וגם קיומם של אי-דיוקים וסתירות לכאורה בעדותה – נובעים מגילה הצעיר ומהקושי הנפשי בשחזור האירוע הטראומטי ואינם פוגעים בכנות הגרסה וב"גרעין הקשה" של האירוע.

צויין בפסק הדין כי ש' ידעה לתאר באופן מדוייק את ביתו של המערער, לרבות מיקומו של מחשב שהיה ברשותו, וזאת חרף טענתו של המערער כי אין בבעלותו מחשב. המערער טען כי אין לכך חשיבות שכן מבנה דירתו דומה לדירות נוספות ששופצו באותו אופן, אך הוא לא הסכים למסור את שמם של בעלי הדירות הללו. בפסק הדין נאמר כי דלת חדר האמבטיה של המערער היתה דלת עץ, ו-ש' תיארה אותה כדלת פלדה, אך הדלת צבועה בצבע חום כהה ונוכח גילה הצעיר של ש' ייתכן שהיא התבלבלה. בית המשפט הבהיר כי העובדה שבתחילה ש' שתקה בחקירתה הראשונה והכחישה כי עברה פגיעה מינית, איננה פוגמת במהימנות גרסתה, והדבר נבע מקושי נפשי לחשוף את הפגיעה. כמו כן נמצא כי המטפלת עודדה את ש' לחשוף את הפגיעה אך לא השפיעה על תוכן הגרסה. צויין כי ש' לא הכפישה את דמותו של המערער ותיארה רק מקרה אחד שבו הוא פגע בה.

אמה של ש' היתה דמות דומיננטית בחשיפת הפגיעות בילדי השכונה, והיא הכינה "רשימת חשודים" ובה נכללו 22 שמות של חשודים, אך שמו של המערער הופיע רק באמצע הרשימה, וגם בהנחה כי ש' נחשפה לרשימה זו, החשש שהיא תיבחר להפליל דווקא אותו אינו נראה סביר. בנוסף, אימה של ש' השקיעה מאמצים רבים במטרה לגרום לה לספר על הפגיעה שחוותה, אך מאמצים אלה התמקדו בסץ, ולא במערער, ולכן אין להניח שהדבר יצר סוגסטיה שבעקבותיה ש' הפלילה את המערער. בית המשפט קבע כי חקירתה של ש' על-ידי חוקרת הילדים נעשתה באופן מקצועי ותוך מודעות לחשש מפני "זיהום" העדות, והחוקרת התרשמה שמהימנות העדות לא נפגעה. עוד הודגש בפסק הדין כי בניגוד לטענת ב"כ המערער, ש' היא זו שהעלתה את שמו של המערער לראשונה במהלך החקירה, ולא חוקרת הילדים.

סיוע לעדותה של ש' נמצא על-ידי בית המשפט המחוזי במצבה הנפשי עובר לחשיפת הפגיעה ולאחריה, וכן בגרסתם של שלושת הנפגעים האחרים.

האירוע החמישי

12. גם בעניינו של מ' התרשם בית המשפט, כמו חוקר הילדים, כי מדובר בעדות מהימנה ו-מ' חווה בעצמו את האירוע עליו סיפר. גרסתו היתה מפורטת, סדורה וקולחת, ותגובותיו היו אותנטיות באופן שאינו מתיישב עם האפשרות שהסיפור "הובנה" אצלו ממקור חיצוני. כמו כן צויין כי מ' תיקן את עצמו במהלך גרסתו ובכך ניכר רצונו לדייק ככל הניתן. מ' לא היסס להודות שאינו זוכר אירוע מסויים ולדבריו "מה שאני בטוח שהיה, אני מספר אותו". הודגש בפסק הדין כי הסתירות שנתגלו בעדותו של מ' הן "קלות ביותר" ואינן גורעות מהמהימנות שייוחסה לו. מ' נחשף באופן ניכר לאווירת החרדה ששררה בשכונה ושמע גם שמות של פוגעים וסיפורים על פגיעות, ואף נחשף להתבטאויות כלפי המערער. למרות זאת נשללה בפסק הדין האפשרות שמידע זה השפיע על זכרונו של מ' ויצר אצלו "זכרון שווא" בנוגע לאירוע המתואר בכתב האישום. בית המשפט הדגיש כי מ' הקפיד לערוך הבחנה בין דברים שהוא חווה בעצמו לבין דברים שהוא שמע ממקורות אחרים, ולא הפריז במספר ובחומרת הפגיעות שאותן ייחס למערער.

סיוע לדבריו של מ' מצא בית המשפט בשינוי לטובה שחל בהתנהגותו לאחר חשיפת הפגיעה, וכן בגרסאותיהם של יתר הנפגעים.

דחיית טענות ההגנה

13. בית משפט דחה את טענת ההגנה לפיה המערער הופלל על-ידי תושבי השכונה אך ורק עקב היותו דמות חריגה בשכונה. צויין בפסק הדין כי המערער עצמו העיד שהוא התגורר בשכונה במשך כ-19 שנה והשתלב בה היטב. טענתו של המערער בדבר יחסי טינה חריגים עם משפחתו של מ' נדחתה גם היא, לאחר שנמצא כי הוחלפו ביניהם משלוחי מנות בפורים, המערער סייע להם בשעת משבר, והשתתף בשיעור תורה בביתם. המערער טען גם כי נוצרה התנגדות אליו מכיוון שהוא ארגן סיורים לתיירים בשכונה, אלא שפעילות זו פסקה לפני שנים רבות ולא ניתן לראות בה מניע אפשרי להפללתו. טענות נוספות מצידו של המערער, בדבר עלילות שנרקמו נגדו, נדחו אף הן, בין היתר מכיוון שהמערער לא הביא עדים שיתמכו בטענותיו. עוד צויין כי שמו של המערער הופיע רק באמצע "רשימת החשודים", ויש בכך כדי להחליש את הטענה כי העדויות נגדו נובעות מרדיפה אישית לא עניינית.

עניין נוסף שנדון בפסק הדין הוא היעלמותם של המחשבים שהיו בביתו ובמשרדו של המערער. בחיפוש במשרדו של המערער נמצאו מסך, רמקולים, עכבר ומקלדת, אך כונן המחשב נעלם. במשרד לא נמצאו סימני פריצה והמערער לא ידע להסביר זאת. גם מביתו של המערער נעלם מחשב, ובחקירתו של המערער נמצאו סתירות מסויימות לגבי המחשבים שהיו ברשותו. ימים ספורים לפני מעצרו של המערער, הגיש בנו תלונה למשטרה על גניבה של מחשבים מהבית, ללא סימני פריצה ומבלי שנגנבו דברי ערך נוספים. בנו של המערער לא זומן למסור עדות, ועובדה זו מקשה עוד יותר לאמץ את ההסבר המפוקפק של המערער.

על יסוד כל האמור, הרשיע בית המשפט המחוזי את המערער בביצוע כל העבירות שיוחסו לו בכתב האישום.

גזר הדין

14. בגזר הדין, מיום 18.11.2014, נקבע כי יש לבחון כל אחד מהאירועים המתוארים בכתב האישום כאירוע נפרד. בית המשפט הנחה עצמו בהתאם להוראותיו של תיקון 113 לחוק העונשין, ובפרט הודגשה בפסק הדין עוצמת הביזוי וההשפלה שגרמו מעשיו של המערער לנפגעים באירועים שבהם נכחו קטינים נוספים. לאחר בחינת הפגיעה בערכים המוגנים וסקירת מדיניות הענישה הנוהגת, נתן בית המשפט דעתו לנסיבות הקשורות בביצוע העבירות אשר ככלל מבטאות חומרה יתרה במעשיו של המערער. בנוגע לאירוע הראשון נקבע כי חלקו של המערער היה שולי, אך ביתר האירועים הוא מילא תפקיד עיקרי. באירוע השני המערער נהג באלימות כלפי י'; במסגרת האירוע השלישי המערער "הפך את הקטינים למעין 'שחקנים' שלו, כשהוא 'מביים' אותם לבצע תנוחות מיניות" (עמ' 14 לגזר הדין); וגם האירוע הרביעי מבטא סטייה ניכרת תוך שימוש מחושב בקטינה ש' ככלי לסיפוק יצריו של המערער. האירוע החמישי לא הוגדר על-ידי בית המשפט כמבטא חומרה ניכרת אך לא ב"רף הגבוה של חומרת עבירות המין". עוד צויין כי המערער פיתה ואיים על הילדים לבל יחשפו את מעשיו. לאחר עיון בתסקירי נפגעי העבירה, התרשם בית המשפט כי נגרם לילדים נזק כבד ולמעשיו של המערער היתה השפעה הרסנית על התפתחותם והתנהגותם של הילדים ובני משפחותיהם. יחד עם זאת צויין כי הנזק המפורט בתסקירים מבטא תוצאה של מעשים רבים שנעשו על-ידי פוגעים שונים ולא ניתן לייחס אותו רק למערער.

על יסוד נתונים אלה, קבע בית המשפט המחוזי את מתחמי הענישה ההולמים לכל אחד מן האירועים. בהמשך לכך נקבע כי לא מתקיימות נסיבות המצדיקות חריגה ממתחמי הענישה. בית המשפט נתן דעתו לכך שהמערער היה נתון במעצר מספר חודשים ומזה תקופה ארוכה הוא נתון במעצר בית, אך מנגד ניתן משקל לכך שהוא לא נטל אחריות על המעשים. כמו כן נשקלו היעדר עבר פלילי למערער, וחרף חוות דעת פסיכולוגית שהוגשה מטעמו של המערער, נקבע כי המסוכנות המינית הנשקפת מצידו היא ברמה גבוהה. בשים לב למכלול השיקולים השית בית המשפט המחוזי על המערער את העונשים שפורטו לעיל בפס' 1.

תמצית הטענות בערעור

15. טענתו הראשונה והראשית של המערער מבוססת על כך שמדובר בסיטואציה ייחודית המאופיינת בפגיעה שנמשכה שנים, בנסיבות של ריבוי פוגעים, ריבוי נפגעים ו"זיהום סביבתי חמור". נטען כי חקירת הילדים בתיק זה נעשתה באמצעות "כלי העבודה" הרגילים, ולא הותאמה לנסיבות הייחודיות של המקרה המורכב והבעייתי הניצב בפנינו. לשיטתו של המערער, בנסיבות אלה החקירה שנערכה לילדים היא חסרת תוקף מדעי ואין מקום להתבסס על ממצאיה. טענה זו גובתה בחוות דעתם של ד"ר גוטליב ופרופ' גושן ואילו המשיבה לא הגישה חוות דעת נגדית. המערער הוסיף וטען כי גם התרשמותו של בית המשפט המחוזי ממהימנות העדויות לא נעשתה על סמך ידע מקצועי אלא על סמך התרשמות בלבד.

הטענה השניה בערעור היא כי החוקרים העריכו את מהימנותו של כל ילד על פי מכלול הדברים שנשמעו מפיו לגבי כלל הפוגעים, ובכך נפל פגם כיוון שמהימנות העדות לגבי מעשים שלא מיוחסים למערער השפיעה על הערכת המהימנות לגבי המעשים המיוחסים לו.

הטענה השלישית היא כי על פי כתב האישום קטינים נוספים היו עדים לאירועים המתוארים, אך אותם קטינים לא נחקרו על כך, ויש לזקוף זאת לחובת המשיבה. יתר על כן, נטען כי בשני מקרים בהם העידו הילדים לגבי נוכחות של קטין נוסף באירוע, אותו קטין נחקר ולא הזכיר אירוע כזה. בהקשר זה הוסיף המערער וטען כי אף המדינה עצמה לא נתנה אמון מלא בעדויותיהם של הקטינים, ולראיה – לא הוגשו כתבי אישום נגד כל הפוגעים שהוזכרו בגרסאותיהם. גם כאשר הוגש כתב אישום נגד פרי משלנו, על סמך עדותה של ד', הוא זוכה מן האישום.

טענתו הרביעית של המערער היא כי בית המשפט התייחס לחשש מפני "זכרונות מושתלים" על-ידי גורם זר, בעוד שהמערער טען ל"זכרונות שווא", שנוצרו בתהליך ארוך של זיהום סביבתי וסוגסטיה מצד גורמים חיצוניים. המערער הרחיב בטענתו כי עדויותיהם של הילדים מבוססות על זכרונות שווא, ונטען כי מחקרים מלמדים שילדים רבים "זוכרים" אירועים שלא היו עדים להם, וחווים זיכרון כוזב כזיכרון אותנטי. חוקרת הילדים לא שאלה אותם מה מתוך הסיפור הם שמעו מילדים אחרים, ובכך נפל פגם שאיננו מאפשר לדעת מה מתוך העדויות מהווה "העתקה". לשיטתו של המערער החשש ל"העתקה" מילדים אחרים מתגבר נוכח חזרתם של מוטיבים מסויימים בעדויות של ילדים שונים לגבי פוגעים שונים, והשימוש של חוקרי הילדים ב-C.B.C.A. (Criteria-based Content Analysis, וראו בפסקה 27 להלן) אינו נותן מענה לחשש מפני העתקה.

הטענה הכללית האחרונה בערעור, מופנית נגד קביעתו של בית המשפט קמא לפיה מצבם הנפשי הקשה של הילדים לאחר הפגיעות, וכן עדויותיהם ההדדיות, מהוות את הסיוע הנדרש לשם הרשעתו של המערער.

16. לצד טענותיו הכלליות של המערער לגבי התשתית העקרונית עליה התבסס פסק הדין, הובאו טענות פרטניות לגבי כל אחד מהאישומים. למרכזיות מבין טענות אלה אתייחס להלן במסגרת הדיון, וכאן נסתפק בתיאור כללי: נטען, כי הילדים העידו בגיל צעיר על אירועים שהתרחשו לפני זמן רב, והדבר משליך על מהימנות התיאורים. עוד נטען כי הגרסאות כוללות תיאורים לא מציאותיים, אינן עקביות ולוקות בחסר. טענת הזיהום נטענה גם במישור הפרטני, ולפיה הילדים השונים שוחחו על המקרה עם גורמים שונים ועדויותיהם הושפעו מכך. במסגרת טענה זו נטען באופן ספציפי כי הילדים נחשפו לאמירות שהכפישו את שמו של המערער, והדבר תרם להתפתחותם של זכרונות שווא. כן נטען באופן פרטני להיעדרה של תוספת ראייתית נדרשת מסוג סיוע.

17. לעניין העונש נטען בערעור כי בית המשפט הפריז לחומרה בקביעת מתחמי הענישה אשר הולמים עבירות חמורות בהרבה, וכך גם בראיית חומרת המעשים בהם הורשע המערער. כמו כן נטען כי חרף הצהרתו של בית המשפט, למעשה ניתן משקל לחומרה גם לנזק הכבד שנגרם לילדים כתוצאה ממעשיהם של פוגעים אחרים. טענה נוספת היא כי בתסקירי הנפגעים ההתייחסות למערער היא מוגזמת וקיצונית, ומבטאת שינוי ניכר לרעה באופן שבו הוא נתפס בעיני הילדים ואימהותיהם בהשוואה לתיאורים שנשמעו מפיהם לפני ההרשעה. לטענתו של המערער דברים אלה השפיעו על מלאכת גזירת הדין, שבמסגרתה הוחמר עונשו בגין מעשים שהוא לא הורשע בביצועם. טענה נוספת היא כי בית המשפט לא נתן משקל כלשהו לעובדה שהמערער נתון במעצר בית מלא במשך כשלוש שנים. לבסוף נטען כי לצד עמידתו של המערער על חפותו המלאה, הוא עבר תהליך שיקום משמעותי, ולא נשקפת ממנו כל סכנה לציבור. בעניין הפיצויים לנפגעים נטען כי הסכום גבוה יתר על המידה, וקביעתו הושפעה מהפגיעות השונות שהילדים חוו מצידם של פוגעים אחרים.

תמצית טענותיה של המשיבה

18. המשיבה טענה כי כלי העבודה של חוקרי הילדים נועדו להבחין בין אמת עובדתית לבין שקר אובייקטיבי, בלי קשר לשאלה האם הילד הנחקר משוכנע באמיתות סיפורו. הודגש כי ה-C.B.C.A. הוא כלי שמשמש להערכת מהימנות באופן כללי, והוא רלוונטי גם לנסיבות המקרה הנוכחי. לטענתה של המשיבה העדויות במקרה דנן מגלות אינדיקציות רבות לכך שהילדים אכן חוו את המעשים שתוארו על ידם. ראשית, נטען כי חוקרי הילדים זיהו בחקירות דינמיקות פוגע-נפגע שמאפיינות פגיעה מינית ולא ייתכן שהדבר נובע מזיכרונות שווא. שנית, טענה המשיבה כי ניתן להצביע על פרטים מוכמנים רבים שהוזכרו בעדויות ועובדה זו איננה מתיישבת עם הטענה שמדובר בעדויות שאינן מתארות אירועים אמיתיים. כך למשל, נטען כי ש' ידעה לתאר היטב את ביתו של המערער אף שלטענתו היא מעולם לא היתה שם.

המשיבה הוסיפה כי חוקרי הילדים כלל לא נחקרו לגבי האפשרות שעדויותיהם של הילדים התבססו על זיכרונות שווא, ואף לא נשאלו אם יש בידיהם את הכלים לזהות זיכרונות שווא, ועל כן יש לדחות את טענותיו של המערער בהקשר זה. הוטעם כי כוונתו של המערער היא לטעון שמדובר בזיכרונות מושתלים, שנובעים מסוגסטיה וזיהום סביבתי, אלא שדוקטרינת הזיכרונות המושתלים טרם זכתה להכרה מדעית או להכרה בפסיקה. המשיבה ביקשה לדחות את חוות דעתו של פרופ' גושן בנימוק שהיא חותרת תחת מוסד חקירות הילדים וקבלתה תוביל למסקנה כי אין כל אפשרות להעריך מהימנות של עדות שנשמעה מפי ילד. לגבי המחקרים שהוזכרו בחוות דעתו של פרופ' גושן נטען כי רובם מתייחסים לשיטות משפט שונות משלנו, שבהן מתעוררים קשיים ניכרים יותר ביחס לחקירות ילדים. לשיטתה של המשיבה, הזכרונות של הילדים היו רציפים ולכן לא מתעורר קושי או חשש לכך שמדובר בזכרונות שווא.

אשר לטענת ה"זיהום הסביבתי" של העדויות, הסכימה המשיבה כי בעקבות חשיפת הפגיעות בילדי השכונה, התפתחה אווירה של פאניקה וחרדה, אך נטען כי הדבר לא השפיע על עדויותיהם של י', ש' ו-מ'. בעניינה של ד' נטען כי היא לא התגוררה בשכונה, ולכן לא נחשפה לזיהום הסביבתי. המשיבה הדגישה כי חוקרי הילדים היו ערים לבעייתיות במצב זה, והקפידו להעריך את מהימנות הילדים שנחקרו על ידם בשים לב לחשש כי מדובר בשמועות ובאירועים שלא נחוו באופן אישי. לפיכך נטען כי יש לדחות את הטענה הכללית ל"זיהום של העדויות" (כפי שנעשה גם בפסק הדין בעניינו של סץ) ותחת זאת לבחון באופן פרטני את האפשרות כי העדויות הושפעו ממקורות חיצוניים. נטען כי כך נהג בית משפט קמא, הן על סמך הערכת מקצועיותם של חוקרי הילדים והן על סמך צפייה ישירה בחקירות, ומסקנתו היתה כי מדובר בעדויות מהימנות שהזיהום החיצוני לא פגע באמינותן. מאחר שמדובר בהערכת מהימנות הנתונה לערכאה הדיונית נטען שאין מקום להתערב בקביעות אלה.

המשיבה טענה כי את הסיוע הדרוש לכל אחת מעדויות הילדים ניתן למצוא בעדויות האחרות, ולשיטתה המקרה דנן שונה מן העניין שנדון בע"פ 4649/01 אסולין נ' מדינת ישראל (30.10.2001) (להלן: עניין אסולין), מכיוון שהחשש לזיהום ולהעתקה בין הילדים הוא פחות משמעותי.

המשיבה התייחסה לזיכויו של פרי משלנו, וטענה כי אין לכך השלכה על הדיון בעניינו של המערער, כיוון שלא מדובר במסכת עובדתית אחת. אמנם עדותה של ד' הוגשה גם במסגרת משפטו של פרי משלנו, אשר זוכה מהאישום הרלוונטי, אך בית המשפט קבע שם כי "עוצמת הזיהום אינה ברמה כזו שיש בה לכשעצמה לדחות את גרסת הילדה" (עניין פרי משלנו, פס' 31). נטען כי הזיכוי באותו מקרה נשען על מכלול נימוקים, בנסיבות שונות מנסיבות המקרה דנן, ועל כן אין להקיש ממנו לענייננו.

לעניין העונש נטען כי חומרת המעשים שביצע המערער היא חריגה, והפגיעה בילדים שנאלצו לספוג השפלה וביזוי מיני לצד חבריהם לשכונה היא חריפה במיוחד. המשיבה הוסיפה כי מתחמי הענישה שנקבעו בגזר הדין אינם יוצאי דופן לחומרה.

19. בסיום הדיון שנערך בפנינו התייחסו אמהותיהם של הילדים לשאלת גובה הפיצויים, והדגישו בדבריהן את הנזק הנפשי הניכר שנגרם לילדים ואת העלויות הרבות של הטיפול הנפשי המתמשך והצפוי.

דיון והכרעה

20. וזו תהא דרך הילוכנו: תחילה יידונו טענותיו הכלליות של המערער בדבר פגמים שנפלו לכאורה באופן חקירת הפרשה, בהמשך נדון בנפרד בכל אחד מן האירועים המתוארים בכתב האישום, ולבסוף נשלים את הדיון הכללי בטענות הצדדים. אך תחילה, אקדים ואזכיר כי ערכאת הערעור איננה נוטה להתערב בקביעותיה של הערכאה הדיונית בעניינים של מהימנות ומשקל העדות, נוכח התרשמותם הבלתי אמצעית של שופטי הערכאה הדיונית מן העדים שנשמעים בפניהם (ע"פ 8146/09 אבשלום נ' מדינת ישראל, פס' 22-13 (8.9.2011)). גם בענייננו הנטייה תהיה שלא להתערב בהערכת מהימנותם של העדים שהעידו בבית משפט קמא, ובהם אימהותיהם של הילדים, חוקרי הילדים והמערער. לעומת זאת, בשאלת מהימנותם ואמינותם של הילדים, שלא העידו בבית המשפט, המצב שונה מעט, שכן יש בידינו לצפות בתיעוד חקירות הילדים ולהתרשם באופן דומה לאופן שבו נחשף בית משפט קמא לחקירות אלה. בנסיבות דומות כבר נקבע כי "במקרים שכאלה, בהם חוקר הילדים לא מאשר את עדותה של המתלוננת בפני בית המשפט, נסוגה במשהו ההלכה בדבר אי-התערבותה של ערכאת הערעור בממצאי עובדה ומהימנות, וזאת כיוון שאין פער ממשי בין יכולתה של הערכאה הדיונית להתרשם מעדותה של המתלוננת בפני חוקר הילדים, באמצעות צפייה בקלטת הוידיאו שתיעדה את החקירה, לבין יכולתה של ערכאת הערעור" (ע"פ 7508/10 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 12 (27.8.2012) (להלן: ע"פ 7508/10); ע"פ 9469/12 מחאג'נה נ' מדינת ישראל, פס' 21 (5.2.2015) (להלן: עניין מחאג'נה)).

21. מבין טענותיו העקרוניות של המערער, נדון תחילה בטענה לפיה בנסיבות העניין אין אפשרות לברר את העובדות או להגיע למידה מספקת של ודאות לשם הרשעה. אמנם המקרה הנדון הוא מקרה חריג, שבמסגרתו נחשף רק קצה הקרחון מתוך מערכת סבוכה וקשה של פגיעות מיניות מתמשכות בילדים רבים על ידי מספר פוגעים שחלקם פעלו בצוותא ובתיאום. בנסיבות אלה נדרשת זהירות יתרה בבחינת העדויות, ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר בעדויות שלא זכו להישמע בבית המשפט אלא הובאו בפניו באמצעות חוקר ילדים. יחד עם זאת העובדה שמדובר במקרה חריג היא כשלעצמה איננה פוטרת את בית המשפט מלצלול לעומק הראיות ולעשות שימוש בכלים העומדים לרשותו על מנת להבחין בין אמת לשקר. גם במקרים מעין אלה יש לבחון כיצד עשויים מאפייני המקרה להשליך על מהימנות העדים, ולקשיים הצפויים יש ליתן מענה ראוי במטרה להגיע לחקר האמת. להסרת ספק אחזור ואומר כי במקרים "בהם נבצר מבית המשפט לחשוף את האמת העובדתית" – יש לזכות את הנאשם, שאשמתו לא הוכחה (ע"פ 5582/09 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 82 (20.10.2010) (להלן: ע"פ 5582/09)).

על כן, מוטל עלינו לבחון האם הופגו החששות הספציפיים האמורים, ולא לצבוע מראש את כל הפרשה כ"בלתי ניתנת לפענוח" בשל חשש כוללני לזיהום החקירה. על רקע זה ניגש לבחון האם "כלי העבודה" בהם השתמשו חוקרי הילדים מתאימים לשם הערכת מהימנותם של הנחקרים בנסיבות העניין, וכן נבחן את החשש כי עדויותיהם של הילדים לא מבוססות על אירועים שהם חוו בגוף ראשון אלא על "זכרונות שווא", שהילדים אמנם מאמינים בהתרחשותם, אך הם לא התרחשו במציאות.

הערה טרמינולוגית: בעבר עמדתי על ההבחנה בין זכרונות שווא False) Memories) לבין זכרונות מושתלים, מודחקים או משוחזרים (ע"פ 5582/09, פס' 126). בפסק דין מאוחר יותר חידדתי כי "זיכרון מושתל הוא זיכרון כוזב, אך לא כל זיכרון כוזב הוא בהכרח זיכרון מושתל" (ע"פ 2218/10 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 101 (21.11.2011) (להלן: ע"פ 2218/10)). בהתאם לכך ולאופן בו טענו הצדדים בתיק, במסגרת הדיון הנוכחי ייכנסו תחת הכותרת "זכרונות שווא" כל המקרים של זיכרון שאיננו מבוסס על חוויה אישית.

חקירת ילדים – התשתית הנורמטיבית

22. בעבר משלה בכיפה גישה הנוטה לפקפק באמינותן של עדויות ילדים ובהתאם לכך התפשט המיתוס של "הילד כעד המסוכן ביותר". במרוצת השנים נערכו מחקרים שהפריכו את המיתוס והובילו לשינוי ניכר של העמדה המקובלת לגבי האפשרות להסתמך על עדותם של ילדים, גם במסגרת הליכים פליליים. יחד עם זאת עדיין נדרשת זהירות רבה בגביית ובבחינת עדותו של ילד, אשר לה מאפיינים ייחודיים והיא דורשת מקצועיות ותשומת לב לקשיים אפשריים (ניסים כהן "נימוקי חוקר הילדים להתיר או לאסור העדת ילד בבית משפט" פגיעות מיניות בילדים: החוק, החוקר ובית המשפט 86-85 (מאיר חובב עורך, 1993); דנה פוגץ' "הזכות להישמע? עדויות ילדים בהליך הפלילי" הפרקליט מו(א), 121, 133 (תשס"ב); צור, 312).

23. חקירת ילדים במסגרת הליך פלילי היא נושא רגיש שהמחוקק טרח להסדירו במסגרת חוק עצמאי – חוק לתיקון דיני הראיות (הגנת ילדים), התשט"ו-1955 (להלן: חוק הגנת ילדים או החוק). הוראות החוק הרלוונטיות לענייננו הן הסמכתו של חוקר הילדים לקבוע אם הילד רשאי להעיד בבית המשפט (סעיף 2(א)); וההוראה כי תיעוד החקירה על-ידי חוקר הילדים מהווה ראיה קבילה (סעיף 9(א)), אך הרשעה על בסיסה מותנית בהבאת תוספת ראייתית מסוג "סיוע" (סעיף 11).

תכליותיו של חוק הגנת ילדים הוצגו על-ידי חברי השופט נ' סולברג בעניין מחאג'נה:

"הסדר זה נולד בשל הצורך להגן על שני אינטרסים חשובים – זכותו של נאשם למשפט הוגן מחד גיסא, והצורך להגן על שלומם הנפשי של קטינים, מאידך גיסא. הוא מהווה חריג לאיסור הרגיל בדבר היזקקות לעדות שמיעה, שכן בדרך זו נמסרות לבית המשפט עדויות בלתי ישירות מכלי שני, ללא התרשמות ישירה של בית המשפט מן העדים. אף על-פי כן, מאפשר החוק לחרוץ על-פי עדויות אלו את גורלו של נאשם לשבט או לחסד בעבירות חמורות, שמאסר ממושך בצדן" (שם, פס' 21).

אשר לציפיה מחוקר הילדים ולמורכבות הגלומה בתפקידו, נאמר בפסיקה: "תפקידו של חוקר הילדים אינו תפקיד קל. הוא נמצא בצומת של מחויבויות – כלפי הקטין שהוא חוקר, מן ההיבט של שמירה על שלומו ועל חוסנו הנפשי; כלפי הנאשם, אשר תלוי בחקירה זו בכל הנוגע לעימותו של הקטין עם השאלות המתבקשות, לנוכח חוסר האפשרות לחקור אותו חקירה נגדית; וכן כלפי הציבור בכללותו, מהיבטו של האינטרס הציבורי באכיפת הדין הפלילי ובבירור האמת" (ע"פ 5149/12 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 77 (13.1.2014) (להלן: ע"פ 5149/12); מאיר חובב "חוקר הילדים בצומת של איזונים" פגיעות מיניות בילדים: החוק, החוקר ובית המשפט, 13 (מאיר חובב עורך, 1993)). בהתאם, חוקר הילדים תואר בפסיקה, לא אחת, כ"זרועו הארוכה של בית המשפט" (ע"פ 6304/11 מדינת ישראל נ' פלוני, פס' 26 וראו גם פס' 28 (20.9.2012) (להלן: ע"פ 6304/11); ע"פ 954/13 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 19 (19.6.2013)).

נמצאנו למדים כי חוקר הילדים הוא גורם מקצועי שמוסמך לחקור ולהביא בפני בית המשפט את עדות הילד באופן מיטבי. על כך יש להוסיף כי לא זו בלבד שלחוקר הילדים נתון שיקול דעת מקצועי רחב לגבי אופן החקירה, ההנחה היא גם שהתרשמותו ממהימנות הילד היא ראיה קבילה ורלוונטית במסגרת ההליך המשפטי. בלשונו של הנשיא שמגר: "על-כן הציב המחוקק את חוקר הנוער לפני בית המשפט לא רק כאדם שגבה את ההודעה מן הקטין ומגיש אותה לבית המשפט, אלא גם כמי שמעמיד לרשות בית המשפט, לאור ניסיונו והבנתו המקצועיים, את ההתרשמות שלו מדברי הקטין" (דנ"פ 3750/94 פלוני‎ ‎נ' מדינת ישראל, פ"ד מח(4) 621, 626 (1994); וכן ראו ע"פ 446/02 מדינת ישראל נ' קובי, פ"ד נז(3) 769, 778 (2002) (להלן: קובי)). באופן דומה נפסק: "במקרים רבים, נאסרת העדת הקטין, ובמקומו מתייצב לעדות חוקר הילדים, כמעין שופר לנבכי הקטין, ואף מביע עמדתו ביחס לגרסת הקטין ומהימנותה. זהו חריג בדיני ראיות. עד אינו יכול להעיד, או ליתר דיוק, לחוות דעתו על אמיתות דבריו של פלוני. כלל זה נוצר בשל המצב שלעיתים הקטין אינו מעיד בפני בית המשפט, וגרסתו נמסרה לפני חוקר ילדים, שהוא בעל מעמד והכשרה מיוחדת" (ע"פ 337/13 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 10 לפסק-דינו של השופט נ' הנדל (9.9.2013)).

24. הקביעה בדבר מהימנות העדות נתונה לבית המשפט בלבד, אך כאמור במסגרת השיקולים הרלוונטיים רשאי בית המשפט להביא בחשבון את הערכתו של חוקר הילדים. המשקל שיינתן להערכתו של חוקר הילדים הוא תלוי נסיבות, אך לא אחת נאמר כי במקרים המתאימים עשויה להיות לכך משמעות רבה (ע"פ 7508/10, פס' 15; ע"פ 5149/12; ע"פ 1385/12 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 50 (4.1.2015) (להלן: ע"פ 1385/12); ע"פ 1074/14 מישייב נ' מדינת ישראל, פס' 27 (8.2.2015)). יוער כי במקרים בהם הילד העיד בעצמו בבית המשפט – שאלת מעמדה של התרשמות החוקר היא סבוכה יותר, ואיני נדרש לכך (ראו: עניין סץ, פס' 29 וההפניות שם).

התמונה המצטיירת מספקת הסבר לכך שלפחות בהיבטים מסויימים הושווה מעמדו של חוקר הילדים למעמדו של "עד מומחה" (ע"פ 2177/13 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 51 (9.7.2015)). חוקר הילדים מוחזק כבר-סמכא מקצועי, שברשותו הכלים המקצועיים המתאימים לגביית עדות ילד (ע"פ 1385/12), ויצויין כי חוקר ילדים מתמנה לתפקידו על ידי שר המשפטים לאחר היוועצות בוועדה שבראשה שופט וחבריה הם מומחים בתחומים שונים (סעיף 3 לחוק).

גם בעניין סץ, שבמסגרתו עלו טענות דומות לטענותיו של המערער הובהר כי "הערכתו של חוקר הילדים את מידת מהימנותו של הקטין הנחקר על-ידו מבוססת על הכשרה מקצועית מתאימה, והיא נעשית בהתאם לקריטריונים ברורים וקבועים" (שם, פס' 29). בהערת אגב אוסיף כי בעבר הוצע להסדיר בחקיקת משנה את נושא כישוריהם והכשרתם של חוקרי הילדים (הוועדה לבחינת עקרונות יסוד בתחום הילד והמשפט ויישומם בחקיקה בראשות השופטת ס' רוטלוי דוח ועדת המשנה בנושא הקטין בהליך הפלילי, 252, 264 (2003) (להלן: דוח ועדת המשנה בנושא הקטין בהליך הפלילי); לתיאור התפתחות התפקיד וההכשרה של חוקרי ילדים ראו הורוביץ, 96).

25. לסיום הדיון העקרוני בעניין תפקידם של חוקרי ילדים אוסיף הערה בעניין אחת ההחלטות החשובות ביותר אותן מוסמך חוקר הילדים לקבל – התרת או איסור עדותו של ילד בבית המשפט. כאמור חוקר הילדים מופקד על אינטרסים שונים ומנוגדים, ובהם זכויות הנאשם וטובת הילד. בנוסף עליו לקחת בחשבון כי "מניעת ילד מלהעיד בבית המשפט, פוגעת באפשרות לרדת לחקר האמת" (ע"פ 6304/11, פס' 26 וראו גם פס' 28. לביקורת על הסמכות הניתנת לחוקר הילדים להתיר או לאסור העדת הילד ראו אמנון סטרשנוב "העדת ילדים בביהמ"ש בעבירות מין, גישה אחרת" הפרקליט מב 484 (תשנ"ה-תשנ"ו). לגישות השונות ולסקירת ההסדר בחוק טרם תיקונו ראו שי ניצן "עדות קטין בעבירות מין" משפטים יח 237 (תשמ"ח-תשמ"ט). כן ראו אליהו הרנון "ארבעים שנה לסדר-הדין ודיני הראיות במשפטים פליליים", משפטים יט 703, 712 (תש"ן); מרים נאור "ארבעים שנה לסדר-הדין ודיני הראיות במשפטים פליליים (תגובה להרצאתו של פרופסור הרנון)" משפטים יט 725, 727 (תש"ן); אליהו הרנון "עדות ילדים בעבירות-מין האם לא הגיעה השעה לעיין מחדש בהסדר הישראלי?" משפטים כד 151 (תשנ"ד-תשנ"ה)).

בהקשר זה אקדים ואציין, כי בענייננו מתחילה נטו חוקרי הילדים להתיר את עדותם של חלק מהילדים בבית המשפט, בתנאים מסויימים, אך לבסוף החליטו חוקרי הילדים לאסור זאת. להחלטה זו היו כמובן השלכות על אופן בירור העובדות בתיק, ונראה כי במבט צופה פני עתיד יש מקום להדגיש את החשיבות בפתרון מאוזן שיסייע לבית המשפט להתרשם ישירות מן העדים לצד שימוש במנגנוני הגנה על טובת ושלום הילד (סעיף 2(ד) לחוק הגנת ילדים). מחקר ראשוני שנערך בישראל אף הראה שבמקרים המתאימים – לעדות בבית המשפט יש השפעה פסיכולוגית חיובית על הילד (רונית צור "עדויות ילדים בבית המשפט – דילמות בהתרת עדותם" התעללות והזנחה של ילדים בישראל 309, 337-314 (דבורה הורוביץ, יורם בן-יהודה ומאיר חובב עורכים, תשס"ז); וראו גם ד"ר דבורה הורוביץ חקירות ילדים בישראל – רקע והתפתחות קטינים נפגעים וקטינים פוגעים, 93, 107 (מאיר חובב, אירית הרשקוביץ ודבורה הורוביץ עורכים, 2001) (להלן: הורוביץ); ורד וינדמן "העדת ילדים: אפשר גם אחרת – הצעה להכנת ילדים מעידים לקראת מסירת עדותם" התעללות והזנחה של ילדים בישראל 342 (דבורה הורוביץ, יורם בן-יהודה ומאיר חובב עורכים, תשס"ז)).

"כלי העבודה" של חוקרי הילדים והתאמתם לנסיבות המקרה

26. לאור הנחות היסוד בדבר כשירותם ומקצועיותם של חוקרי הילדים, נעבור לבחון את הכלים בהם משתמשים חוקרי הילדים והאם הם מתאימים לנסיבות הייחודיות שהתקיימו בענייננו (ריבוי פוגעים וריבוי נפגעים לאורך תקופה ממושכת בתוך קהילה סגורה).

כהערה מקדמית יוער כי שני הצדדים לא היטיבו לסייע בבירור סוגיה זו. ב"כ המערער חקרה ממושכות את חוקרי הילדים אך לא הפנתה אליהם את השאלות הרלוונטיות, ויש קושי בכך שכלי העבודה של חוקרי הילדים נתקפים בדיעבד מבלי שניתנה להם הזדמנות להסביר ולנמק את עמדתם. אינני מקבל את טענת ב"כ המערער לפיה בהיעדר גיבוי של חוות דעת מומחה, עמדתם של חוקרי הילדים בנושא זה איננה רלוונטית. בנסיבות אלה עמדת הפתיחה היא שיש להעניק לטענתו של המערער תוקף מוגבל. מן העבר השני, המערער הגיש חוות דעת מומחים שהתייחסו לסוגיה, בעוד שהמשיבה הסתפקה בכך שהגישה לבית המשפט המחוזי מאמר בעניין חקירת ילדים וגם כאן ניתן היה לפרוש בפני בית המשפט תמונה רחבה יותר.
נקודת המוצא היא כי "ככלל, עבודתם של חוקרי הילדים אינה מבוססת על הסדרים סטטוטוריים מפורטים, אלא מבוססת בעיקרה על ההכשרה וההנחיות המקצועיות שניתנות להם (לצד החוק לתיקון דיני הראיות) […] לחוקרי הילדים מסור אפוא שיקול דעת רחב ההולם את מהות תפקידם" (ע"פ 5149/12, פס' 77; ראו גם מאיר חובב "ראיון/תשאול של קטינים במערכת המשפטית בישראל – הצעת מודל" קטינים נפגעים וקטינים פוגעים, 19, 37 (מאיר חובב, אירית הרשקוביץ ודבורה הורוביץ עורכים, 2001)).

ההנחיות הפרקטיות לניהול חקירת ילדים נכללות כיום במדריך לחקירת ילדים, שפותח על ידי גורמי מקצוע בכירים (משרד הרווחה והשירותים החברתיים – השירות לחקירות ילדים וחקירות מיוחדות מדריך לחקירת ילדים פותח והותאם לשימוש על-ידי פרופ' אירית הרשקוביץ, פרופ' מייקל למב, רונית צור ומיכל ברייטמן (2014) (להלן: מדריך לחקירת ילדים או המדריך)). המדריך הוא פרי של ידע תיאורטי, ניסיון מעשי ותהליכים מקצועיים ממושכים, ויעילותו נבדקה במחקרים (מיכל חמודות (היימוביץ) ומיכל בריטמן "חקירת ילדים נפגעי עבירה: תפקיד חוקר הילדים" התעללות והזנחה של ילדים בישראל, 910, 912 (דבורה הורוביץ, יורם בן יהודה ומאיר חובב עורכים, 2007) (להלן: חמודות ובריטמן)); אמנון סטרשנוב ילדים ונוער בראי המשפט 45 (2000) (להלן: סטרשנוב); הורוביץ, 100; יעל אורבך, אירית הרשקוביץ, מייקל למב, קתי שטרנברג, פיליפ אספלין ודבורה הורוביץ "חקירת ילדים בישראל על בסיס מדריך ראיון מובנה: מחקר הערכה" קטינים נפגעים וקטינים פוגעים, 111 (מאיר חובב, אירית הרשקוביץ ודבורה הורוביץ עורכים, 2001) (להלן: מחקר הערכה)).

27. בפסק דינו של בית המשפט המחוזי נסקרו "כלי העבודה" שבהם השתמשו חוקרי הילדים:

"(א) ניתוח איכות הריאיון, דהיינו, כיצד נתקבל המידע שמסר הילד: האם תשובותיו ניתנו בתגובה לשאלות פתוחות שמניבות פרטים רבים ומדויקים יותר או בתגובה לשאלות סגורות. ככל שהריאיון יותר פתוח ומזמין, המידע שיתקבל יהיה יותר אותנטי, עשיר ומדויק וכפועל יוצא, היכולת להעריכו גבוהה יותר.
(ב) ניתוח התנהגויות המאפיינות ילדים נפגעים, חשודים תוקפים מינית וילד בזמן שהוא מעיד בפני חוקר ילדים. עצם הופעתם של אותם אפיונים ספציפיים בדברי הילד והעובדה שהוא מתאר אותם מבלי שהוא מודע למשמעותם, יכולה לחזק את מהימנות עדותו.
(ג) ניתוח תוכן העדות על פי הקריטריונים של ה-C.B.C.A, אשר מחולקים לארבע קבוצות (מאפיינים כלליים, תכנים ספציפיים, מאפייני תוכן ייחודיים ותכנים הקשורים למניעים). ככל שמתקיימים יותר קריטריונים, גדלה הסבירות שהתיאור של הילד נגזר מהתנסות ישירה באירועים, ובמקביל, קטנה האפשרות, שהאירוע הומצא או פוברק" (פס' 29; להרחבה ראו חמודות ובריטמן, 928).

נוכח מרכזיותו של ה- C.B.C.A(Criteria-based Content Analysis) בטענותיו של המערער אפרט מעט אודותיו. ה- C.B.C.Aהוא כלי אבחון מוכר, שכולל כ-19 קריטריונים להערכת מהימנות (כגון: קוהרנטיות, רמת פירוט, תיאורי אינטראקציות, התייחסות לרגשותיו של הנפגע בעת האירוע וכן הלאה). כאמור, קריטריונים אלה מחולקים לארבע קבוצות, ועל יסוד ההשערה כי ניתן לבחון את אמינות הדיווח על פי התיאור, קריטריונים אלה אמורים לסייע בהבחנה בין אירועים שקרו במציאות לבין אירועים שלא קרו במציאות: "תוצאות ה- C.B.C.Aמצביעות על הסבירות שהתיאור שמתאר הילד נגזר מהתנסות ישירה באירועים, בהשוואה לאפשרות שהאירוע הומצא או פוברק" (חמודות ובריטמן, 931; מייקל למב, קטלין שטרנברג ופיליפ אספלין "ראיון ילדים צעירים קורבנות של עבירות מין" פגיעות מיניות בילדים: החוק, החוקר ובית המשפט 125-121 (מאיר חובב עורך, 1993) (להלן: למב, שטרנברג ואספלין)).

28. מבלי שאדרש לשאלה עד כמה רלוונטיות לענייננו חוות דעתם המומחים מטעם המערער של ד"ר גושן ופרופ' גוטליב (וראו בהקשר זה פס' 32 לפסק-דינו של בית המשפט המחוזי), אציין כי לא מצאתי בחווֹת הדעת טיעון שבכוחו לחתור תחת הערכת המהימנות שנעשתה על-ידי חוקרי הילדים.

יעילותו של ה- C.B.C.A.במקרה דנן נתקפה על-ידי המערער בטענה כי היא לא הוכחה במצבים מורכבים כמו זה העומד בפנינו (עמ' 12-11 לחוות דעתו של ד"ר גוטליב). איני סבור כך. אין ספק שענייננו מתאפיין בנסיבות ייחודיות, אך העובדה שלא נערכו מחקרים מדעיים שמוכיחים את יעילותו של ה- C.B.C.A. במצבים כה חריגים, אין בה כשלעצמה כדי לשמוט את הקרקע תחת ההנחה כי מדובר בכלי רלוונטי ויעיל. בסיכום חוות דעתו של ד"ר גוטליב נכתב כי "מהמחקרים המובאים לעיל עולה כי יש במקרים שכאלו לנקוט ביתר זהירות בשימוש ב-C.B.C.A. – במיוחד כאשר מדובר בכלי יחיד" (עמ' 14). כאמור לעיל, חוקרי הילדים הוסיפו ל-C.B.C.A. כלי עזר נוספים (אופן התנהלות הריאיון והמאפיינים של התנהגות הילד), כאשר בנוסף – כתנאי להרשעתו של המערער נדרשה תוספת ראייתית עצמאית מסוג סיוע. בין כה וכה ניכר כי כל הגורמים הרלוונטיים אכן נקטו זהירות יתרה בבחינת עדויות הילדים. אוסיף ואציין כי ד"ר גוטליב העיד בפני בית משפט קמא שהוא ראה עצמו כמי שבא "להתריע בפני בית המשפט על גורמי סיכון" (עמ' 1223 לפרוטוקול), וכפי שיפורט להלן, התרעה זו זכתה להתייחסות ראויה.

עיינתי גם בחוות דעתו של פרופ' גושן ומצאתי כי חלקים ממנה מתיישבים עם פסק דינו של בית משפט קמא, ומקובלים גם עליי. כך למשל, טען פרופ' גושן כי נוכח הפוטנציאל המשמעותי לזיהום העדויות "יש להתייחס אל כל תוכן המידע העולה בחקירות בתיק שבפנינו בחשדנות רבה" (עמ' 5 לחוות הדעת), ואכן כך נהגו גורמי התביעה, חוקרי הילדים, וגם בית משפט קמא. בדומה לכך, לא נתגלעה מחלוקת לגבי האמור בחוות דעתו של פרופ' גושן, ולפיו חשיפה למידע חיצוני, הפעלת לחץ על הילד הנחקר ויצירת סטריאוטיפ שלילי אודות החשוד הם גורמים העשויים לפגוע באמינות שניתן לייחס לגרסה. גם קיומו של פער זמנים ניכר בין הפגיעה בילד לבין חקירתו בפני חוקר ילדים, כאשר במהלך פער זמנים זה עובר הילד "תשאולים" או "ראיונות" על-ידי גורמים זרים ובלתי-מיומנים, מחריף את הקושי להבחין בין סיפור אמיתי לבין סיפור לא אמיתי שהתקבע ולוטש בראשו של הילד (ע"פ 10100/07 מדינת ישראל נ' שחאדה, פס' 52.2 לפסק-דינו של השופט ח' מלצר (24.03.2010)).

29. טענה נוספת שהובאה בחוות דעתו של פרופ' גושן היא כי ה- C.B.C.A.איננו מסייע להבחין בין עדות שהילד השתכנע באמיתותה כתוצאה מסוגסטיה לבין עדות המבוססת על תרחיש שאירע במציאות. המונח "סוגסטיה" מפורש בחוות דעתו של פרופ' גושן בהרחבה, כתהליך שבו ילד נחשף למידע מסויים הגורם לו לדמיין את פרטיו של אירוע שכלל לא התרחש, ובחלוף הזמן מבשילים דמיונות אלה לכדי "זכרון שווא" (עמ' 4 לחוות הדעת). פרופ' גושן אף הרחיק לכת וטען כי "אין כל דרך להפריד בין זכרונות שווא שכאלה לבין זיכרונות אמת, שכן זיכרונות השווא נחווים סובייקטיבית כזכרונות אמת, והינם בעלי מאפיינים של זיכרונות אמת" (עמ' 5 לחוות דעתו). טענתו של פרופ' גושן בנוגע ל-C.B.C.A. איננה מתיישבת עם ההגדרה שהובאה לעיל (פס' 27), וגם לגופו של עניין – אין בידי לקבלה. ראשית יצויין, כי במקביל לטענתו זו, לא נמנע פרופ' גושן מלקבוע כי "בהסתברות גבוהה" עדותם של הילדים איננה מבוססת על "זכרונות אמת". כבר בשלב זה ניכרת סתירה, ולמצער מתח מסויים, בין שני ההיגדים, שהרי בהיעדר כלי לזיהוי "זכרונות שווא" מניין לו לפרופ' גושן כי עדויות הילדים אכן מבוססות על זכרונות שווא. יתר על כן, חלק נכבד מחוות הדעת עוסק בניתוח עדויותיהם של הקטינים לפרטי פרטים ובבחינת אמיתות גרסאותיהם בהתאם לפרמטרים שונים: עוצמת הלחצים שהופעלו על הנחקר, החשיפה לסטיגמה שלילית על המערער, עקביות הגרסה, חוסר היכולת לתאר פרטים מסויימים, חוסר היתכנות פיזית של תרחישים אחרים, וחוסר מידע שלפי גרסתם של הילדים היה עליהם לדעת. פרמטרים אלה, שחלקם אף נכלל בבירור בתבחיני ה-C.B.C.A., הם אכן רלוונטיים ביותר לבחינת העדויות, אך מכלל לאו משמע גם הן – היינו ככל שיימצא כי העדויות הן אפשריות, עקביות, מלאות פרטים וכוללות "פרטים מוכמנים" – כך יפחת החשש מפני "זכרונות שווא" ותתחזק המסקנה כי מדובר בעדויות המתארות מציאות עובדתית אובייקטיבית.

ראוי לציין כי ההבחנה בין אמינות הגרסה לבין מהימנות העד איננה ייחודית למצבים של זכרונות שווא. ייתכנו מצבים נוספים שבהם העד משוכנע באופן סובייקטיבי שהוא חווה דבר מסויים, ועדיין יש לבדוק אם קיים פער בין גרסתו לבין המציאות האובייקטיבית (ראו בהקשר זה ע"פ 5933/11 איטל נ' מדינת ישראל, פס' 66-65 (26.6.2014)). בניגוד לכך, על פי חוות דעתו של פרופ' גושן, לא ניתן כלל להבחין בין עדות אמת לעדות המבוססת על דמיון לא רק אצל ילדים, אלא במקרים רבים גם בקרב עדים מבוגרים (עמ' 9 לחוות הדעת). תוצאה כזו אינה מקובלת עליי ואיננה מתיישבת עם שיטת משפטנו.

עיינתי גם בספרות הפסיכולוגית שהוגשה מטעם המערער. במישור המדעי, הדיון בדבר מידת הוודאות שמספק ה-C.B.C.A. לשם הבחנה בין אמת לבין בדיה אינו דיון חדש (ראו למשל: למב, שטרנברג ואספלין, עמ' 125), ולא מן הנמנע שבעתיד יוכנסו ב-C.B.C.A. שינויים ושיפורים, בהתאם לתוצאותיהם של מחקרים שנערכו ושצפויים להיערך. בין היתר ייתכן שיש מקום לערוך הבחנה בין קריטריונים שונים שנכללים ב-C.B.C.A. לעניין תוקפם המדעי ולעניין הרלוונטיות שלהם למקרים שונים. ואולם בכל המקרים, ולא רק אצל ילדים או במקרים מורכבים כגון זה, טרם נמצאו הכלים שיביאו את הערכת המהימנות לדרגה של מדע מדוייק. ובכלל, את עדותם והערכתם של חוקרי הילדים אודות מהימנות הילד, יש לבחון באספקלריה של ידיעה מקצועית ולא כעניין שבמדע (וראו סעיף 20 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971 המבחין בין חוות דעת "של מומחה בשאלה שבמדע, שבמחקר, שבאמנות או שבידיעה מקצועית"). אין בכך כדי לשלול את תוקף הערכת המהימנות של חוקרי הילדים, אשר פעלו "לפי הספר" (כדבריו של ד"ר גוטליב עצמו (עמ' 1183 לפרוטוקול)) ובזהירות רבה, נוכח מורכבות המקרה.

30. על כן, במישור העקרוני לא שוכנעתי כי נפל פגם באופן שבו העריכו חוקרי הילדים את העדויות שבאו בפניהם. אני סבור כי כלי העבודה שעמדו לרשות החוקרים היו כלים ראויים, והם עשו בהם שימוש הולם ובזהירות המתבקשת בנסיבות העניין. עוד אציין כי מצאתי טעם בטענת ב"כ המשיבה, לפיה חוקרי הילדים הצביעו על קיומן של דינמיקות המאפיינות פגיעה מינית בקטינים, וקשה להניח כי דינמיקות כאלה יתלוו לסיפור המבוסס על סוגסטיה או זיהום. אין ספק כי חוקרי הילדים היו ערים לקשיים ולפוטנציאל הזיהום שהודגש בחוות דעתם של המומחים מטעם ההגנה, וביקשו לתת לכך מענה ראוי. בנסיבות אלה תפקידו של בית המשפט הוא לתת משקל ראוי לטענת הזיהום הכללית, לבחון באופן פרטני את עדויותיהם של הילדים, ולתור אחר אינדיקציות לאמינות מחד גיסא ול"זכרונות שווא" מאידך גיסא. כל זאת – בלי להתעלם מן הקשיים המיוחדים ו"גורמי הסיכון" המאפיינים את הפרשה. כך עשה בית משפט קמא, אשר הכריע בסופו של יום כי אשמתו של המערער הוכחה מעל לספק סביר, ותפקידנו הוא להעביר את פסק הדין תחת שבט הערעור ולבחון אם נפל בו פגם המצדיק את התערבותנו.

טענה נוספת שנשמעה מפי ב"כ המערער היא כי הערכת המהימנות של הילדים התבססה על מאפיינים ש"נגזרו" על ידי החוקרים מאירועים שונים שבהם נטלו חלק פוגעים שונים, ומכאן החשש כי המערער הורשע באירוע מסויים על סמך קריטריונים של מהימנות שיוחסו לאירוע אחר. מנגד, טענה ב"כ המשיבה כי חוקרי הילדים פעלו כשורה בכך שתחילה העריכו את מהימנותו הכללית של העד, ורק לאחר מכן בחנו באופן פרטני את מהימנותם של חלקים שונים מתוך העדות עצמה. לצורך ההכרעה בערעור אינני נדרש לקבוע איזו מן הגישות השונות היא עדיפה, שכן שוכנעתי כי חוקרי הילדים לא התייחסו לעדות כמקשה אחת, ובמקרים שבהם היה צורך בכך, חוקרי הילדים בחרו שלא לייחס מהימנות לפרט מסויים מתוך גרסתו של הילד. לדוגמה: חוקר הילדים נמנע מלקבוע מהימנות לגבי דבריו של י' כי הוא נגע באיבר מינה של הילדה שר'. בנסיבות אלה לא מצאתי בטענתו זו של המערער עילה להפחית ממשקלן של הערכות המהימנות.

זיהום סביבתי כללי

31. בענייננו, חשיפת הפגיעות בילדי השכונה גרמה טלטלה עזה לתושבים. מצב העניינים בשכונה באותו זמן תואר בפסק הדין בעניין סץ, והדברים יפים גם לענייננו:

"לא ניתן לחלוק על העובדה, כי בתקופה הרלוונטית למעצרו של המערער פשתה בשכונה אווירת פאניקה וחרדה, וזו הובילה לחילופי מידע, שמועות ורכילויות בין תושביה. בבית משפט קמא אף הוצגו ראיות, המעידות על נסיונות עצמאיים של הורים ותושבים לברר את החשדות נגד 'רשת הפדופילים' בשכונה, אשר כללה חשודים נוספים מלבד המערער. יחד עם זאת, לא מצאתי בטענות המערער בעניין זה, משום טעם להתערב בהכרעת דינו של בית משפט קמא. […] אין ספק, כי חלק נכבד מהשמועות שהתפשטו בשכונה בתקופה הרלוונטית להגשת שני כתבי האישום נגד המערער, הינן בגדר 'עורבא פרח', ונעדרות כל בסיס. ניתן גם להסכים לטענת המערער, כי הורים מודאגים, אשר חשדו שמא ילדיהם ביקרו בביתו או באו עימו במגע, שידלו אותם לחשוף את סיפורם. חלקם אולי נקטו באמצעים שעשויים היו 'לזהם' או חלילה 'זיהמו', הלכה למעשה, את גרסת הקטינים" (שם, פס' 55).

החשש מפני "זיהום" עדותו של ילד איננו ייחודי למקרה דנן, והוא רלוונטי למקרים לא מעטים של פגיעה בילדים. בשונה מאדם מבוגר, לרוב אין בכוחו של ילד שנפגע לגשת בעצמו למשטרה ולשטוח את גרסתו, ולכן נדירים המקרים בהם פעולת החקירה תתבצע ללא תיווך של אדם מבוגר ששמע את הדיווח על הפגיעה בילד והעביר את הטיפול לרשויות. כאשר ילד נפגע עבירה משוחח עם אדם אחר, לפני החקירה, עלול להתעורר חשש שבמסגרת שיחה זו "זוהמה" העדות בכך שהמציאות אותה חווה הילד התערבבה ב"עובדות" שאין להן אחיזה במציאות, או הושפעה מעמדותיהם של אחרים. חשש זה הוביל לאזהרה לפיה:

"בחקירת ילד או ילדה, על-פי חוק הגנת ילדים, יש לשים דגש מיוחד על 'טוהר' החקירה. יש להימנע ככל הניתן מהתערבות של גורמים חיצוניים, אשר יש בה כדי להשפיע על עדותו של הילד-העד, או על מהלך החקירה. מעורבות כזו של גורמים חיצוניים – בייחוד כזו שאין לה תיעוד אמין, ואשר לא ניתן לעמוד על פרטיה – עלולה במקרים מסוימים להטיל ספק במהימנות העדות העיקרית ולהביא לזיכויו של הנאשם" (עניין קובי, עמ' 781).

32. חשוב להדגיש כי לא כל שיחה שמתקיימת לפני החקירה היא בעלת פוטנציאל "זיהומי", ויש להבחין בין שיחה שעוסקת בתוכן העדות הצפויה לבין שיחה על עצם קיומו של האירוע. שיחה לגבי תרחיש הפגיעה ופרטיה מעוררת חשש כבד יותר לזיהום תוכן העדות, בהשוואה לשיחה שבמסגרתה מבוגר אחראי מעודד את הילד לחשוף את הפגיעה בפני רשויות החקירה (השוו ע"פ 2950/11 חן נ' מדינת ישראל, פס' 110 (8.5.2014) (להלן: עניין חן); עניין סץ, פס' 46). לצד זאת, גם במקרה של שיחה שנועדה להוביל לחשיפת הפגיעה, יש להדגיש כי ככל שהעידוד או הלחץ על הילד משמעותיים יותר, כך גובר הצורך לבחון שמדובר בעדות כנה שמבוססת על אירוע אמיתי ולא נובעת ממקור חיצוני או משאיפה להשביע את רצונו של אדם אחר.

גם כאשר הוכח "זיהום" של חקירה מסויימת, אין בכך בהכרח כדי להוביל לפסילת העדות, שהרי מובן כי תיתכן גרסה שהיא אמת לאמיתה למרות שהמספר נחשף ל"זיהום" חיצוני. בנקודה זו, יש לדחות את טענתו של פרופ' גושן לפיה "לא ניתן להסתמך על חקירות אשר קדמו להן סוגסטיה מפי אחרים" (עמ' 5 לחוו"ד). בניגוד לטענה זו, ההלכה היא כי גם במקרה שבו הוכח זיהום יש לבחון את אמינות ואותנטיות הגרסה לגופה, לאור נסיבות המקרה, ובשים לב לעוצמת הזיהום ולאפשרות שהוא השפיע על תוכן העדות (סץ, פס' 56; ע"פ 433/13 מדינת ישראל נ' פלוני, פס' 37 (2.6.2014); ע"פ 420/09 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 79 (23.11.2009)).

בענייננו, את החשש מפני זיהום יש לבדוק בשתי רמות – כללית ופרטנית. ברמה הכללית, אינני סבור כי מצב העניינים המתואר מצדיק פסילה גורפת של עדויות הילדים. כפי שכבר הובהר, רשויות החקירה היו מודעות היטב למצב ולבעייתיות הכרוכה בו. בהתאם לכך, כל עדות וגרסה נבחנו בקפידה במטרה להעריך האם מדובר בבדותה שהיא חלק מגל השמועות הכוזב או בעדות המתארת אירוע אמיתי. מתוך עשרות ילדים שנחקרו, סיננו החוקרים בקפידה ילדים בודדים שעל סמך עדותם הוגשו כתבי אישום. מובן כי נתון זה כשלעצמו אינו מוביל למסקנה כי עדויות אלה הינן אמת לאמיתה, והדבר טעון בירור מדוקדק, אך לצד זאת גם לא ניתן לפסול מראש את העדויות בגלל החשש הכוללני לזיהום עדויות בשכונה (ראו גם סץ, פס' 56-55). לפיכך, ברמה הכללית אין בידי לקבל את טענתו הגורפת של המערער, וברמה הפרטנית תיבחן להלן כל אחת מן העדויות: האם היא מבוססת על שמועות שנפוצו בשכונה? האם היא תוצר של הליכי שכנוע נמרצים? או האם מדובר בעדות אמינה שניתן לבסס עליה הרשעה (בכפוף לקיומו של "סיוע")?

הערכת מהימנות הילדים על-ידי בית משפט קמא

33. המערער לא הסתפק בהפניית טענות כלפי שיטת העבודה של חוקרי הילדים אלא הוסיף וטען כי גם התרשמותו של בית המשפט המחוזי מצפיה בחקירות הילדים היא שגויה מכיוון שהיא מבוססת על "התרשמות" ולא על בסיס מדעי-מחקרי. טענה זו יש לדחות באופן נחרץ. סעיף 53 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971 קובע: "משקלה של עדות שבעל פה ומהימנותם של עדים הם ענין של בית המשפט להחליט בו על פי התנהגותם של העדים, נסיבות העניין ואותות האמת המתגלים במשך המשפט". אמנם בענייננו הילדים לא העידו ישירות בפני בית המשפט והדבר אינו דומה להתרשמות מדבריו של עד הניצב על הדוכן, ועדיין, לאחר שבית המשפט צפה בקפידה בחקירות וגיבש על בסיסן הערכת מהימנות הנשענת על "אותות האמת" שהתגלו מתוכן, אין כל מקום לתקוף את מסקנתו על בסיס חוות דעת מדעית כזו או אחרת. יתרה מזאת, בית המשפט לא גיבש את עמדתו ב"חלל ריק" אלא נעזר גם במומחיותם של חוקרי הילדים, ודוק: גם טענותיהם הענייניות של המומחים מטעם המערער, לגופו של החשש מפני "זכרונות שווא", "סוגסטיה" ו"זיהום" – נלקחו ברצינות רבה על-ידי בית המשפט, ולמעשה עיקר פסק הדין עוסק בבחינה דקדקנית של טענות אלה. אך לעת הזו, ועד אשר יעלה ביד המדע ליצור כלי מוצלח שיסייע בהבחנה בין אמת לבין שקר, אין להידרש לטענה לפיה על השופט למשוך ידיו מקביעות מהימנות.

העדר חקירות צולבות כמחדל חקירה

34. אחד הקשיים העיקריים בחקירת הפרשה הוא בכך שעדויותיהם של הקטינים ניצבות לבדן ולא נתמכות בעדויות של קטינים אחרים, שעל פי כתב האישום נכחו באירועים אלה (למעט האירוע השני שבו נכח י' לבדו). כך למשל, לפי גרסתה של ד' באירוע הראשון נכחה ילדה נוספת (ג'), שנחקרה על-ידי חוקר ילדים ולא הזכירה את האירוע הזה. ההסבר שסיפקה לכך המשיבה הוא כי מדובר בילדים שחוו מספר רב של פגיעות, ובמסגרת חקירותיהם הם לא התבקשו לתאר כל פגיעה ופגיעה אלא רק את האירועים שזכורים להם במיוחד, בדרך כלל פגיעה ראשונה ופגיעה אחרונה. הנחיה ברוח זו ניתן למצוא גם במדריך לחקירת ילדים, והיא מבוססת על הידע המקצועי בתחום (מחקר הערכה, 116). הסבר זה אכן מקהה את עוקצה של טענת המערער, ואמנם סביר שבתוך פרשה כה מורכבת ומסועפת, אירוע שנחרט בזכרונה של ילדה אחת יכול שהיה משמעותי פחות בעיניה של ילדה אחרת, והיא לא זכרה או לא הזכירה אותו במסגרת חקירתה. יחד עם זאת, אין בכך הסבר מדוע לא בוצעה חקירה חוזרת יזומה – "הצלבה" – שבמסגרתה ניתן היה לבקש מקטינים אחרים להתייחס לאירוע המתואר. על כך השיבה ב"כ המדינה כי הרגישות שמאפיינת הזמנת ילדים לחקירה חוזרת הקשתה על מהלך מעין זה, אך לשיטתה היעדרה של "הצלבה" איננה פוגמת באפשרות ההרשעה. בנקודה זו נעוץ קושי לא מבוטל, שכן יתר הקטינים היו לכאורה עדים לאירוע, והתביעה לא ביררה עד תום את גרסתם.

יש להדגיש כי לא מדובר בגרסאות שהיו בידי התביעה והיא נמנעה מלהציג אותן, אלא בפעולת חקירה שמראש לא נעשתה, ועל כן המסגרת המשפטית המתאימה היא לבחון את הטענה כמחדל חקירתי. בנסיבות העניין אני סבור כי אכן יש ממש בטענה, בפרט מאחר שהעמדה שנמסרה מטעם המשיבה היא לקונית ולא הוסבר בפירוט מה היתה המניעה להזמין לחקירה חוזרת כל אחד מן העדים הפוטנציאליים. ריכוך מסויים של הקושי הנעוץ במחדל החקירה ניתן למצוא בכך שגם אם הילדים היו נחקרים, ספק רב אם הדבר היה מאשש או פוגם בגרסתה של ד', שכן כאמור ההנחה היא שהם חוו פגיעות רבות וספק אם היו זוכרים את האירוע הזה.

ניתן להקיש לענייננו מן ההלכה לפיה "הימנעותה של התביעה מלהביא עד רלוונטי לדוכן העדים לא תיזקף לחובתה בכל מקרה ומקרה. נפקותה ומשקלה של הימנעות זו תלויים בנסיבות המיוחדות של המקרה הנדון […] כמו גם בתשתית הראייתית הפוזיטיבית שהציגה התביעה" (ע"פ 4844/09 מסעאד נ' מדינת ישראל (31.5.2010); ראו גם עניין חן, פס' 118-117; ע"פ 6522/10 נקר נ' מדינת ישראל, פס' 19-17 (2.5.2013); ע"פ 11331/03 קיס נ' מדינת ישראל, פס' 46 (8.12.2004)).

אף אם נראה בהימנעות מחקירה חוזרת של ילדים אחרים במטרה "להצליב" עדויות "מחדל חקירה" משמעותי, ההלכה היא כי אין בנתון זה, כשלעצמו, כדי להוביל לזיכויו של המערער. על מנת להעריך את המשמעות שיש להעניק למחדל החקירה בהימנעות מחקירה "צולבת", עלינו לבחון האם יש בכך כדי להקים ספק סביר בדבר אשמתו של המערער והאם כתוצאה מכך נפגעה יכולתו להתגונן מן האישומים שיוחסו לו (ע"פ 6460/12 פרעון נ' מדינת ישראל, פס' 13 (2.4.2014); ע"פ 4189/13 ברכאת נ' מדינת ישראל, פס' 12 (15.10.2015)). כאמור, על פני הדברים מדובר במחדל חקירה, אך מצד שני יש להתחשב גם ב"מחיר" הגבוה של הזמנת קטינים נפגעים לחקירה חוזרת ובספק לגבי התוחלת שהיתה עשויה להיות לחקירה כזו. אינני סבור כי חוסר זה מקים ספק סביר בדבר אשמתו של המערער או כי יכולתו של המערער להתגונן נפגעה באופן מהותי, שכן תיעוד החקירות שנערכו לילדים אחרים – הועבר במלואו לידי ההגנה כחומרי חקירה, ואם היו מתגלות סתירות בין הגרסאות – היה באפשרותו של המערער להצביע עליהן. בנסיבות אלה יש להעניק משקל מסויים למחדל החקירה במסגרת הבחינה הכוללת של הפרשה, אך כשלעצמו אין בו כדי להוביל לזיכויו של המערער, שכן "השאלה היא אם יש די ראיות המוכיחות את האישום מעבר לספק סביר ועד כמה ה'אין' מכרסם ממשקל ה'יש', והאם היעדר ראיה הנובע ממחדל חקירתי יכול לסייע לנאשם בביסוס ספק סביר שתוצאותיו זיכוי" (ע"פ 54/11 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 53 (7.3.2012)).

בשולי הדברים ראיתי להוסיף, אף שהדבר לא נטען על-ידי ב"כ הצדדים, כי בחלק מהאירועים (הראשון, השלישי והחמישי) נכחו לכאורה מבוגרים נוספים שהיו שותפים למעשים במידה זו או אחרת. עדים פוטנציאליים אלה לא הוזמנו להעיד לא מצד התביעה ולא מצד ההגנה, אף שלכאורה יכלו לתרום לבירור העובדות השנויות במחלוקת. מתקבל על הדעת כי התביעה לא הזמינה אותם כיוון שלא סביר שהם יקשרו את עצמם לאירועים, אך על פי גרסתו של המערער, לפיה הוא חף מפשע, לא ברור מדוע הוא לא זימן אותם על מנת להזים את החשדות נגדו (ע"פ 8002/99 בכר נ' מדינת ישראל, נו(1) 135, 144 (2.9.2001)).

35. בהמשך לכך נעבור לדון בטענה שניתן לכנותה "פלגינן דיבורא דיוני" או "סלקטיביות בהעמדה לדין". על פי הטענה, בגרסאותיהם של הילדים הופללו פוגעים נוספים, אך משום מה אותם פוגעים לא הועמדו לדין בגין מעשים אלה. כך למשל, לא הוגש כתב אישום נגד סץ, בגין מעורבותו באירוע הראשון, על סמך עדותה של ד' (אם כי, כזכור, סץ הואשם והורשע באירועים אחרים). מושכלות יסוד הן כי לתביעה ניתן שיקול דעת רחב להחליט את מי להעמיד לדין ובגין אילו מעשים, והטענה בערעור לא היתה לאכיפה בררנית אלא כי האישום הסלקטיבי מלמד שהפרקליטות עצמה לא נתנה משקל רב לגרסאותיהם של הילדים. ב"כ המדינה הסבירה, מצידה, כי בפרשה זו ננקטה זהירות יתרה בהגשת כתבי אישום, נוכח מאפייניו המיוחדים של המקרה, ולכן כל הגשת כתב אישום נשקלה ונבחנה בהיבטים רבים, וננקטה זהירות יתרה לפני החלטה על העמדתו של חשוד לדין. ניכר בעליל כי תשובה זו היא כוללנית ואיננה מספקת. דווקא בשל רגישות הפרשה, ניתן היה לצפות מהפרקליטות לערוך תיעוד מלא של ההחלטות וההנמקות, על מנת למנוע טענות אפשריות מכיוון זה. למרות זאת, בשורה התחתונה, העובדה שגורמי התביעה החליטו על בסיס שיקולים ראייתייים – גם אם אלה לא הובררו עד תום – שלא להעמיד לדין חלק מהפוגעים, איננה יכולה להועיל למערער. יודגש, כי לו היה מדובר במקרה שבו מהימנות הגרסה של אחד הילדים, לבדה, מסוגלת להוביל להרשעה –התמיהה לגבי החלטות התביעה היתה מתגברת; אך בענייננו הנסיבות היו שונות, שכן לצד הערכת המהימנות נדרשה התביעה לבחון את מידת החשש לזיהום העדות; הוודאות בזיהוי הפוגע (ובהקשר זה יצויין כי הילדים שנחקרו התבקשו לזהות את תמונותיהם של הפוגעים השונים, אף שלא היה בכך צורך פורמלי, עקב היכרותם המוקדמת); וכן קיומו של סיוע לגרסה המפלילה. כיוון שכך, לא ניתן להצביע על כשל או סתירה פנימית בשיקול הדעת של גורמי התביעה, ודין הטענה להידחות.

בשלב זה נעבור לבחון, זה אחר זה, את האירועים השונים בהם הורשע המערער.

האירוע הראשון

36. האירוע הראשון מייחס למערער שותפות לביצוע מעשים מגונים על-ידי אחר, שהורה למספר ילדים ששהו בביתו, ובהם הקטינה ד' (ילידת 2003), לשכב עירומים ולפסק את רגליהם שוב ושוב.

בפתח הדיון באירוע הראשון יש לדחות את טענתו של המערער כאילו האירועים שיוחסו לו בכתב האישום אינם מקיימים את יסודות העבירה. על פי כתב האישום המערער נטל חלק באירוע שבמסגרתו נאלצו ילדים רכים בשנים להתפשט ולבצע פעולות שונות לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיני. בנסיבות אלה, ככל שיוכחו העובדות אין כל מניעה להרשיע את המערער בעבירה המושלמת שייוחסה לו – ביצוע מעשה מגונה בקטין מתחת לגיל 16 שלא בהסכמתו החופשית.

37. בית משפט קמא קבע כי עדותה של ד' – שהייתה כבת 8 בעת חקירתה על ידי חוקר הילדים – היא עדות מהימנה ו"אין המדובר בזיכרון שווא או בהעתקה של דברים ששמעה מפי אחרים" (פס' 34). זאת, על סמך ניתוח מפורט של עדותה, כאשר התרשמות דומה של חוקרת הילדים שימשה חיזוק למסקנה זו. נימוקיו המפורטים של בית משפט קמא (פס' 44-35) מקובלים עליי בעיקרם ולאחר עיון בתמלילי החקירה וצפייה בקטעים מן העדות המוקלטת הגעתי למסקנה דומה: לכל הפחות גרעין האירוע – כפי שמתואר בכתב האישום – איננו מבוסס על בדיה או דמיון אלא על התרחשות אמיתית. לצד זאת ישנם תיאורים שאינם בהירים לגמרי (ראו להלן) וכן פרטים שאותם ד' לא זכרה. כאשר נשאלה על כך ד' על-ידי חוקרת הילדים היא ענתה בישירות: "כי זה היה לפני המון זמן, חלק אני זוכרת וחלק אני לא זוכרת" (1349/11-א, עמ' 7), ותשובה זו היא טבעית ואף מתבקשת בהינתן שחלפו שלוש שנים עד לחקירה.

38. על בסיס הנחה זו אעבור לדון בטענותיו של המערער בנוגע לאירוע הראשון, ובראשן טענת הזיהום. במסגרת דיון זה נזכור כי "השאלה אם עדותו של קטין 'זוהמה', כך שאין לתת בה אמון, היא שאלה עובדתית אשר ההכרעה בה נתונה לערכאה הדיונית. כפועל יוצא מכך, היקף ההתערבות של ערכאת הערעור בה הינו מצומצם" (עניין חן, פס' 107). באופן פרטני חשוב להדגיש כי מאחר ש-ד' לא היתה תושבת השכונה, ולאחר שהפרשה נחשפה היא לא הרבתה לבקר בה, החשיפה שלה לשמועות ולאווירה בשכונה לא היתה משמעותית (פס' 52-51 לפסק-דינו של בית המשפט המחוזי).

טרם חקירתה של ד' היא שוחחה עם בני משפחתה. בין היתר, סיפרה ד' כי דוד שלה אמר לה שהמערער איננו חרדי אלא "מחופש לחרדי". אמנם יש בעובדות אלה פוטנציאל זיהומי, אך אינני סבור כי מדובר בנתון מהותי אשר פוגע באמינות גרסתה של ד'. ראשית, בהתאם לאבחנה שהובאה לעיל (פס' 32), אין מדובר בזיהום שנוגע לתוכן העדות, ואין אינדיקציה ממשית לכך שסיפורה של ד' נובע ממקור זר (פנימי או חיצוני) ולא מחוויה אישית. שנית, דבריו של הדוד אינם מבטאים רף קיצוני של הכפשה או ייחוס מעשים פליליים למערער, אלא רק התנערות חברתית ממנו לאחר שהחלו להתפשט שמועות בדבר מעשיו. מובן כי אין לראות בכך הצדקה לאמירות מעין אלה למתלוננת שחקירתה טרם הושלמה, אך קשה להניח כי אמירה זו יצרה או תרמה ליצירת סוגסטיה כה עמוקה ומובנית אצל ד' בדבר אירוע ספציפי שאותו היא תיארה לפרטי פרטים (השוו: עניין סץ, פס' 30; ע"פ 1611/11, פס' 40). שלישית, קשה להלום כי ד' הונעה למסור את גרסתה מתוך רצון לפגוע במערער או להתאים את דבריה לסטריאוטיפ שלילי שדבק בו, שכן היא הקפידה בעקביות לציין כי המערער צפה באירוע בלבד, ונמנעה מלייחס לו מעשים נוספים. זאת, גם במסגרת אירועים אחרים שתוארו על-ידי ד' (1349/11-א, עמ' 14 ו-17), וגם לאחר שחלף זמן רב מאז חקירתה הראשונה, והיא נקראה לזהות את תמונתו של המערער (ביום 19.9.2011). עוד יצויין כי ד' החלה לקחת חלק בהליך טיפולי לפני חקירתה אצל חוקר הילדים. ככלל – יש להימנע מכך ולהקפיד כי המתלונן ייגש למסור את גרסתו בשלב מוקדם ככל האפשר, מחשש לזיהום העדות, אך בנסיבותיה הייחודיות של הפרשה ונוכח אופי גרסתה של ד', לא ראיתי להעניק לכך משקל רב.

לא למותר לציין, כי חוקרת הילדים ניסתה לעמוד על היקפו של זיהום פוטנציאלי בעדותה של ד', ושאלה אותה עם מי היא שוחחה על הנושא. ד' ענתה על כך בפתיחות וללא היסוס, וכשנשאלה מה תאמר על כך שיהיו כאלה שיגידו שהיא ממציאה השיבה "אני אגיד להם, אז איך אני זוכרת את הכל"? ובתשובה לשאלה מה אימה אמרה לה כשחשפה בפניה את הדברים, ענתה ד': "שהיינו מסכנות" (1349-11א, עמ' 20-19).

בערעור נטען עוד כי ד' שרבבה את שמו של המערער לאירוע רק בעקבות השפעה מזהמת. טענה זו נדמית בעיניי למעין טענה עובדתית חלופית שלפיה "גם אם נניח שהאירוע אמיתי, המערער לא נכח בו". מעבר לקושי בהעלאת טענה מעין זו לצד טענות חריפות הרבה יותר נגד מהימנותה הבסיסית של ד', אינני סבור כי יש ממש בטענה. הפעם הראשונה שבה הוזכר שמו של המערער בהקשר לאירוע הראשון היתה כאשר היא התבקשה על-ידי החוקרת לספר על כל המבוגרים שנכחו באירוע (1349/11-2, עמ' 11). כמו כן, במסגרת חקירותיה ד' חזרה בעקביות, פעם אחר פעם, על שמותיהם של הפוגעים שנכחו באירוע הראשון, ובהם גם המערער. זאת ועוד, ד' היתה משוכנעת ביכולתה לזהות את המערער, בעוד שלגבי פוגעים אחרים שנכחו באירוע היא לא היתה בטוחה בכך.

39. על בסיס עדותה של ד' הואשם באירוע הראשון גם פרי משלנו, שכאמור זוכה מכל האישומים. על מנת לצייר את התמונה בשלמותה נביא כאן את סיכום הכרעת הדין המזכה:

"הילדים נמצאו מהימנים על-ידי חוקרי הילדים ואף אנו התרשמנו, הן ישירות והן באמצעות תקליטורים ותוכן התמלילים בכנותם, תבונתם ובאמונתם כי סיפרו דברים שקרו להם ויש להם גרעיני גרסה מסודרת. עדות של כל ילד עומדת לעצמה, וצירופן של כל העדויות ביחד יש בו כדי ליצור חשדות כבדים ולהעמיד האשמות כנגד הנאשם. במקרים מסוימים אפשר כי צֶבֶר כזה די בו כדי להביא להרשעה. אולם במקרה שלפנינו נוצרו ספקות אשר אינם מאפשרים הרשעה מעבר לכל ספק סביר וזה סיכומם: האחד, עדויות הילדים נגועות בזיהום כללי, קרי אווירה של פחד, חששות ופאניקה בקרב שכונה מרובת אוכלוסין וצפופה בה יש קשרים והכרויות בין הורים, ילדים ומשפחות. עוד קודם חקירתו ומעצרו של הנאשם ועוד קודם שהילדים הגיעו לחקירה, נוצר בשכונה סוג של דמוניזציה כלפי הנאשם. השני, עדויות הילדים נגועות בזיהום ספציפי כמפורט לעיל, קרי הילדים היו ערים ומודעים למצבו של הנאשם, לשליחת אצבע מאשימה כלפיו. השלישי, בכל אחת משלושת העדויות נמצאו תמיהות ותהיות. הרביעי, חלוף הזמן, הילדים היו בני 5 או 6 בזמן האירועים וסיפרו עליהם רק אחרי מספר שנים בהיותם בני 8 או 9 (כמובן, חלוף הזמן לבדו אינו מספיק כדי ליצור ספק). נתונים אלה ובעיקר זיהום וקשיים בגרסאות, די בהם כדי ליצור ספק בראיות ובאשמות כלפי הנאשם. לפיכך אין מנוס מזיכויו מחמת הספק מהעבירות המיוחסות לו" (עניין פרי משלנו, פס' 37; ההדגשות במקור).

בתמצית ניתן לומר שהגורמים המרכזיים לזיכוי הם שניים: א. החשש מפני זיהום העדויות, בפרט נוכח יחסם של תושבי השכונה כלפי פרי משלנו עד כדי "דמוניזציה". ב. "תמיהות ותהיות" שנמצאו בעדויות. אשר לגורם הראשון, גם בענייננו התעורר כאמור חשש לזיהום כללי של העדויות, אך כפי שיפורט להלן (פס' 62), המצב בעניינו של המערער שונה בתכלית והוא לא סבל מ"דמוניזציה" מצד תושבי השכונה. אשר לגורם השני, כפי שכבר נאמר לעיל יש להבחין בין גרעין עדותה של ד' לבין שוליה. המעשים שהיא ייחסה לפרי משלנו, הם מורכבים וחמורים בהרבה בהשוואה לחלקו של המערער בסיפור, ולטעמי, גרעין האירוע הראשון, כפי שתואר בכתב האישום נגד המערער, אכן הוכח כדבעי; ועם זאת האישומים החמורים נגד פרי משלנו לא הוכחו מעל לספק סביר (השוו: עניין סץ, פס' 36-35). גם פרק הזמן שחלף בין האירוע הראשון לבין חקירתה של ד' (כשנתיים) הוא ברף המינימלי של טווח הזמנים שהוזכר בעניין פרי משלנו. ראוי להדגיש: בית המשפט המחוזי מצא כי החשדות כלפי פרי משלנו הם כבדים, ורק הצטברותן של נסיבות מעוררות ספק הוביל לתוצאה המזכה. מטעמים אלה אינני סבור כי זיכויו של פרי משלנו משפיע על המשקל שיש להעניק לגרסתה של ד' או על האפשרות להרשיע את המערער במעשים שיוחסו לו באירוע הראשון.

40. לצד תיאור קוהרנטי ומפורט של האירוע הראשון, במהלכו סיפרה ד', בין היתר, כי הוקרן לעיני הילדים סרט לא צנוע (פרט שאינו מופיע בכתב האישום), ד' סיפרה גם על אירועים אחרים שבמסגרתם הובאו תיאורים שעשויים לעורר תמיהה אצל השומע, ואיננו יכולים לקבוע אם הם אכן התרחשו (כגון אירוע שבו הוכנסו לבית חתולים ואחד הפוגעים הורה לילדים לנשק את החתולים). בית המשפט המחוזי ציין זאת בהכרעת הדין, אך קבע כי אין בכך כדי לפגום בגרעין עדותה של ד' כיוון ש"התמונה הברורה והעקבית שהציגה ד' – על אופן התרחשותו של האירוע המיוחס לנאשם ועל חלקו של הנאשם באותו אירוע – נשמרה. כל התמיהות שעלו, לא נאמרו בהקשר של האירוע בו עסקינן" (פס' 43; ההדגשות במקור). המשמעות היא מעין "פלגינן דיבורא", שבמסגרתו הפריד בית המשפט את התבן מן הבר (ע"פ 10733/08 גולדבלט נ' מדינת ישראל, פס' 48 לפסק-דינו של השופט ע' פוגלמן (17.2.2011); ע"פ 5633/12 ניימן נ' מדינת ישראל, פס' 26 לפסק-דינו של השופט א' שהם (10.7.2013); ע"פ 5949/13 שרחה נ' מדינת ישראל, פס' 29 (17.3.2014)). בכך לא נפל כל פגם, בפרט נוכח גילה הצעיר של ד', הטראומה שהיא חוותה באירועים חוזרים ונשנים מצידם של קבוצת פוגעים, וחלוף הזמן. לגורמים אלה, בין היתר, התייחסתי בפרשה אחרת באמרי: "כל אלה יכולים להביא לידי בלבול, אי דיוק, וחוסר עקביות בעדויות נפגעי עבירות מין. לכן, יש ובית המשפט מסתפק בגרעין האמת שבגרסת המתלונן […] לעיתים בגרעין הקשה בלבד של הגרסה […] ולעיתים בגרעין הקשה של הגרסה למרות שקרים בוטים של המתלוננת […]" (ע"פ 5582/09, פס' 84) (ההדגשות במקור)). ויודגש: בענייננו לא הוכח כי ד' שיקרה, ואף לא נמצאה סתירה בולטת בעדותה. כל שנאמר הוא כי קיימים סימני שאלה לגבי חלק מהפרטים שמסרה, וסימני שאלה אלה אינם מעיבים על אמינות התיאור בדבר האירוע הראשון (ראו והשוו: ע"פ 1275/09 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 44 (1.9.2009); ע"פ 7899/13 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 20 (24.6.2014)). למעלה מן הצורך אוסיף כי גם האירועים התמוהים שמוזכרים בעדותה של ד', לא דומים ולא מתקרבים לטענותיו של המערער על כך שילדי השכונה סיפרו סיפורי זוועה מופרכים מעיקרם, ושב"כ המערער אף עשו שימוש במוטיבים הקשורים לשואה כדי להמחיש את טענתם זו.

41. ומכאן לשאלת קיומו של סיוע לעדותה של ד'. כידוע, "ראיית סיוע חייבת להתייחס לעבירה עצמה, ולא לאמינות העדות בלבד […] ראיית סיוע חייבת לעמוד בשלושה תנאים: מקור נפרד ועצמאי, נוטה לסבך את הנאשם באחריות פלילית, ונוגעת לסוגיה השנויה במחלוקת בין הצדדים" (ע"פ 9608/11 מדינת ישראל נ' פלוני (7.7.2014); ע"פ 7508/10, פס' 19).

בית המשפט המחוזי קבע כי ההתדרדרות במצבה הנפשי של ד' לאחר חשיפת הפגיעות – מהווה את הסיוע הנדרש לשם הרשעתו של המערער (פס' 62). ואולם, כפי שהובהר לעיל, נקודת המוצא היא כי ד' עברה פגיעות מצידם של פוגעים אחרים, ולכן לא ניתן לייחס את מצבה הנפשי למעשיו של המערער דווקא. לפיכך עובדה זו איננה יכולה להוות תוספת ראייתית כלשהי שניתן יהיה לזקוף אותה לחובתו של המערער, ואף ב"כ המשיבה הסכימה לכך בדיון. גם עדותה של אימה של ד' בבית המשפט, שסיפרה כי ד' נתונה בחרדות יומיומיות, ומזכירה שוב ושוב את שמו של המערער לצד שמם של פוגעים נוספים (עמ' 288-286 לפרוטוקול), איננה יכולה להוות את הסיוע הנדרש. טענתו של המערער היא כי העדויות נגדו מבוססות על שכנוע עצמי של הילדים כי הם אכן נפגעו מידו, ובנסיבות אלה העובדה כי ד' חזרה על שמו של המערער כגורם "מפחיד", איננה מסייעת להוכיח שהאירוע הראשון אכן התרחש במציאות.

סיוע נוסף מצא בית המשפט המחוזי בעדותם של שלושת הקטינים הנוספים שעניינם הובא בכתב האישום, "אשר מסרו עדות על מעשים דומים של הנאשם" (פס' 65 לפסק דינו של בית משפט קמא). שאלת הסיוע ההדדי בין עדויותיהם של הילדים היא שאלה שאיננה נוגעת רק לאירוע הראשון, ואדון בה בהמשך במאוחד (להלן, פס' 60).

42. מסקנה: נוכח מהימנות עדותה של ד' ודחיית הטענה ל"זיהום" העדות, ובכפוף לקיומו של סיוע מספק לעדותה של ד', אין מקום להתערבות בהרשעתו של המערער בביצוע האירוע הראשון.

האירועים השני והשלישי

43. נחזור ונזכיר כי שני אירועים אלה מייחסים למערער מעשים מגונים שביצע בקטין י'. האירוע השני התרחש בביתו של המערער, במהלכו המערער התפשט, הורה לי' להתפשט ולגעת באיבר המין שלו (של המערער) ולאחר מכן צבט המערער את איבר מינו של י'. כאשר י' ניסה להימלט מביתו של המערער הוא הורה לו לשכב על המיטה כשפניו כלפי מטה, ורק לאחר דקות ארוכות הורה לו להתלבש, ו-י' ברח מהבית. האירוע השלישי אירע כאשר י' הגיע לביתו של פרי משלנו, שם שהו אנשים נוספים, ומספר קטינים – בנות ובנים. המערער והאחרים הורו לילדים להסתדר בזוגות, ו-י' נכנס עם הקטינה שר' לאחד החדרים כפי שהורו לו. המערער איים על השניים כי יכה אותם אם לא יצייתו, והורה להם להתפשט, לגעת באיברי המין אחד של השניה, ולשכב זה על זו. השניים עשו כדבריו של המערער, בעודו אוחז במצלמה שכוונה לעבר הילדים ואוסר עליהם לשוחח. לאחר מכן איים המערער על י' ו-שר', באמצעות אקדח צעצוע, שלא יספרו להוריהם על האירוע וכי ילדים שסיפרו זאת – נהרגו. המערער הורה לשניים להתלבש ולעזוב את המקום, וכך עשו.

נקודת המוצא לבחינת האירועים השני והשלישי היא הערכת המהימנות של י', שהיה כבן עשר בעת מסירת עדותו בפני חוקר הילדים. הן חוקר הילדים והן בית המשפט המחוזי הגיעו למסקנה כי עדותו של י' היא "מהימנה ביותר" והתאפיינה ב"בסימני אמת רבים מספור" (פס' 67). קביעה זו מבוססת ומנומקת כדבעי (ראו פס' 73-68) ואינני רואה לחזור על הדברים. צפיתי גם אני בחקירה והתרשמותי העקרונית היא כי י', שניחן ביכולת וורבאלית גבוהה יחסית לילדה ד' ולילדה ש', תיאר באופן מהימן אירועים שהתרחשו במציאות. אציין כי לכל אורך החקירה י' לא היסס לתקן את חוקר הילדים. בית משפט קמא עמד על כך בפסק-דינו (פס' 73) ואוסיף רק דוגמה אחת שבה י' מעיר לחוקר: "אתה מבלבל פה בין שני סיפורים זה לא הגיוני" (1333/11-2א, עמ' 16). לפיכך הדיון שלהלן יתמקד בטענותיו של המערער בדבר הקשיים באימוץ גרסתו של י'.

44. הקושי הלכאורי הבולט ביותר בעדותו של י' הוא בכך שבמסגרת תיאור האירוע השלישי, הוא התבקש לתאר את איבר מינה של הילדה בו נגע (כשהמערער כפה עליו לעשות זאת) – ותיאר איבר מין זכרי לכאורה. אין ספק כי מדובר בפרט חשוב אשר מצוי בליבת האירוע השלישי, והדבר מעורר קושי לא מבוטל. קושי זה גם הוביל את חוקר הילדים להימנע מקביעת מהימנות לגבי הנגיעה של י' באיבר מינה של הקטינה. למרות זאת, קבע בית המשפט כי אמינותו של י' ניכרת גם לגבי פרט זה וגרסתו התקבלה כ"אמת לאמיתה". הנימוק לכך הוא התרשמותו של בית המשפט "כי הקושי של י' לדבר על הנושא, הוא שהוביל אותו להתבלבל ולתאר איבר מין זכרי" (פס' 76). עוד צויין כי בחקירת המשך, י' נשאל שוב בנושא זה, וענה שיש הבדל בין איבר מין זכרי לאיבר מין נקבי (1333/11ב, עמ' 10). צפיתי בקלטת חקירתו של י', ואיני משוכנע כלל כי י' תיאר איבר מין זכרי, אלא שהשיב כי "העושה שלה" הוא ארוך … כמו זה שבהתחלה … כמו כל בן אדם … בהתחלה ארוך כזה … ואז אחרי זה … אה … הכל קטן. כמו של כל בן אדם" (1333/11-2א, עמ' 13). לכך יש להוסיף כי מדובר בפרט רגיש וחריג, בפרט מנקודת מבטו של ילד שגדל בסביבה דתית אדוקה, וניתן להניח כי מבוכתו של י' הקשתה עליו לספק תיאור מדוייק יותר. בנסיבות אלה אין בכך כדי לשמוט את הקרקע תחת עדותו של י', שלשאלות החוקר הבהיר כי הוא מבחין בין הילדה שר' לבין אחיה, שאף הוא היה באחד האירועים. חוקר הילדים לא הסתפק בתשאול מילולי וביקש מ-י' להדגים כיצד נגע באיבר מינה של הילדה. הדגמתו של י' איננה חד-משמעית, וקשה להתרשם ממנה. מן הסתם גם עובדה זו עלולה לנבוע מהקושי הרגשי של י' אך דומה שהיה על חוקר הילדים לברר טוב יותר את העניין. מכל מקום, קושי זה בעדותו של י' איננו מתפוגג, ויזכה למשקל מסויים במסגרת הערכת מהימנותו של י' ובפרט לעניין אמינות התיאור של האירוע השלישי.

45. נתתי דעתי לטענתו של המערער בדבר חוסר עקביות בפרטי גרסתו של י'. התרשמותי מחקירתו של י' היתה שונה, וגם לאחר שבחנתי את טענתו של המערער לפרטיה, לא מצאתי בה ממש. זאת למעט פרט אחד, הנוגע להבנת דבריו של י' כי הוא שכב על המיטה, וחוקר הילדים כבר ציין בחוות דעתו כי לא ברור באיזה שלב אירע הדבר (עמ' 5 לטופס סיכום העדות מיום 18.8.2011). כל יתר טענותיו של המערער בדבר חוסר עקביות, אינן משמעותיות ואינן מוכיחות סתירה פנימית בגרסתו של י'.

טענה נוספת מצידו של המערער היא כי י' עצמו אמר במהלך החקירות: "אל תכתוב את זה. כי זה לא משנה, זה לא משנה, סתם המצאתי", ונטען כי הדבר מוכיח את חוסר מהימנותו של י'. טענה זו דינה להידחות. אמירה זו של י' נאמרה במסגרת תיאור של אירוע שונה לגמרי, בהקשר אחר, ובחקירה מאוחרת בהרבה (מיום 13.12.2011). זאת ועוד, ניכר כי בשלב זה של החקירה י' איננו מרוכז, להבדיל מן החקירות שבהן הוא מתאר את האירועים השני והשלישי, וגם מסיבה זו לא ניתן להסיק מכך מסקנות לענייננו. יתר על כן, ייתכן שהעובדה כי י' ביקש מהחוקר לא לרשום פרט "מומצא", מלמדת דווקא על מחוייבותו לספר את האמת (ראו ע"פ 1611/11 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 47 (7.5.2012) (להלן: ע"פ 1611/11)).

46. טענת הזיהום בעניינו של י' מבוססת בעיקרה על כך שהוא נחשף לשיחות שהתנהלו בשכונה אודות הפרשה. טענה פרטנית מצד המערער בדבר "זיהום" עדותו של י', מבוססת על שיחה שנערכה בין י' לבין חברו, בשלב שבין שתי חקירותיו של י' על-ידי חוקר הילדים. בחקירה הראשונה (מיום 11.8.2011) ייחס י' את האירועים השני והשלישי לאיש "שגר בגשר למעלה" (1333/11-1, עמ' 5-7). לאחר כשבוע, כבר בפתח חקירתו השניה (מיום 18.8.2011) הקדים י' ואמר: "אני יודע כבר איך קוראים לאיש הזה, לאיש הזה שגר בגשר למעלה" (1333/11-1א, עמ' 1). בהמשך, במסגרת התיאור של האירוע השלישי, ייחס י' את האירוע ל"איש עם הקוקו האפור" (אדם אחר שנכח באירוע לפי גרסתו של י') אך מיד תיקן את עצמו ואמר "זה היה עם הזקן השחור ואני יודע איך קוראים לו כבר… זה שהגיע אלינו זה היה זלמן כהן, אני כבר יודע, הוא גר בגשר למעלה, חבר שלי שהיה אצלך אמר לי שככה קוראים לו" (שם, עמ' 5). עולה לכאורה כי עד לשיחה עם החבר, י' זיהה את המערער על פי מקום מגוריו בלבד ("על הגשר") ורק בשיחה זו נחשף לשמו של המערער. יש להדגיש כי טענת המערער בהקשר זה היא ל"חוסר עקביות" בעדותו של י' ולדרך בה נבנה אצלו "זכרון שווא". כשלעצמי לא מצאתי בכך עדות לחוסר עקביות או ל"זכרון שווא", והקשיים המתעוררים מכך הם אחרים: חשש לזיהום, בכך ש-י' יטפול אשמת שווא על המערער, וכן העובדה ששיחה זו, כפי שתוארה, סותרת לכאורה את טענתה של אימו של י', כי היא שמעה מפיו את שמו של המערער עוד קודם לחקירה (עמ' 780-772 לפרוטוקול).

חרף האמור, לאחר שצפיתי היטב בחקירה נחה דעתי כי י' הכיר עוד קודם את שמו של המערער ולא שמע אותו לראשונה מחברו. בהמשך החקירה התבקש י' לספר על כך שהוא יודע את שמו של המערער, וענה: "חבר שלי אחד… היה אצלך… אז הוא אמר לי 'אתה היית אצל זלמן כהן?' הוא שאל אותי, אז אמרתי לו 'מי זה? האיש שגר בגשר למעלה?' אז הוא אמר לי 'כן', אז אני יודע שהאיש הזה קוראים לו זלמן כהן" (1333/11-2א, עמ' 17). אציין כי מקריאת תמלול השיחה הצטייר תחילה תיאור שונה של התנהלות השיחה, אך האזנה קשובה הובילה אותי למסקנה כי י' ידע לשער שהמערער הוא האדם "שגר מעל הגשר", ובמהלך השיחה עם חברו הוא השתכנע בכך באופן סופי. לשם הזהירות אניח שנקודה זו לא הובהרה עד תום, ובהמשך תהיה לכך השפעה.

בית המשפט המחוזי דחה את הטענה לזיהום עדותו של י' בציינו, בין היתר, כי "דיבורו הפתוח והמפורט של י' על השיחות שהתקיימו בשכונה ועל מקורות המידע שלו, מאיין את האפשרות, שי' נמנע או הסתיר דיבורים שהיו בנוגע לנאשם. אם היה י' שומע שיחות על הנאשם, אין לי ספק, שהיה מזכיר זאת" (פס' 85). עוד יש לציין, וגם עניין זה כבר הוזכר בפסק-דינו של בית משפט קמא, כי השוואה בין תוכן חקירותיו של י', לפני השיחה עם החבר ולאחריה, מלמדת כי האירועים שיוחסו למערער בחקירה השניה נותרו כפי שהיו ללא התפתחות או הגזמה, וכך נשלל החשש מפני זיהום חיצוני שהשפיע על תוכן העדות.

בנוסף, אין מחלוקת כי בתחילה י' הכחיש שהוא נפגע מינית, ורק לאחר לחץ כבד מצד הוריו הוא הסכים לספר על האירוע. אמנם במקרים מסויימים לחץ מעין זה עשוי להוות זיהום שיפגע במהימנות העדות, אך מנגד, אימו של י' העידה כי י' פחד מפני המערער ולכן היה צורך לשכנע אותו לחשוף את הסיפור (עמ' 781 לפרוטוקול). האם העידה בפתיחות בפני בית המשפט על הלחצים שהפעילה על ילדיה לספר על הפגיעות שחוו מצידם של כל הפוגעים, ויחד עם זאת על הקפדתה למנוע זיהום של העדויות. בית המשפט מצא את עדותה "משכנעת והגיונית", ולא מצאתי עילה כלשהי להתערבות בקביעה זו. על יסוד האמור אני מאמץ את מסקנתו של בית משפט קמא כי תוכן עדותו של י' לא הושפע מזיהום חיצוני.

47. בית משפט קמא הצביע על מספר ראיות חיצוניות אשר מחזקות את גרסתו של י' וממלאות את דרישת הסיוע (פס' 102-98), ומתוכן אתמקד בשתיים. ראשית, אימו של י' העידה כי בשני מקרים שונים י' התנהג באופן חריג ושלא כהרגלו נמנע מלהגיע למקומות מסויימים, בנימוק שהמערער עשוי להימצא בהם (עמ' 753-752 לפרוטוקול). החשש של י' מלהיתקל במערער, לפני חשיפת הפרשה, מלמד כי אכן יש דברים בגו, אך מכיוון שנותר ספק מסויים ביכולתו של י' לנקוב בשמו של המערער באותו שלב, ראיתי ליתן לכך משקל מוגבל, מה גם שניתן לטעון כי לא מדובר בראיה "חיצונית" המפלילה את המערער.

סיוע משמעותי יותר הוא הימצאותם של מספר רובי צעצוע במשרדו של המערער. כזכור, על פי כתב האישום המערער איים על י' באמצעות אקדח צעצוע לבל יספר להוריו על הפגיעה. אינני נדרש לטענותיו של המערער אשר ביקש לערוך הבחנה בין אקדח לרובה, שכן המערער לא סיפק הסבר סביר להימצאות אביזר זה בחזקתו. ההסבר שהובא מטעם המערער היה כי הוא נזקק לרובה צעצוע לצורך הדגמה משעשעת שאותה הוא נוהג לערוך במסגרת עבודתו כמטפל זוגי. הסבר זה איננו סביר כלל, בהינתן שהמערער סיפר כי ההדגמה נערכה בפני אנשים רבים, אך איש מתוכם לא הוזמן להעיד על מנת לתת ביסוס כלשהו להסבר זה. אדגיש כי לגרסת המערער עצמו, אין מדובר במטופלים שלו, שאז ניתן היה לומר כי ביקש שלא לחשוף את זהותם, אלא באנשים אותם הדריך בייעוץ זוגי.

48. מסקנה: עדותו האמינה של י' והראיות החיצוניות שהובאו לחיזוקה, מובילות למסקנה כי הרשעתו של המערער באירועים השני והשלישי מבוססת די הצורך. זאת, חרף הקשיים הנעוצים בתיאור איבר מין נקבי, בשאלת זיהוי המערער כאיש "שגר על הגשר", ובחוסר בעדותה של שר' שנכחה באירוע השלישי. משלא מצאתי עילה להתערב בקביעותיו העובדתיות של בית המשפט המחוזי, אציע להותיר על כנה גם את ההרשעה בגין אירועים אלה.

האירוע הרביעי

49. אזכיר כי אירוע זה מייחס למערער ביצוע מעשים מגונים בילדה ש', שהגיעה לביתו, כשהיא מלווה בחברותיה, הורה לה להיכנס לחדר האמבטיה ולהתפשט, וגם הוא התפשט, דרש ממנה להניח את רגליה משני צידי האמבטיה, הניח בין רגליה מקל עץ באורך של כחצי מטר, נשען עליו ונגע באיבר מינה תוך שהוא מכאיב לה. לגרסתה של ש', הוא הורה לה לגעת באיבר מינו, ולאחר מכן הוציא אותה מחדר האמבטיה והכניס את חברתה. זמן מה לאחר מכן קרא ל-ש' לחזור לחדר האמבטיה, לשכב על בטנה, לפסק את רגליה ואמר לה לא לצעוק. המערער הניח בין רגליה של ש' מקל עץ ובעת שנשען על המקל גרם לה לשריטה מדממת. לאחר מכן הזהיר המערער את ש' ואת חברותיה שאיש לא יראה אותן יוצאות מפתח הבית.

בית המשפט המחוזי קבע, על בסיס צפייה בחקירתה של ש' – כבת תשע בעת שנחקרה על ידי חוקרת הילדים – "כי גרסתה של ש' מהימנה והיא סיפרה על אירוע שחוותה בעצמה. בהמשך לכך, אני שולל את האפשרות, שמדובר בזיכרון שווא או בהעתקה של דברים ששמעה מפי אחרים או מאירועים אחרים בהם נכחה" (פס' 104). בדומה לכך העידה חוקרת הילדים על התרשמותה: "אני כן ראיתי שהיא [ש'] מספרת את הסיפור כן מהזווית שלה […] זה לא סיפור שאפשר ללמוד אותו ולשנן אותו […] לא התרשמתי שמישהו פה זיהם את החקירה" (עמ' 335-334 לפרוטוקול הדיון בבית משפט קמא). בהמשך אתייחס לתוכן גרסתה של ש', אך אקדים ואציין כי מצפייה בקלטת החקירה התרשמתי כי הדברים "חולצו" מפיה טיפין-טיפין, ואי הנוחות שלה מהסיטואציה ומהשאלות שהופנו אליה ניכרו בעליל לאורך כל החקירה.

50. ש' הכחישה בחקירתה הראשונה כי נעשו בה מעשים לא צנועים, אך בחקירה השניה סיפרה את סיפורה וחזרה על גרסתה בפני חוקרת הילדים שלוש פעמים (חקירה 1265/11-ב1, עמ' 4; עמ' 9; וחקירה 1265/11-ב2 עמ' 9). קווי היסוד של גרסה זו נותרו זהים בכל המקרים, חרף מורכבותם, בפרט עבור ילדה כה צעירה: המערער הכניס את ש' ואת ג' לביתו, הכניס את ש' לאמבטיה, כשהיא עירומה, הורה לה לגעת באיבר מינו ונגע באיבר מינה, ולאחר מכן הוציא את ש' מהחדר והכניס אליו את ג'. בהמשך הקרין המערער לילדות סרט במחשב, והחזיר אותן לחדר האמבטיה בזו אחר זו, כשהפעם ג' היתה ראשונה ו-ש' הוכנסה אחריה והופשטה מבגדיה. בית המשפט המחוזי הגיע למסקנה כי: "אם היה מדובר בדמיונות של ש' או בהעתקה של דברים ששמעה מפי אחרים, ספק רב האם היתה מדמיינת גרסה כה מפורטת ומורכבת […] אם היה זה אירוע שהמציאה, סביר, שהיתה בונה תבנית פשוטה, שהיא תוכל לזכור ולחזור עליה" (פס' 106).

51. עם זאת, לא ניתן להתעלם מקשיים מסויימים בגרסתה של ש', לרבות פרטים העשויים להעיד על חוסר עקביות. השוואה מדוקדקת בין הפרטים השונים שמסרה ש' בעדותה, איננה מאפשרת לקבוע את אמיתותם של כל הפרטים שתוארו בהכרעת הדין של בית משפט קמא (פס' 109-107). כך למשל, רק בפעם השלישית בה חזרה ש' על גרסתה היא סיפרה כי לאחר כל פעם שבה הוכנסו הבנות לאמבטיה, הן שיחקו בכדור עם המערער. בדומה, לא ברור אם המערער הראה לילדות סרט אחד או שני סרטים, וכן האופן המדוייק בו שכבה ש' באמבטיה בשתי הפעמים. לכך יש להוסיף כי בעוד שבפעם הראשונה שנכנסה לאמבטיה סיפרה ש' כי שכבה על הגב, הרי שלגבי הפעם השניה סיפרה כי המערער ביקש ממנה לשכב על הבטן, ובהנחה שהיו מים באמבטיה, הגרסה מוקשית עוד יותר.

בעיקר יש ליתן את הדעת לטענתו של המערער בדבר חוסר ההיתכנות של התיאור לפיו המערער הניח מקל שהוחזק במאוזן בין שוקי רגליה של ש', והתיישב עליו "ישיבה מזרחית". על פניו מדובר בטענה משכנעת, אך לאחר שצפיתי בחקירתה של ש', הרי שמדבריה ניתן להבין שהמערער לא ישב על המקל באופן שכל כובד משקלו הונח על רגליה של ש'. כפי שהדגימה ש' בפני חוקרת הילדים – הישבן של המערער היה על המקל ורגליו היו מסוכלות תחתיו (1265/11-ב2, עמ' 11). יצויין כי ניתן להעלות השערות נוספות לגבי היתכנות התיאור (ראו פס' 115 להכרעת הדין של בית משפט קמא; עמ' 470 לפרוטוקול). מכל מקום, אינני סבור כי גרסתה של ש' מתארת התרחשות מופרכת מעיקרה, אלא שנותרה עמימות מסויימת לגבי האופן שבו התרחש האירוע.

52. לגבי האירוע הרביעי מתעוררים קשיים נוספים. על פי דבריה של ש', זוהי הפגיעה השלישית שאותה חוותה באותו יום, לאחר שפוגעים אחרים (פרי משלנו וסץ) העבירו אותה מיד ליד כאובייקט מיני לסיפוק תאוותיהם הבזויות. תיאור זה מעורר את החשש שמא זכרונה של ש' הטעה אותה והיא שגתה בתיאור האירועים השונים באותו יום ולא דייקה בהבחנה ביניהם. נזכיר כי ש' היתה בת 9 בגיל מסירת העדות, והיא סיפרה על אירוע שהתרחש כשנה קודם לכן. חשש זה מתגבר בשים לב לכך שמספר אלמנטים חזרו בסיפורה של ש' הן לגבי הפגיעה שחוותה בביתו של פרי משלנו והן לגבי האירוע המיוחס למערער: אמבטיה עם מים, מקל, ישיבה מזרחית של הפוגע וצפיה בסרט. ש' מספרת כי כשהייתה אצל פרי משלנו היו מים באמבטיה ופרי משלנו אמר לה להתנגב במגבת אחרי שיצאה מהאמבטיה. גם כשהיא מתייחסת למערער, ש' מספרת כי היו מים באמבטיה, וכי בפעם השניה שהייתה באמבטיה המערער אמר לה שהוא ינגב אותה (אם כי לא ברור אם התכוונה שינגב את הדם כתוצאה מהשריטה שנגרמה לה מהמקל אודותיו סיפרה (1265/11-ב2, עמ' 16)). בית משפט קמא נתן דעתו לקושי זה ופתר אותו בכך שהניח כי "ההעתקה פה היתה בין הפוגעים לבין עצמם – הם אלה שהעתיקו האחד מהשני" (פס' 112). מסקנה זו איננה הכרחית וניתן היה להגיע למסקנה שונה, אם כי בהינתן שהפוגעים השונים שיתפו פעולה זה עם זה (דבר שעולה בבירור מחומר הראיות ונקבע כממצא עובדתי בהכרעת הדין של בית המשפט המחוזי), זוהי מסקנה אפשרית. כך, באירוע שהתרחש אצל פרי משלנו סיפרה ש' כי הוכתה באמצעות מקל ברזל, ולמערער היא ייחסה שימוש במקל עץ, מה שלכאורה מפחית לגבי מוטיב זה את החשש מפני "העתקה" של אירוע אחר אותו חוותה (ע"פ 1611/11, פס' 36). לגבי שאר המוטיבים עדיין נותר קושי, שיזכה למשקל במסגרת בחינת אמינות גרסתה של ש'.

אין ספק כי ש' נחשפה באופן נרחב לשמועות ולחשדות שהתעוררו בשכונה, בין היתר כלפי המערער. סביבתה הקרובה ומשפחתה של ש' היו בלב העניינים, ופוטנציאל הזיהום לעדותה של ש' איננו מבוטל. למרות זאת, כפי שכבר נאמר לעיל, לא די בכך ויש לבחון אם קיים חשש ממשי כי הזיהום גרם בפועל לעיוות תוכן העדות. ניתן להגדיר זאת כשאלה של קשר סיבתי בין התרחשויות חיצוניות, לרבות מידע ולחצים שונים, לבין תוכנה של הגרסה שנמסרה בעדות. בית משפט קמא התייחס לכך בהרחבה ושלל את האפשרות לכך שעדותה של ש' הושפעה מזיהום חיצוני. מסקנה זו מבוססת על ניתוח מפורט של כל מקורות הזיהום הפוטנציאליים (פס' 136-123), ואני נכון לסמוך עליה את ידיי.

53. במסגרת טענותיו של המערער כלפי גרסתה של ש', אשר עליה מבוסס האישום בגין האירוע הרביעי, נטען כי מדובר ב"זיכרון מודחק" שהתעורר בעקבות טיפול פסיכולוגי. סוגיית ה"זכרונות המודחקים" היא סוגיה כבדת משקל (ראו ע"פ 5582/09; ע"פ 2218/10; ע"פ 8203/11 פלוני נ' מדינת ישראל (9.9.2012); ע"פ 4327/12 פלוני נ' מדינת ישראל (5.6.2013); ע"פ 3958/08 פלוני נ' מדינת ישראל (10.9.2014); דנ"פ 6876/14 פלוני נ' מדינת ישראל (17.12.2014)), אשר בנסיבות המקרה לא מתעורר צורך לדון בה. אמנם בתחילת הדרך ש' הכחישה שעברה תקיפה מינית, ורק בהמשך היא הסכימה להודות בכך, אך אינני סבור כי מדובר ב"זכרון מודחק" אלא במקרה לא חריג שבו נפגע עבירת מין נמנע בתחילת הדרך לחשוף את הפגיעה (ע"פ 6417/10 ‏פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 32 (18.11.2011); ע"פ 919/14 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 68 (3.9.2015); והשוו ע"פ 2326/11 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 62-56 (15.3.2012)). למסקנה זו ניתן להגיע על סמך עדותה של המטפלת, צפייה בחקירתה הראשונה של ש', ודבריה של חוקרת הילדים בבית המשפט (עמ' 999 לפרוטוקול; 1265/11-ב2 עמ' 22; ו-עמ' 334 לפרוטוקול, בהתאמה). מספר שבועות לאחר חקירתה הראשונה אצל חוקרת הילדים, החלה ש' לספר על הפגיעות שחוותה. אמנם בתקופה זו השתתפה ש' בטיפול, שהשפיע על המוטיבציה שלה לחשוף את הפגיעה, בכך שהומחש לה באמצעות משל כי אם היא תתעלם מאירועים קשים שעברה – הבעיות עלולות להחריף, וכך שוכנעה לחשוף את הפגיעות שחוותה. בנסיבות אלה יש לדחות את הטענה ל"זכרון מודחק", וגם לא נמצא יסוד לחשש מפני השפעה של ההליך הטיפולי על זכרונה של ש' (השוו לעניין סץ, פס' 50).

54. בשלב זה נעבור לבחון את קיומו של סיוע לעדות, כשאנו מעמידים לנגד עינינו את ההלכה לפיה ככל שהעדות הצריכה היא בעלת משקל גבוה יותר, כך ניתן להסתפק בראיית סיוע בעלת משקל פחות יותר, וכן להיפך (עניין סץ, פס' 54; ע"פ 7508/10, פס' 19). הסיוע שמצא בית המשפט לעדותה של ש' הוא מצבה הנפשי ועדויות של יתר הילדים (פס' 139). כפי שחזרתי ואמרתי, מצבה הנפשי של ש' איננו אינדיקציה לאמיתות גרסתה בעניין האירוע הרביעי, ולא ניתן לראות בו תוספת ראייתית להוכחת האישום. כאמור, שאלת הסיוע ההדדי של עדויות הילדים זו לזו תידון להלן, ובשלב זה אבחן סיוע אפשרי נוסף.

ש' תיארה בעדותה את דירתו של המערער, לרבות מיקומו של המחשב בקומה השנייה של הדירה, והתיאור נמצא מדוייק (1265/11-ב2, עמ' 9 ו-14; פס' 120-118 לפסק דינו של בית משפט קמא). המערער אמר בחקירתו כי ש' מעולם לא דרכה בביתו, ומזה שנים לא נכנס לביתו אדם זר, ולכן לא ניתן להניח כי ש' שמעה על כך מפיו של ילד אחר. ניתן לראות בכך סיוע משמעותי לעדותה של ש', וכבר נפסק ש"כאשר עד שעדותו טעונה סיוע יודע פרטים מיוחדים מסבכים, הנקראים גם פרטים מוכמנים, אשר אותם היה יכול לקלוט רק בנסיבות המוצגות על-ידו והמערער מתכחש לנסיבות אלו, עשויה ידיעת הפרטים הללו לשמש סיוע, שכן ניתן לראותה כראיה עצמאית נפרדת ביחס לעדותו של העד בדבר התרחשות מעשה העבירה" (ע"פ 6279/03‏ ‏פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 10 (5.2.2004)). בפסיקה אף ניתן למצוא התייחסות מפורשת למקרים כגון דא, בהם מתלוננת בעבירת מין יודעת לתאר את ביתו של נאשם אשר מכחיש כי היא ביקרה בבית (ע"פ 2132/04‏ קייס נ' מדינת ישראל, פס' 35 לפסק-דינו של השופט א' לוי (28.5.2007); ע"פ 950/80 כהן נ' מדינת ישראל פ"ד לו(3) 561, 570 (1982)). היינו, מונחת לפנינו ראיה אובייקטיבית אשר מתיישבת עם גרסתה של ש', ולא עלה בידי המערער לספק לכך הסבר חלופי מתקבל על הדעת.

55. מסקנה: דומה כי אין מחלוקת של ממש כי ש' עברה פגיעה מינית, אלא שהשאלה הצריכה לענייננו היא אם המערער היה שותף לאותה פגיעה. מחד גיסא – עדותה של ש' ביחס לאירוע הרביעי היא עדות שיש בה סימני אמת, וכך התרשמה גם חוקרת הילדים. לכך יש להוסיף כי ש' ידעה לתאר את ביתו של המערער. מאידך גיסא – תוכן העדות מעורר קשיים מסויימים בהיבטים שונים, כמו חוסר בהירות לגבי האירוע עצמו וההיתכנות הפיזית של האירוע (ה"מקל" עליו ישב המערער כשהילדה באמבטיה ורגליה על דפנות האמבטיה) ובעיקר חשש מהעתקה (תיאור מאוד דומה יוחס למעשיו של פרי משלנו). עוד אציין כי ג' שנכחה באירוע, לפי דבריה של ש', לא הזכירה אותו בחקירתה. בנסיבות אלה, ומאחר שכוחו של הסיוע הנדרש נגזר גם מעוצמתה של הגרסה ואמינותה, הרי שעל אף ההתרשמות כי ש' חוותה אירוע הקשור למערער, החלטתי, ולו בדוחק, לזכות את המערער מן הספק, בכל הנוגע לאירוע הרביעי.

האירוע החמישי

56. גם בעניינו של מ' – שהיה כבן שתים עשרה וחצי בעת מסירת עדותו – התרשם בית משפט קמא כי "עדותו היתה מהימנה. סימני האמת וההיגיון הרבים שנתגלו בה, גם מובילים אותי למסקנה, כי מ' סיפר על אירוע שחווה בעצמו וכי אין המדובר בזיכרון שווא או בהעתקה של דברים ששמע מפי אחרים […] הגרסה שמסר היתה סדורה, ממוקדת וקולחת. עלה ממנה סיפור שלם ומלא, על כל חלקיו של האירוע – התחלה, אמצע וסוף – תוך תיאור כל אחד מהשלבים הללו, בפירוט רב" (פס' 142-141). גם חוקר ילדים התרשם כי מ' "סיפר את אשר חווה", אך למרות שמ' העיד על מספר מעורבים ועל מספר פרשיות, בחרה המאשימה "לזקק" מדבריו אך את החלק, המינורי יחסית, של המעשים המיוחסים למערער.

עיון בתמליל וצפייה בחקירה לא הובילו אותי למסקנה שונה מזו של חוקר הילדים. תיאורו של מ' הוא תיאור עובדתי, בהיר ומלא. ראוי לציין כי מ' לא היסס לתקן את החוקר במקרה הצורך (1318/11-א2, עמ' 16-15), וכן להודות שאינו זוכר פרטים מסויימים, כגון הפעם האחרונה בה נפגע על-ידי המערער. מ' נמנע מ"השלמת" פרטים שאותם הוא לא היה אמור לדעת לפי גרסתו, כגון מה עשה סץ במטבח הדירה או מה נאמר לפני שהגיע לדירה. נקודה נוספת היא כי מ' התבקש לתאר את תוכן הסרטון שהקרין המערער, ובתשובתו תיאר נשים לבושות "כמו גופיה שמתחילה מאזור הבטן". צפיה בחקירתו של מ' מראה כי הוא מתאר חזיות, אך מכיוון שהוא לא מכיר את המילה "חזיה" הוא משתמש במילה "גופיה" בליווי תנועות ידיים להמחשה. עניין זה מוסיף לאותנטיות הגרסה, שכן מ' מתאר מחזה שראה במו עיניו והוא אף אינו יודע לכנותו במילים (1318/11-א2, עמ' 14).

57. הקשיים המתעוררים מהאזנה לחקירתו של מ' (המערער התפשט לגמרי ואז נעל נעליים; מ' מספר שהמערער הזהיר אותו לא לגלות על האירוע רק לאחר שנשאל על כך במפורש) – הם מינוריים ואינם יורדים לשורש העניין. מ' זכר את מספר וצבע הסוכריות שהמערער חילק לילדים, לאחר שחלפו מספר שנים מיום האירוע. בערעור נטען כי זיכרון מופלג מעין זה דווקא מקשה להניח שמדובר בזיכרון אותנטי, אך במקרה דנן אינני סבור כי הדבר גורע מאמינות דבריו של מ', וזאת גם לאחר שנתתי דעתי לפסקי הדין אליהם הפנה המערער. בנקודה ספציפית זו, ניתן למצוא דווקא חיזוק מסויים לעדותו של מ' בכך שבהמשך החקירה, ובהקשר שונה, מספר מ' שפוגע אחר "חילק לנו סוכריות אחרות, לא כמו שזלמן חילק לנו, כאילו מרמלדים" (1318/11-א3, עמ' 1). כמו כן לא מצאתי ממש בטענה לפיה תיאור האירוע החמישי לוקה בגמגום ובחזרתיות באופן חריג.

58. אשר לזיהום עדותו של מ', הודגש בערעור כי אימו של מ' היתה דמות דומיננטית ב"חקירה" העצמאית שערכו אנשי השכונה בפרשת הפגיעות המיניות. בביתה נערכו פגישות תושבים בהן נדונו הפגיעות, ולדבריו של מ' עצמו: "כל הזמן שמענו את כל הסיפורים" (1318/11-א4, עמ' 12). המשמעות היא כי חשיפתו של מ' למידע חיצוני היתה ניכרת, והמערער טען כי כתוצאה מכך נוצרו אצל מ' "זכרונות שווא". בנוסף, נחשף מ' לאמירות שהשחירו את שמו של המערער באופן ספציפי. מ' עצמו סיפר בחקירה: "אמא שלי אמרה שהוא כבר בכלא, והוא בכלל לא בן אדם, הוא היה סתם בן אדם מושחת, עשה כאלה דברים לכל הילדים" (1318/11-4א, עמ' 3).

חרף הפוטנציאל הזיהומי הכללי וביחס למערער בפרט, מ' לא מעמיד את המערער במרכז הפרשה, לא מייחס לו אירועים רבים, ולא מעשים "מוגזמים". מ' אמר שבאופן אישי הוא נפגע מהמערער פעמים בודדות, ומתוכן סיפר רק על אירוע אחד קצר, שבמסגרתו המערער "רק" הורה לילדים להתפשט והראה להם סרט בעל תוכן מיני. בהקשר זה נאמר בהכרעת הדין של בית משפט קמא כי "אף שמ' נחשף לאמירות רבות בנוגע לזהות הפוגעים, אשר חלקם אף פגעו בבני משפחתו שלו – הוא לא צירף את עצמו לרשימת הנפגעים של אותם פוגעים, מקום בו לא היה כך. באופן חוזר ונשנה, הוא הקפיד לציין, כי אותם פוגעים לא פגעו בו" (פס' 157). בנסיבות אלה, לא מצאתי חשש ממשי לכך שהאירוע החמישי הוא אירוע דמיוני שנולד בראשו של מ' כתוצאה מהשמועות והדעות אליהן נחשף.

59. לעניין הסיוע, כאמור ההנחה היא כי מ' נפגע גם, ובעיקר, מידיהם של פוגעים נוספים, ולכן השינוי שחל בהתנהגותו של מ' לאחר חשיפת הפגיעות, כנתון עצמאי, איננו יכול להוות סיוע לעדותו בעניין האירוע החמישי. אימו של מ' העידה שכאשר הוא חשף בפניה את הפגיעות המיניות שחווה "הוא דיבר ובכה ודיבר ובכה" (עמ' 693 לפרוטוקול). עדות זו נמצאה מהימנה על-ידי בית משפט קמא, ומצבו הנפשי של מתלונן, בשעה שהוא מתייחס לאירוע הפגיעה, יכול לשמש סיוע לעדותו (ע"פ 5149/12, פס' 82). עם זאת, נוכח ריבוי הפוגעים ונוכח טענת ההגנה לערבוב של דמיון ומציאות, המשקל שיש לייחס לבכי של מ' בעת חשיפת המקרה – אינו גבוה (השוו לדברים שאמרתי בע"פ 3435/13 פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 162 (8.5.2014)).

מסקנה: על בסיס עדותו של מ' ניתן להרשיע את המערער בביצוע המעשים שייוחסו לו באירוע החמישי. בשלב זה הסיוע לעדות הוא באופן בו חשף מ' את הסיפור בפני אימו, אך בנסיבות העניין ספק אם מדובר בסיוע משמעותי די הצורך כדי לבסס הרשעה מעל לספק סביר.

סיוע הדדי של עדויות הקטינים

60. ככלל, ישנם מקרים שבהם עדויות של קטינים, שכל אחת מהן צריכה סיוע, עשויות לשמש סיוע הדדי זו לזו. בע"פ 4009/90 מדינת ישראל נ' פלוני, מז(1) 292, 305 (1993), נפסק:

"אין סיבה שלא לראות, במקרה דנן, עדות אחת (מהימנת) של ילדה, על מה שביצע בה המשיב, ראיה נסיבתית המסייעת לעדות האחרת. זאת, כשקיים קשר מוחשי בין המעשים, המתבטא בכך כי מדובר בשתי ילדות המעידות על מעשים דומים במסגרת המשפחה […] אף כאן בידינו להסתפק בעדות האחרת כראיית סיוע, כשראיה אמינה זו מצביעה, בנסיבות המקרה שלנו, שהאיסורים ביחסים שבין אב (או אב חורג) לבתו אינם עומדים לפני המשיב למכשול, וכי נוקט הוא, על פי נטיותיו המיניות, התנהגות דומה כלפי כל אחת משתי הילדות, תוך ניצול תלותן בו ומעמדו כאב […] שימוש שכזה בעדותו של קטין אחר כראיה מסייעת אכן יהווה חריג, שיש להפעילו בנסיבות מיוחדות בלבד, לאחר שבית המשפט קבע את הערך ההוכחתי הגבוה של העדויות ושלל חשש לשיתוף פעולה בין המתלוננים וניסיון לרקום עלילת שווא כנגד הנאשם […], וזאת בצד הדמיון בטיבם של המעשים ונסיבותיהם".

בפסיקה מאוחרת יותר, נדחתה האפשרות למצוא בעדויות של קטינים סיוע הדדי, נוכח החשש ל"העתקה", שכן שתי הקטינות שמסרו גרסה "נחקרו" יחד על-ידי גורם זר, וכל אחת מהן נחשפה לגרסתה של חברתה (ע"פ 4649/01‏ אסולין נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(1) 616, 621 (2001)). לעומת זאת, במקרה שבו לא היה חשש לזיהום והעתקה, התקבלו עדויותיהן של קטינות כמסייעות זו לזו (ע"פ 854/04‏ פלוני נ' מדינת ישראל, פס' 23 (30.3.2005); סטרשנוב, 89). גם בעניין סץ התעוררה שאלה זו, ושם הודגש כי כאשר שני קטינים מעידים על מעשיו הפליליים של אדם שזהותו ברורה, וקיימים "קווי דמיון כלליים" בין העדויות, ניתן למצוא בכל אחת מהן תוספת ראייתית מסוג "סיוע". ועוד נאמר כי "העדות המסייעת אינה חייבת להתייחס לכל פרט ופרט בעדות הטעונה סיוע" (שם, פס' 54).

יוער כי העדויות צריכות לחזק אחת את השניה, ולשם כך צריך שהתוכן שלהן יהיה בעל מכנה משותף וניתן יהיה להצביע על "קווי דמיון" ביניהן; אך מצד שני – כאשר העדויות דומות להפליא, עלול להתעורר חשש להעתקה.

61. ומן הכלל אל הפרט. בענייננו נקבעה מהימנות לכל ארבע הגרסאות. בנוסף נמצא סיוע עצמאי לעדויותיהם של י' (רובי צעצוע; ואולי גם חששותיו המוקדמים של י' מפני המערער) ושל ש' (תיאור הדירה). לעדותה של ד' (האירוע הראשון) חסר סיוע ולעדותו של מ' (האירוע החמישי) נמצא סיוע בעל משקל נמוך (התנהגותו בעת שחשף את הפגיעה). בשים לב לפרמטרים האמורים בעניין האפשרות למצוא סיוע הדדי בעדויותיהם של קטינים, נציין כי בענייננו החשש לזיהום בעניינו של מ' הוא גבוה יחסית אך בעניינה של ד' מדובר בחשש רחוק. נדגיש כי אין עסקינן בשתי עדויות בלבד, שכל אחת מהן צריכה סיוע, אלא בארבע עדויות של קטינים שונים, שביחס לשתיים מהן כבר נמצא סיוע "חיצוני". אשר לקווי הדמיון בין המקרים, השוואה בין תיאורי האירועים מראה כי לא מדובר במקרים שתוכנם זהה או מתקרב לכך, אך עדיין ישנם קווי דמיון מספיקים: באירוע הרביעי ובאירוע החמישי מתוארת צפיה בסרט; באירוע ראשון ובאירוע החמישי מספרים הילדים כי סץ נכח במקום; באירועים השלישי, הרביעי והחמישי, איים המערער על הילדים שלא יספרו על מעשיו; כל האירועים כללו הפשטה מלאה של הילדים; וכל האירועים התרחשו בתוך בתיהם של הפוגעים, באותה שכונה. המסקנה היא כי ניתן למצוא בעדויותיהם של הקטינים האחרים את הסיוע הנדרש לעדויותיהם של ד' ושל מ'.

בשולי הדברים אציין כי בעבר נשמעה הקריאה להמיר את דרישת הסיוע, במקרה של עדות שהובאה על-ידי חוקר ילדים, בדרישה לתוספת ראייתית מסוג חיזוק בלבד. זאת, בין היתר, נוכח שינויי החקיקה ובהם החובה לתעד באופן חזותי את חקירת הילד, כך שבית המשפט יכול להתרשם ממנה במו עיניו (דוח ועדת המשנה בנושא הקטין בהליך הפלילי, 269).

טענות כלליות נוספות

62. בשלב זה אעבור לדון בטענות כלליות נוספות. המערער טען כי תושבי השכונה ראו אותו כחריג בקהילה ועל כן דימו לראות בו חשוד במסגרת הפרשה שזעזעה את עולמם. בין היתר, נטען על-ידי המערער כי חלק מתושבי השכונה עשו זאת בהכוונתה של גרושתו. בית משפט קמא דן בטענות עובדתיות אלה ודחה אותן על סמך מכלול הראיות, לרבות דבריו של המערער עצמו, המוכיח כי הוא השתלב היטב בשכונה ולא היה בה נטע זר (עמ' 1065 ו-1072 לפרוטוקול). גם ייחוס מזימת ההפללה לגרושתו של המערער איננו מתקבל על הדעת בנסיבות, ובין היתר נוכח העובדה שחלפו כמעט 20 שנה מאז הגירושין (ראו פס' 171-166 להכרעת הדין).

בערעור אין התייחסות עניינית לקביעתו המנומקת של בית משפט קמא אלא טענה כי "ההתייחסות החריגה לגבי המערער באה לכדי ביטוי כחוט השני לאורך כל העדויות המשחירות אותו ללא כל סיבה ראויה". ברי כי טענה זו איננה יכולה לעמוד, משום שהיא לוקה בהנחת המבוקש. על מנת להראות כי שמו הושחר על לא עוול בכפו – היה על המערער להראות שתושבי השכונה לא קיבלו אותו כשווה בין שווים ועל כן העלילו עליו עלילת שווא – ואולם ההיפך מכך הוא שהוכח. זאת ועוד, גם לאחר שנחשפה הפרשה, התבטאויותיהם של הילדים אודות המערער אינן חריפות במיוחד ("לא מתפלל", "מתחפש לחרדי" וכדומה). המסקנה היא כי לילדים לא היה מניע זר שגרם להם להפליל את המערער.

63. היעלמות המחשבים מביתו וממשרדו של המערער מוסיפה לטעמי נדבך נוסף ומשמעותי לחומר הראיות העומד לחובתו של המערער. מתוך חומר הראיות עולות עדויות לא מעטות אשר מצביעות על כך שלפחות חלק מהאירועים שבמסגרתם נפגעו ילדי השכונה – צולמו בידי הפוגעים. כמו כן, במסגרת חלק מהאירועים נעשה שימוש במחשב: באירוע הרביעי ש' סיפרה כי צפתה בסרט במחשב שהיה בביתו של המערער; באירוע החמישי, שהתרחש בבית אחר, מ' סיפר כי המערער הראה לילדים סרט בעל תכנים מיניים. בנסיבות אלה, היעלמותם של שני מחשבים שהיו בחזקתו של המערער, משני מקומות שונים, ערב מעצרו – מעוררת חשד כבד. הסבריו של המערער לעניין זה אינם מספקים, בלשון המעטה, וכך גם העובדה שהוגשה תלונה במשטרה (לגבי המחשב שהיה בבית) והאפשרות כי בנו של המערער תלה בשכונה מודעות בדבר "אובדן" המחשבים. כמו כן לא ניתן להתעלם מן העובדה כי ממשרדו של המערער נעלם רק הכונן הקשיח, ויתר רכיבי המחשב נותרו במקומם.

חקירותיו של המערער במשטרה

64. התנהלותו של המערער במהלך חקירותיו במשטרה מעוררת תמיהה, ותשובותיו במספר נושאים עומדות לו לרועץ. הדברים מובאים בשולי הדברים, אך ניתן למצוא בהם חיזוק נוסף למצבור הראיות העומדות לחובתו של המערער. המערער הודה בחקירתו שהוא מכיר אדם, שלא התגורר באותה שכונה, ולפי עדויותיהם של חלק מהילדים היה שותף לפגיעות המיניות (ראו למשל 1333/11-א; וכן עמ' 442 לפרוטוקול). המערער הסביר היכרות זו בכך ש"ידעתי על קיומו מאנשים שלמדו בישיבה שהוא למד בה במשך תקופה, משהו כמו 30-20 שנה קודם". המערער טען שהוא לא שמר על קשר עם אותו אדם וראה אותו פעם אחרונה בפגישה מקרית ברחוב לפני חודשים ארוכים. בהנחה שהמערער דיבר אמת, לא ניתן למצוא הסבר רציונאלי לעובדה שהילדים ידעו לקשור בין המערער לבין אותו אדם, ולפיכך התקשיתי לקבל את גרסתו של המערער.

במהלך החקירה, המערער התבקש ליישב את טענתו שאין בביתו מחשב עם העובדה שבנו סיפר את ההיפך. התשובה שנתן המערער היא כי הבן "כנראה חשב שיש לי מחשב. כשפורקה השותפות השותפה לקחה את המחשב שלה ואני את שלי". הסבר זה הוא מוקשה, בהינתן שהשותפות המדוברת פורקה שנים קודם לכן (עמ' 1114 לפרוטוקול). קשה לקבל גם את טענתו של המערער כי בנו לא ידע על כך מכיוון שהוא "מכבד אותי ולא נכנס לחדר שלי". בנוסף, המערער סיפר בחקירה שכבר מספר שנים איש לא נכנס לביתו: "לא רק אנשים זרים אלא אף אנשים שמוכרים היטב לא נכנסו. אף אחד לא נכנס אני מבקש מכולם לחכות לי בחוץ". ההסברים שניתנו לכך בחקירה, וקשורים במצבו של בנו של המערער, אינם משתבצים בציר הזמן. בין היתר, המערער אמר שפעם אחרונה שאחד השכנים נכנס לביתו היתה "בפורים לפני אני לא יודע כמה שנים, 9-8 שנים נכנס אליי אחד מהשכנים, אחד שכבר לא נמצא בשכונה"; אך לצד זאת טען המערער שבנו הגיע לביתו לפני 5 שנים ומצבו הקשה, שהצריך בידוד מהסביבה, נמשך כשנתיים וחצי. בבית המשפט נטען על-ידי המערער כי בנו הגיע לבית לפני כעשר שנים (עמ' 1075), והמערער הסכים כי התנגדותו המוחלטת לכניסת אנשים לבֵיתו היא איננה התנהגות נורמלית, אך הפעם ייחס זאת לגירושין שעבר (עמ' 1115 לפרוטוקול).

כאשר נשאל המערער איך ייתכן שילדה מהשכונה יודעת לתאר את פנים דירתו, התנהל בינו לבין החוקר הדו-שיח הבא:

ש: תסביר לי איך ילדים [יכולים] לתאר את הבית שלך בצורה מדוקדקת?
ת: אין לי מושג
ש: תסביר ילדים יכולים לדעת אם אתה עשית או לא עשית שיפוץ בבית כלשהו בבית?
ת: אולי בגלל שהסתכלו מהדלת החיצוני פנימה.
ש: אבל אני הייתי במקום ולא ניתן לראות מבחוץ מה קורה בתוך הבית שלך
ת: בדיוק, לא ניתן לראות אם עשיתי שיפוץ.
ש: ובא תסביר לי איך ילדים יכולים לדעת?
ת: אם מישהו הסית את הילדים נגדי ותיאר להם.
ש: אבל אף אחד לא נכנס אליך הביתה
ת: נכון אבל לדוגמה אם גרושתי ממשיכה בהסתות שלה נגדי. מאחר והיא הייתה שם.
ש: אבל עברו 15 שנה שהיא לא באה אליך לבית מאיפה היא יכולה לדעת מה כן עשית ומה לא עשית בבית.
ת: הדירה לא השתנתה, אני לא שיניתי הרבה בדירה.

משיחה זו ניכר בבירור כי המערער מוסר הסברים שונים ובכל פעם שהוא מעומת עם חוסר היגיון בהסבר, הוא מנסה להעלות הסבר נוסף.
סיכום

65. ככלות הכל, יש להביט על חומר הראיות גם במבט ממעוף הציפור: לפנינו ארבע עדויות שנמצאו מהימנות, בדבר מעורבותו של המערער בפגיעה מינית בילדי השכונה. אמנם החשש הכללי לזיהום העדויות הוא כבד, אך יש לזכור כי ד' איננה תושבת השכונה ולכן האפשרות שמדובר בהעתקת שמועות חסרות בסיס – פוחתת. במבט כולל, לא מתעורר חשש לזיהום ספציפי של תוכן העדויות, והתיאור של ליבת חמשת האירועים הוא הגיוני וסדור. בנסיבות אחרות ניתן היה אולי לפקפק בהרשעה על סמך עדויות הילדים בהיעדר "הצלבה" עם עדויות של ילדים נוספים שהיו במקום, אך יש לזכור כי בענייננו זכו עדויות אלה, לפחות בהיבטים מסויימים, לגיבוי ולחיזוק של ראיות אובייקטיביות (רובי צעצוע, תיאור הדירה, היעלמות המחשבים), ולכך יש חשיבות ניכרת. גרסתו של המערער לפיה גורמים שונים החליטו להתנכל אליו ולטפול עליו עלילת שווא – נדחתה, ולא עלה בידי המערער להצביע על מניע זר שיגרום לילדים להפליל דווקא אותו. גרסתו של המערער בחקירותיו במשטרה מעוררת לכל הפחות סימני שאלה, והוא גם נמנע מלהזמין עדים שיתמכו בטענותיו העובדתיות, כגון בנו, רבני השכונה, אנשים שנכחו בהדרכות שהוא העביר ועוד; וזאת, בין היתר, בטענה הבלתי סבירה בעליל כי נשקפת סכנה לחייהם של עדים שיגיעו להעיד לטובתו.

לגבי האירועים הראשון, השני, השלישי והחמישי, על יסוד מכלול חומר הראיות, כמו גם בחינה פרטנית של כל אירוע ואירוע, אני סבור כי לא נפלה שגגה בהכרעת הדין, ואשמתו של המערער בביצוע המעשים שיוחסו לו – הוכחה מעל לספק סביר. אם להשתמש במטאפורה לפיה "הראיות אותן מניחים הצדדים בפני בית המשפט הן הגשר בין המעשה לעושה, ומקום בו הגשר מוליך בבטחה אל העושה, התוצאה היא הרשעה" (ע"פ 7253/14 פינקלשטיין נ' מדינת ישראל, פס' 86 לחוות דעתי (16.11.2015)), הרי שבענייננו – למעט האירוע הרביעי מחמת הספק – נמצא הגשר יציב, וגם אם חלקים מסויימים ממנו הם רעועים במקצת, מיד לאחריהם ניצב אדן איתן אשר מכסה על הקושי ומוביל בביטחון למסקנה המרשיעה. לעומת זאת, לגבי האירוע הרביעי מצאתי כי נותרו ספקות שלא ניתן להתעלם מהם, וספקות אלה מצטברים לכדי "ספק סביר" מינימלי שיש בו כדי להוביל לזיכוי המערער מאשמה באירוע קונקרטי זה.

הערעור על גזר דין

66. נקודת המוצא לדיון בערעור על גזר הדין היא ההלכה לפיה לא על נקלה תתערב ערכאת הערעור בעונש, ועל המערער מוטל להראות כי עניינו נמנה על אותם מקרים חריגים המצדיקים את התערבותנו (ע"פ 4761/15 ג'ורבאן נ' מדינת ישראל (23.11.2015); ע"פ 882/14 סמהרט נ' מדינת ישראל (21.9.2015)).

אכן העונש שנגזר על המערער הוא עונש כבד, אך גם חומרת המעשים היא ניכרת, ואין צורך להכביר מילים על עוצמת הניצול, הביזוי, והפגיעה שגרם המערער לילדים רכים בשנים. חומרה מיוחדת במעשיו של המערער מתבטאת בשיתוף הפעולה עם פוגעים נוספים ובכך שהפגיעות נעשו לנגד עיניהם של ילדים נוספים (באירועים הראשון, השלישי והחמישי). במסגרת שיקולי הענישה יש ליתן משקל לכך ש"ביצוע עבירת מין בנוכחות אחר מגבירה את הפגיעה בכבוד האדם של הקורבן, ויש בה כדי להעצים את ההשפלה הכרוכה בביצוע מעשים מיניים בכפייה" (ע"פ 7507/02‏ בוגצקי נ' מדינת ישראל, פס' 10 (11.6.2003)). ודאי שאין לייחס למערער מעשים שבהם לא הורשע (והדבר הובהר היטב בגזר הדין), אך גם לא ניתן להתעלם מן הרקע לכתב האישום – מעשיו של המערער הם חלק מפרשה חריגה וממושכת של התעללות מינית קשה בילדים, תוך ניצול ה"סביבה הבטוחה" בה דימו ההורים לגדל את ילדיהם, וניצול תמימותם של הילדים והאמון שנתנו בו. לשם השוואה, סץ הורשע במסגרת אותה פרשה גם בביצוע מעשי סדום, ונגזרו עליו 15 שנות מאסר בפועל, כשהערעור על חומרת העונש נדחה על-ידי בית משפט זה (עניין סץ, פס' 60-58). למרבה הצער, אין ספק כי הפגיעה הנפשית בילדים היא חמורה ותותיר צלקות, והתמונה המצטיירת בתסקירי הנפגעים היא קשה. נוכח טענותיו של המערער, גם בהקשר זה, יש לחזור ולציין כי במסגרת המשקל שניתן לתסקירים הזהירו עצמם הן בית משפט קמא והן עורכות התסקיר להתמקד באירועים מושא כתב האישום בלבד.

המערער הלין, בין היתר, על מתחמי הענישה שנקבעו בגזר הדין, שהובילו לטענתו להחמרה בלתי מידתית בעונש שהושת עליו. אין בידי לקבל את הטענה, כיוון שהרף התחתון של המתחמים נקבע בקרבת עונשי המינימום שנקבעו בחקיקה (סעיף 355 לחוק העונשין), וגם הרף העליון של המתחמים איננו גבוה במידה המלמדת על טעות. שיקולי ה"שיקום" שהודגשו בערעור, התבססו על מכתבים שהוגשו לבית המשפט ובהם העיד רב מסויים על תהליך "בנייה עצמית מחדש" של המערער, ואינני סבור כי יש ליתן להם משקל משמעותי במסגרת שיקולי הענישה, בפרט בשים לב לכך שהמערער לא נטל אחריות למעשיו. מסוכנותו של המערער נלמדת מתוך מעשיו הזדוניים והפוגעניים, משך תקופה ארוכה, במספר ילדים, ויש לפקפק בערכה של חוות דעת פסיכודיאגנוסטית שהוגשה מטעם ההגנה ונכתבה על-ידי מומחים שלא נחשפו לנסיבות הפרשה.

משהגענו למסקנה כי יש לזכות את המערער מחמת הספק לגבי האירוע הרביעי, יש לכך השלכה על העונש שנגזר עליו, ואציע לחברי להפחית מעונשו שנתיים וחצי, כך שעונש המאסר בפועל שיושת עליו יועמד על שש שנים וחצי, במקום תשע שנות מאסר. אזכיר כי המערער היה נתון במעצר בית במשך מספר שנים, וגם לכך יש ליתן משקל מה.

67. נוכח הזיכוי מהאירוע הרביעי, מתבטלת גם חובתו של המערער לשלם פיצוי ל-ש'. אשר לגובה הפיצויים שנפסקו לטובת יתר הילדים, אין מקום להתערבותנו מאחר שלא מדובר בסכום חריג (השוו: ע"פ 6877/09 פלוני נ' מדינת ישראל (25.6.2012); ע"פ 10382/08 פלוני נ' מדינת ישראל (24.2.2010)), ולא נעלם מעיניי כי בעניין סץ נפסקו פיצויים בסכום נמוך יותר. זאת ועוד, כפי ששמענו בדיון – לכל הפחות חלק ניכר מסכום זה צפוי לשמש עבור טיפול נפשי בילדים על מנת לסייע להם להתמודד עם הטראומה שחוו כתוצאה ממעשיו של המערער.

סוף דבר, אציע לחבריי לקבל את הערעור באופן חלקי, כך שהמערער יזוכה מחמת הספק מהאישום המייחס לו את האירוע הרביעי, ולאור זאת יועמד עונשו של המערער על שש וחצי שנות מאסר בפועל, הפיצוי לטובת ש' יבוטל, ויתר הוראות גזר הדין יישארו על כנן.

ש ו פ ט
השופט נ' סולברג:

חברי, השופט י' עמית דקדק היטב בעקרונות ובפרטים, בעקבות הכרעת הדין וגזר הדין של בית המשפט המחוזי בירושלים (השופט הבכיר א' כהן) שעשה מלאכתו נאמנה, ואני מצרף הסכמתי למסקנותיו.

מטבע הדברים, בבליל מגונה שכזה, סטיה חולנית של עבירות-מין בילדים רכּים רבּים, על-ידי כמה וכמה פוגעים משוּנים, וחרושת שמועות שכונתית על המעשים ועל העושים, נדרשת זהירות בהרשעה ובענישה; ומתחייבת הקפדה על מיצוי הדין, למען הקורבנות ולשלום הציבור.

בנסיבות הענין, לא בכדי טען המערער לצורך הגנתו מפני ההרשעה על זכרונות שווא ותעתועים, פרי דמיונם של ילדים ששמעו ולקטו ויצרו מרקחת, סיפור מעשה מעורפל, שמציאות ודמיון משמשים בו בערבוביה. דא עקא, היטב שקדה המשיבה לבוֹר את הבּר מן התבן, לנפות את הטפל, את המשוער ואת המסופק, עד אשר נותר במסגרת ההרשעה רק מה שהוּכח מעבר לספק סביר, כפי הנדרש בפלילים.

הוּכח כי אין מדובר בזכרון שצף ועלה אצל הילדים לראשונה לקראת הגשת התלונה. היה זה זכרון רציף. מענה משכנע היה בפי המשיבה לטענת מומחה ההגנה, פרופ' גושן, כי אין ניתן להבחין אצל ילדים בין זכרון רגיל לזכרון שווא. המענה בא לידי ביטוי בין היתר באלה: מסירת פרטים מוכמנים; תיאורים שבאו מפיהם של ילדים, שלבטח לא באו מעולמם הפנימי; עדויות וראיות אחרות על פגיעה בילדים ועל ארועים שונים במועדים שקדמו להיווצרותו הנטענת של הזכרון. המשיבה הניחה את דעתנו כי הילדים לא זו בלבד שהאמינו בתיאורים שמסרו שהם אמיתיים, אלא שאכן חוו על בשרם את המעשים הללו.

חוקרי הילדים, מומחים ומנוסים, העידו על דינמיקות המאפיינות פגיעה מינית בילדים (בהן – סוד, בידוד, פיתוי, פיצוי, פחד, איום, בושה ומניפולציה) והצביעו על קיומן אצל הילדים באופן מובהק, שלא יכול להתקיים במצב של זכרון שווא. דברי הילדים נמצאו כּנים, גם בשים לב לשִכחה של פרטים. אִילו בזכרונות שווא עסקינן, שמקורם בדמיון, לבטח היתה תמונת ה'פאזל' שלמה ורציפה, ללא חסר או פער הנובע באופן טבעי משִכחה.

מן הראוי לציין כי חוקרי הילדים שהעידו במשפט לא נשאלו על זכרונות שווא בכלל, ולא נתבקשו להתייחס למסוגלותם המקצועית להבחין בין זכרון שווא לזכרון אמיתי בפרט. כדברי ב"כ המשיבה, חקירתם הנגדית של שני חוקרי הילדים התמקדה בעיקר בשאלה האם עדויות הילדים "זוהמו" על-ידי הוריהם ובעקבות האוירה הכללית והשמועות שעשו להן כנפיים בשכונה. הדעת נותנת כי אִילו נשאלו, היו משיבים כהלכה. מכל מקום, ממצאים לרוב נקבעו בהכרעת הדין על סמך עדויות וראיות אחרות, עוּבדות מציאותיות שלא יכלו לבוא לעולם בדרך של זכרונות שווא.

על כל אלה עמד חברי בפרטוּת. נכון היה אפוא להרשיע בארבע מחמשת האירועים, לזכּוֹת בחמישי מחמת הספק, ולהפחית בהתאמה מתקופת המאסר. כאמור, אני מסכים לפסק דינו של חברי.

ש ו פ ט

השופטת ע' ברון:

אני מצרפת את דעתי לדרך הילוכו של חברי השופט י' עמית בפסק דינו הממצה, ולתוצאה שאליה הגיע. המערער לקח חלק בפרשה חמורה שהתרחשה במקום מושבה של קהילה חרדית סגורה, שכונת נחלאות בירושלים, במסגרתה נפלו ילדי השכונה קורבן לפגיעות מיניות בידי בגירים תושבי המקום. הקהילה כולה חוותה טלטלה משנתגלה "הסוד" שנשמר לאורך שנים, והוא שבתוך הבתים שאמורים היו לשמש מקום מוכר ובטוח לילדים, מתרחשת התעללות מינית חמורה. אמנם המערער נמצא אשם בביצוע מעשים חמורים פחות מאלה שבהם הורשע סץ, ואולם אף הוא ביצע את זממו בילדים תוך ניצול אמונם ותמימותם – לעיתים במשחק, לעיתים בפיתוי, ולעיתים באיום. מעלליו נגולו בחוות דעתו המקיפה של חברי ולא אחזור עליהם. משהגענו לכלל מסקנה כי יש לזכות את המערער מאחד האישומים נגדו, נראה כי העונש המוצע על ידי חברי הוא ראוי והולם את מדיניות הענישה הנוהגת. מילים לא די בהן כדי לבטא את הסלידה מהמעשים הבזויים, כך במיוחד כאשר מדובר בעבירות מין שנעברו בילדים רכים בשנים.

ש ו פ ט ת

אשר על כן, הוחלט לקבל את הערעור באופן חלקי, כך שהמערער יזוכה מחמת הספק מהאישום המייחס לו את האירוע הרביעי, ולאור זאת יועמד עונשו של המערער על שש וחצי שנות מאסר בפועל, הפיצוי לטובת ש' יבוטל, ויתר הוראות גזר הדין יישארו על כנן.

ניתן היום, כ"ו בטבת התשע"ו (‏7.1.2016).

ש ו פ ט ש ו פ ט ש ו פ ט ת


ביזיון "חוק הליכי חקירה והעדה"– ניתן להרשיע גברים באונס אוטיסטית גם אם האוטיסטית לא העידה במשפט האונס

$
0
0
בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע שאפשר להרשיע גבר באונס בחורה בלי שהיא תעיד נגדו בכלל. איזה טמטום. לאן הגענו. הרשעה באונס בלי עדות בכלל? הרי זה כמו הרשעה בהעלבת שופט בלי שהשופט העיד.  מחר בכלל לא יהיה צריך עדות בבית המשפט.  תחנת המשטרה תהפוך לבית משפט עצמו והשוטרים ישלחו לבית המשפט אלקטרונית טיוטת הרשעה לחתימה.
נקבע שמספיק שהמתלוננת "תעיד" אצל חוקר מיוחד.  אם הנאנסת הזו יכולה להעיד במשטרה אצל חוקר מיוחד למה היא לא יכולה להעיד לפני שופטים? השופטים יגרמו לה נזק? השופטים לא יודעים איך להוציא עדות בלי להזיק לנחקרים? ומה זה בדיוק חקירה מיוחדת למוגבלים?  מספיק ששואלים משהו והם מעפעפים בעין? זוהי התבהמות מסוכנת ומדרון חלקלק.
מחר גם שוטרים יבקשו פטור מעדות. עו"סים יבקשו פטור מעדות. כולם ייטענו שהשופטים יזיקו להם ויגרמו להם נזק. מי זו הפרקליטה הדפקטית הזו?
rape

בית משפט המחוזי בתל אביב הרשיע לפני כמה ימים גבר בביצוע שורה של עבירות מין חמורות, בהן אונס, מעשי סדום ומעשים מגונים בשלושת ילדיה של זוגתו. לראשונה, קבעו השופטים כי אחת מהקורבנות, שסובלת מאוטיזם, לא תצטרך להעיד בבית המשפט בשל מצבה הנפשי ובשל היותה בעלת מוגבליות. בית המשפט הסתפק בעדותה המיוחדת ובהסתמך על ראיות תומכות נוספות ועדות הנפגעים האחרים.

העבירות בוצעו בין השנים 1995 ל-1999. הבת הצעירה במשפחה, כיום בת 23, שמאובחנת על הרצף האוטיסטי, נחקרה במסגרת "חקירה מיוחדת" על פי "חוק הליכי חקירה והעדה". בדרך כלל במקרים כאלה היא עדיין מחויבת להעיד לאחר מכן בבית המשפט, אך הפעם בית המשפט קיבל את עמדת הפרקליטות ובאופן ראשוני קבע כי היא תקבל פטור מהתייצבות לעדות במשפט, וזאת לאור נזק נפשי שעלול להיגרם לה.

בהכרעת הדין קבע בית המשפט כי "אשמת הנאשם מוצאת ביסוס איתן בדבריהם האמינים של המתלוננים, אשר גם מחזקים זה את זה, וכן בראיות חיצוניות נוספות אשר תומכות בדברי המתלוננים, הכול למול גרסה מתחמקת, בלתי אמינה ובלתי הגיונית של הנאשם."

עו"ד איריס פמיליה-פוגל מפרקליטות מחוז תל אביב אמרה: "בית המשפט קיבל את עמדתנו וקבע באופן תקדימי כי לאחת המתלוננות, אשר נמצאת על הרצף האוטיסטי וסובלת ממצב נפשי קשה, יינתן פטור מחובת התייצבות להעיד במשפט, תוך שהוא מבין את רגישות מצבה ואת הנזק הנפשי החמור והבלתי הפיך שייגרם לה במידה שתידרש להעיד במשפט. בית המשפט נתן את מלוא המשקל והמהימנות בגרסתה של המתלוננת, תוך שהתייחס לראיות נוספות התומכות בעדותה באופן מלא".

אחיה קמארה, נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, ציין כי "מדינת ישראל היא אחת המדינות הראשונות בעולם שחוקקו חוק שנועדו להגן על אנשים עם מוגבלות שכלית ונפשית מפני ניצול ואלימות, על ידי הכשרת חוקרים מיוחדים ובניית כלים מיוחדים שיאפשרו לאנשים עם מוגבלות שכלית ונפשית להעיד על תקיפות שעברו ולאפשר לבתי משפט למצות את הדין עם תוקפיהם".


איילת שקד עובדת על הציבור: מהפכה בדיני ראיות: שופטים יוכלו להכשיר כל ראייה וכל הודאה בעינויים אם רק יקבעו שלא ראו ראיות לעינויים

$
0
0

איילת שקד עובדת על הציבור. היא מפרסמת שהיא תחוקק חוקים שימנעו קבלת הודאות חשודים תחת עינויים. הכתבת טובה צימוקי מפרגנת לה וכותבת שזו "מהפכה בדיני ראיות".

לא מהפכה ולא נעליים. לא משנה כמה עינויים יענו את החשוד, עדיין אף בית משפט ישראלי לא יקבע שהחקירה הייתה תחת עינויים. השוטרים יסתירו את העינויים כי פשוט לא יצלמו אותם, ויכתבו מזכרים שהחשוד הודה להם על היחס הטוב, ושהחשוד התלוצץ עם חוקריו. מעבר לכך, אין במהפכה שום דבר. כיום השופטים רואים בהודאה במשטרה "מלכת הראיות" ולא משנה איזה תרגילים עשו השוטרים כדי להשיג את ההודאה הזו. זה לא ישתנה עד שהחוק לא יכריח את השוטרים להביא ראיות עצמאיות וחיצוניות ולצאת לשטח להביא ראיות, כל עבודת המשטרה תתמקד בהזמנת אזרחים לתחנות משטרה והפעלת לחץ ועינויים עליהם להודות במעשים שלא עשו.

לצורך העניין הקימו וועדה ושמו בראשה את עדנה ארבל, שכמובן לא היה לה עניין להקל עם האזרחים, אלא להיפך להקל עם השוטרים להרשיע כמה שיותר אנשים וכמה שיותר בקלות. לא היה צריך שום וועדה. צריך פשוט לתרגם את תורת העץ המורעל מאנגלית, וליישם אותה. לפי תורת העץ המורעל, כל מה שפסול, גורם לפסילה אוטומטית של כל מה שנובע מזה.

חוץ מזה עד שלא ידרשו ראייה עצמאית נוספת לכל הודאה ולא "דבר מה", או כל מיני ביטויים חסרי משמעות כמו "חיזוק" או תוספת ראייתית" שאין בהם כלום, השופטים ימשיכו לראות בעצם העובדה ש"הנאשם נושם חמצן" חיזוק לכל דבר אפשרי. דוגמאות למצב כיום, שלא ישתנו: הנאנסת סיפרה לעו"ס שאנסו אותה? זה חיזוק לטענה שאנסו אותה גם אם היא שיקרה לעו"ס. הנאנסת כתבה שיר על האונס? זה חיזוק לטענה שאנסו אותה. הנאנסת בכתה על דוכן העדים? זה חיזוק גם אם הבכי היה הצגה. הנאשם מימש את זכות השתיקה? זה חיזוק. הנאשם התבלבל? זה חיזוק. הנאשם לא יודע עברית?  זה חיזוק. הנאשם לא התנצל? זה חיזוק.

בקיצור, מצב דיני הראיות בפלילים הוא בכי רע, ומה שמוצג לנו כמהפכה בדיני ראיות בהוא לא מהפכה ולא נעליים. החונטה ממשיכה לעבוד על האזרחים.

שרת המשפטים איילת שקד תציג הצעת חוק שתרחיב ההגנות המוקנות לנאשמים. הודאת נאשם תחת עינויים בחקירה תהיה בלתי קבילה, ותוספת ראייתית גבוהה תידרש אם הנאשם שהודה הוא קטין או פגוע נפשית. "הרשעת אדם ללא עוול בכפו היא מהעוולות הקשות ביותר שעשויה מדינה לעולל לאזרחיה"

שקד: "הצעת החוק תדאג להגן על אוכלוסיות חלשות" (צילום: EPA) איילת שקד עובדת על הציבור: "הצעת החוק תדאג להגן על אוכלוסיות חלשות"(צילום: EPA)

שינוי נוסף המצוין בהצעת החוק הוא הקלה לנאשם בכל הקשור לראיות שמוצגות נגדו בבית המשפט כאשר האישום מתבסס בעיקר על פי הודאתו. "מסירת הודאות שווא עלולה לשמש אמצעי מפלט להימלטות מסיטואציות מלחיצות ולא נעימות עבור בני נוער למשל", אמרה שרת המשפטים שקד. "הצעת החוק תדאג לעבות את ההגנה הניתנת לאותן אוכלוסיות רגישות בסיטואציות שעלולות להכריע את עתידן וגורלן, ותקדם את בירור האמת".

פסק הדין התקדימי של נשיאת בית המשפט בדימוס דורית ביניש ב"פרשת יששכרוב" קבע עילת פסילה שנועדה למנוע פגיעה בזכות להליך הוגן. עד כה הדברים היו מעוגנים רק בפסיקת בית המשפט העליון ועתה תעוגן בחוק של הכנסת.

עילת הפסילה מתבססת על התפיסה כי קבלתה במשפט של ראיה שהושגה שלא כדין עלולה להכתים את ההרשעה ולפגוע בלגיטימיות שלה. ההסתמכות על ראיה כזו בבית משפט עלולה לפגוע בטוהר ההליך השיפוטי, באמון הציבור בו ובהגנה על כבוד הנאשם וחירותו. כמו כן היא תרתיע מלתמרץ עבריינים בעתיד לפעול באופן בלתי כשר.

"תכלית ההליך הפלילי היא לזכות את החפים מפשע ולהרשיע את האשמים" (צילום: shutterstock)

"תכלית ההליך הפלילי היא לזכות את החפים מפשע ולהרשיע את האשמים"(צילום: shutterstock)

היום מספיק להסתמך על עדות נאשם ועל תוספת ראייתית המכונה "דבר מה נוסף" כדי להרשיעו. "דבר מה" כיום נחשב תוספת ראייתית הכי נמוכה. התיקון לחוק יקבע כי בשלושה מקרים תידרש ראיה גבוהה יותר לצורך הרשעה ("ראיית סיוע"): במקרה שבו מדובר בקטין בעת גביית ההודאה, מקרה של אדם פגוע שכלית או נפשית, או במקרה של הודאה שנלקחה בעינויים או לחצים נפשיים.

סעיפים אלו נוצרו מתוך המחשבה שאוכלוסיות מסוימות פגיעות בחקירות באופן מיוחד, ולכן הסיכון להודאות שווא ביחס אליהן גבוה באופן יחסי.

הצעת החוק היא פרי המלצותיה של הוועדה המייעצת לשרת המשפטים לעניין סדר דין פלילי וראיות בראשות שופטת בית המשפט העליון בדימוס, עדנה ארבל. מדובר בוועדה שמונתה בידי שר המשפטים לשעבר יעקב נאמן לפני כשלוש שנים.

בדברי ההסבר לחוק נכתב: "הרשעת אדם ללא עוול בכפו, ובוודאי כזו הגוררת עמה עונש כבד, היא מן העוולות הנוראיות ביותר שעשויה מדינה לעולל לאזרחיה. תכלית ההליך הפלילי, וכפועל יוצא תכליתם של סדרי הדין וכללי הראיות, היא לזכות את החפים מפשע ולהרשיע את האשמים. הרשעת חפים מפשע על סמך הודאה – קשה להפריז בחשיבותה של הוראת החוק המסדירה את קבלתן של הודאות במשפט פלילי.

"במשך שנים רבות נוסחו הצעות חוק בנושא אך הן לא הבשילו לכדי חקיקה. יחד עם זאת, הצורך בחקיקה התבקש בשל חששות מפני הרשעות שווא ומידע עדכני שנצבר בעניין זה, מחויבויותיה של מדינת ישראל לפי האמנה הבינלאומית נגד עינויים ונגד יחס ועונשים אכזריים, בלתי אנושיים או משפילים".


יצחק עמית בתפקיד ג'ורג'אורוול: להכניס כמה שיותר נוער למוסדות נעולים כדי לספק פרנסה לחונטה. יצחק עמית מזדהה כשופטת בסיום ההחלטה. אורוול שמח! בש"פ 519/16

$
0
0

שורה של החלטות לא רציונליות ופוגעניות ביותר כלפי אזרחי ישראל מעמידות את השופט יצחק עמית בשורה הראשונה של צוררי ישראל, ובמקום הראשון בבית המשפט העליון האוחז בתואר ה"שופט הרע ביותר במדינת ישראל".

לפנינו עוד החלטה של השופט יצחק עמית המדיפה ריח של התעמרות באזרחים ושנאת אדם פרופר. בסיום ההחלטה הוא מזדהה כ"שופטת".

יצחק עמית

שופט זה תמיד דואג לתבל את החלטותיו בכל מיני מילים יפות המציירות אותו כמי שדואג לאזרחים, נשים וטף. בפועל הוא משרת של תורת "חוות החיות" של אורוול. כלומר:  יש מיוחסים ויש "עמך". העמך צריכים לשרת את המיוחסים, ותפקיד בית המשפט הוא לדאוג שהמיוחסים יוכלו להפיק כסף מהעמך.

הפעם מדובר בקטינים שמוגש נגדם כתב אישום על עבירות קטנות כמו בריחה ממשמורת (מעונות), תיגרה, עישון צינגלה, מריבה פה, מריבה שם, וגם דקירה בקטטה. רוב הנוער המעורב בתיקים אלה הם אתיופים ורוסיים. את כולם רוצה השופט יצחק עמית לראות מאחורי הסורגים, והוא רוצה ששכבת המיוחסים תוכל להפיק כסף מהם. לכן הוא "קורא" להקים מעונות נעולים לנוער עבריין. האירוניה היא שמי שנכנס למעונות הנעולים הללו, דמו מותר. זה יותר גרוע מבית כלא. יש חובת השתתפות בטיפולים עם עובדות סוציאליות ופסיכיאטרים פולשניים. יש שם חדרי הענשה ובידוד וכמובן חובת נטילת תרופות פסיכיאטריות. כבר עדיף לשבת בכלא כדי לחכות למשפט.

אבל מעון נעול משרת את החונטה. זה מספק פרנסה לעמותות, לכלאים, לפסיכיאטרים, עו"סים ומטפלים למיניהם, כולל קציני מבחן. בקיצור כל הטיפוסים שהנוער העבריין שונא לפגוש ועצם המפגש עימם מעורר בנוער אנטיגוניזם ברמה כזו, שהם רק רוצים לברוח. אז הם בורחים, אין להם כסף, הם מנותקים מהמשפחה, ואז הם נאלצים לגנוב, ולהיכנס שוב פעם למעון נעול, וחוזר חלילה. מעונות נעולים נועדו לאכלס את מי שחשוד בעבירה עד המשפט שלו.  גישה הומנית יותר היא שמי שעדיין לא הורשע צריך לחכות למשפט שלו מחוץ לכתלי מוסדות הרווחה והשב"ס כי הוא לא הורשע. הגישה של יצחק עמית היא שכל מי שמגישים נגדו כתב אישום הוא פושע מועד וצריך לנעול אותו ואת כל החברים שלו עד להרשעה האוטומטית, כדי שכשיגדל יהפך פושע מועד ויספק כמה שיותר פרנסה לבתי המשפט, השב"ס  והמשטרה.

באתרים אחרים פסק דין זה מסוקר אחרת לגמרי. השופט מצוייר שם כאנושי. אבל מי שכותב באותם אתרים לא רואה מה התוצאה הסופית. במקום לשחרר את הנער הבייתה, השופט יצחק עמית משאיר אותו במעצר עד תום ההליכים. אילו באמת היה אכפת ליצחק עמית המהנוער הזה, הוא היה משחרר את הבחור הביתה, למרות שדקר.  

בהחלטתו, אומר עמית, שבית המשפט העליון קרא לממשלה פעמים רבות לפתור את מצוקת המעונות הנעולים לקטינים עבריינים – אך ללא הועיל. הוא תוהה מדוע המדינה מחמיצה את ההזדמנות להשיב אל חיק החברה נערים שיוכלו להפוך לאזרחים מתפקדים.  "אין בדעתי להצטרף לקריאות אלה, שלא הועילו, ונראה כי הגיעה העת להרים ידיים ולהתייאש". זוהי התבטאותו חסרת התקדים של שופט בית המשפט העליון, יצחק עמית, לנוכח העובדה שהמדינה מתעלמת מזה שנים מפניותיהם של עמיתיו בנוגע למחסור הקשה במעונות נעולים לעבריינים קטינים. [המדינה אגב, לא מתעלמת. היא יודעת שהקטינים האלה יברחו מהמעונות האלה].

"פעמים רבות חזרה הפסיקה וקראה לרשות המבצעת לפעול בהקדם לשינוי המצב העגום של מצוקה במקומות נעולים לנוער", אומר עמית ומצטט לדוגמה פסקי דין של אליקים רובינשטיין ועדנה ארבל עוד משנת 2012. "כך יש להוסיף עשרות קריאות של שופטי נוער, שתורתם-אומנותם בכגון דא, כמי שנותנים מדי יום החלטות ופסקי דין על-פי חוק הנוער". בהקשר זה אומר עמית שהוא מרים ידיים מתוך יאוש, אך מוסיף סקירה ארוכה יחסית על המצוקה בה שרויים נערים אלו ועל התעלמותה של המדינה ממצוקה זו. הוא אומר:

"במדינת ישראל דהיום, מאות נערים ונערות נפלטים מדי שנה ממסגרות שונות ואף חיים ברחוב, פשוטו כמשמעו, עשרות אלפי תיקים פליליים נפתחים מדי שנה כנגד בני נוער, ומתוכם, מקרים רבים של עבריינות נוער קשה מובאים בפני בתי המשפט מדי שנה.  "אך על-אף נתונים אלה, עומדים לרשות שירות המבחן ולבתי המשפט, שלושה מעונות נעולים בלבד המופעלים על-ידי רשות חסות הנוער, ואשר יכולים לשמש גם כחלופת מעצר חלף מעצר מאחורי סורג ובריח". אולם כל אחד ממעונות אלו מיועד לאוכלוסייה ספציפית – גילעם לנערים צעירים, מצפה ים לנערים מבוגרים יותר ונוף הרים לערבים – כך שלמעשה לכל נער יש מעון אחד בלבד. ואילו לנערות יש שני מעונות בלבד – מסילה ורותם.

הנחתו של הכלכלן הסמוי

עמית ממשיך: "הבעיה אינה רק של מחסור במעונות נעולים ובמספר המקומות בתוך המעונות הנעולים הקיימים. הבעיה באה לידי ביטוי גם בחוסר מדריכים ואנשי צוות. המדובר בעבודה קשה, שוחקת, ואף מסוכנת, וככל שידיעתי מגעת, מעון מצפה ים אף אינו מופעל כיום בתפוסה מלאה עקב כך.   [זה ממש לא נכון כי הנוער פשוט מסרב להיכנס למקומות המזוויעים הטאלה ומעדיף לשבת בבית הסוהר].

אומר יצחק עמית: "בית משפט זה אינו ממונה על שכרם של מדריכים ואנשי צוות, וייתכן כי שכרם של אלה מהווה הוצאה נכבדה על הקופה הציבורית. אך גם 'הכלכלן הסמוי' שבכל אחד מאיתנו יכול להניח כי לעיתים חיסכון של X שקלים בצד אחד, עשוי להוביל להוצאה של 5X בצד השני של המשוואה.  "אכן, לא כל המשאבים המושקעים בנער זה או אחר על-ידי רשות חסות הנוער וגורמים נוספים נושאים פרי, אך סיפורי הצלחה יש ויש. ובכלל, מדינת רווחה אינה יכולה להרשות לעצמה להחמיץ הזדמנות להשיב אל חיק החברה נער שבבוא היום יכול לשנות אורחותיו ולהפוך לאזרח מתפקד במקום עבריין ואסיר. כל זה יכול להיעשות, מבלי לוותר על האינטרס החשוב של ביטחון הציבור. [כל זה כמובן שטויות.  לא הונחו בפני השופט שום ראיות לרמות השכר במעונות, וזה לא היה הנושא של ההחלטה שנתבקש לתת.  פתאום כל שופט משחק אותה אלוהים עם ידע בכלכלה, ובכל מיני דברים שבכלל לא ביקשו ממנו לשפוט בהם].

להקים מעון נפרד לעצורים

"ככלל, מעונות נעולים אמורים לשמש כמסגרת חינוכית-טיפולית לנוער, לצורכי אבחון והסתכלות וכדרך טיפול על-פי חוק הנוער, ולא לצורכי חלופת מעצר חלף מעצר מאחורי סורג ובריח. עם זאת, העדר חלופת מעצר במעון נעול קולעת את בתי המשפט לדילמה קשה, אם להותיר את הנער בבית המעצר או לשחררו לחלופת מעצר בית או חלופת מעצר מוסדית אחרת, חלופות שמטבע הדברים 'חלשות' יותר בהיבט של ביטחון הציבור.

"ודוק: חלופת מעצר באחד משלושת המעונות הנעולים האמורים לעיל אינה מצב אידילי כלל וכלל, מאחר שמעונות אלה נועדו במקורם לנערים במצוקה או לנערים שההליכים המשפטיים בעניינם כבר נסתיימו, ולא מצבם של אלה כמצבם של נערים הממתינים לסיום ההליכים בעניינם. המצב הרצוי הוא להקים מעון נעול שיוקדש כולו לקטינים לגביהם הורה בית המשפט על מסגרת נעולה, כתחליף למעצר עד תום ההליכים בין כתלי בית הסוהר. אין אלא לקוות כי לא נידרש להמתין לחמורו של משיח עד שתוקם מסגרת כזו". [אכן השופט חושב שנמתין לחמור של המשיח, אבל לחמור עצמו לא צריך להמתין.  הוא חתום על פסק הדין].

הדברים נאמרו בהחלטתו של עמית לדחות, מחוסר ברירה, כביכול, את ערעורו של מי שהואשם בהריגה בהיותו בן 17 על ההחלטה לעוצרו עד תום ההליכים. שירות המבחן הציע חלופת מעצר בדמות מעון נעול, אך באלו אין מקומות ורשימת ההמתנה ארוכה, ובשל כך יישאר הנער במעצר מלא. את הנער ייצג עו"ד תומר אורינוב, את המדינה ייצגה עו"ד שרית משגב, ואת משפחת הקורבן – עו"ד סהראב שייח-יוסף.

שימו לב שפסק הדין של יצחק עמית חתום במילים "שופטת". לא אנחנו הוספנו את ה"ת" בפוטושופ. כך השופט חתם על יצירתו. לכן שלא יבוא בטענות לאור תמונה מחמיאה שהתאימו לו באתרים משפטיים.  הוא עצמו מודה שהוא "שופטת".
00010002000300040005

בוחן מציאות לקוי של היועמ"ש ברק לייזר מהנהלת בתי המשפט –מבצע מעקב וחקירות סמויות באמצעות דף הפייסבוק של עו"ד יוסי נקר מומחה חוק ונוער

$
0
0

קישור מקוצר לכתבה: http://wp.me/p3VHfi-MU

ממתי  היועץ המשפטי והנהלת בתי המשפט, אמורים לבצע מעקבים וחקירות סמויות נגד עורך דין מומחה? בפרסום שבוצע אמש בכרטיס הפייסבוק של מומחה חוק ונוער עו"ד יוסי נקר, עולה כי היועמ"ש והנהלת בתי המשפט, מבצעים מעקבים גלויים וסמויים אחר עו"ד נקר, כדי ללמוד על התנהלותו ולדעת כיצד לתקוף את המומחה ששיעור הצלחותיו בהחזרת ילדים הבייתה נע בין 99 – 100 אחוז הצלחה.

למרות שמדובר בתיקי נוער המתנהלים בדלתיים סגורות, כדי שהציבור לא ידע על הנזקים הנוראיים שמעוללים רשויות הרווחה בחותמת שופטי הנוער, מצליח  עו"ד נקר, להביא לתודעת הציבור את הסבל והנזקים הנגרמים לילדים כתוצאה מניתוקם מהוריהם וביתם, תוך שהוא שומר על סודיות מוחלטת לזהות הילדים והוריהם בפרסום, ברם מפרסם הוא את שמות שופטי הנוער ופקידות הסעד, בבחינת שמדובר בעובדי ציבור וזכות הציבור לדעת כיצד מבוזבזים כספי המסים שלו.

ברק לייזר, פקיד בעל תואר, משוטט כל היום בפייסבוק ובולש אחר עו"ד יוסי נקר באמצעות פרופיל הפייסבוק של אשתו איילת פילו, דוברת ביהמ"ש  https://www.facebook.com/ayellet.pilo?fref=ts שנוצר לצורך מעקב ובילוש.

לייזר, הגיש תלונה ללשכת עורכי הדין נגד עו"ד יוסי נקר, בטענה שקרית: "עו"ד נקר והג לפרסם בעמוד הפייסבוק פרטים אודות הליכים חסויים המתנהלים בבתי המשפט לנוער, בהם הוא משמש כבא-כוח. בין היתר, נוהג עו"ד נקר לחשוף פרטים לגבי החלטות שניתנו ודברים שנאמרו במהלך דיונים המתקיימים בדלתיים סגורות".

את תלונתו השקרית נעדרת התצהיר, שלח עו"ד ברק לייזר לוועדת האתיקה הארצית של לשכת עורכי הדין. לייזר, רואה עצמו משרת החונטה והוא כנראה רוצה להתמנות לשופט, לכן דעתו השתבשה עם השנים וראיית המציאות שלו הצטמצמה והתעוותה, עד כדי כך שהוא פיתח דילוזיות וופיתח בוחן מציאות לקוי בו הוא רואה צל הרים כהרים. לדעתנו, הוא פשוט ירד מן הפסים.

לנו מתברר, כי שופטי הנוער בולשים באורח קבע אחר הסטטוסים של עו"ד יוסי נקר, בתום כל דיון. מי שלא מופיע בסטטוס אצל עו"ד יוסי נקר, כנראה לא חשוב מספיק. פאדיחה.

תלונה קודמת שהגיש עו"ד ברק לייזר, נדחתה על הסף על ידי ועדת האתיקה ב- 2 מילים: "אין עבירה". ראו בקישור כאן:

עו"ד ברק לייזר הגיש תלונת סרק נגד עו"ד יוסי נקר מומחה חוק ונוער. לשכת עוה"ד גנזה את התלונה מחוסר עבירה

עיניכם הרואות, ברק לייזר משקר בלי בושה ובלי יראה, מתוך חשיבה צרה ומעוותת שוועדת האתיקה תנקוט נגד המומחה יוסי נקר עמדה עוינת. אולם עד כה, ועדת האתיקה הוכיחה, כי היושרה והאמינות נר לרגליה. טוב תעשה לשכת עורכי הדין, אם תדיח את ברק לייזר משורותיה, לאור העובדה, שהוא משבש הליכים, כותב שקרים, תופר תיקים ומבצע עבירות חמורות של לשון הרע ובידוי ראיות. מה יצא לברק לייזר מהתלונה השקרית? שם רע והוכחת העובדה, כי בהנהלת בתי המשפט יושבים פרזיטים חסרי תעסוקה, תופרי תיקים המשוטטים בפייסבוק, מעתיקים תגובות של עו"ד יוסי נקר, ועל התגובות הללו בונים תילי-תילים של שקרים ופרשנויות מעוותות.

להלן תגובת מומחה חוק ונוער עו"ד יוסי נקר לתלונה:

לכבוד
מר שאדי ג'ברין, עו"ד
פרקליט אתיקה – מחוז צפון
בית הפרקליט
מתחם קריית הממשלה
נצרת

ח.נ.,

הנדון: תגובה לתלונת עו"ד ברק לייזר- מספרכם 12/16

להלן תגובתי לתלונת עו"ד ברק לייזר, היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט:

1. על פניו תלונת ברק לייזר מהנהלת בתי המשפט נראית כחלק כמסע מתוכנן היטב למנוע את חשיפת ההתנהלות הקלוקלת של בתי המשפט.

2. כידוע זו תלונה שניה באותו נושא כאשר את התלונה הקודמת שמספרה 1441/15 גנזתם.

3. לא ברור כיצד זה שוב לשכת עורכי הדין מחוז הצפון פועלת בניגוד לנוהל טיפול בתלונות ע"י ועדות האתיקה, התשע"ג – 2013.

4. תלונת עו"ד ברק לייזר לא הוגשה על גבי הטופס המתאים. על פי סעיף 3.3 לנוהל הנ"ל היה עליכם להחזיר את התלונה למתלונן.

5. על פי הנוהל היה על מגיש התלונה להצהיר כדלקמן:

אני מצהיר כי כל האמור בפנייתי הינו אמת. ידוע לי כי בהתאם לכללי לשכת עורכי הדין (סדרי הדין בבתי הדין המשמעתיים), תשכ"ב-1962, תהיה וועדת האתיקה רשאית לדרוש ממני פרטים נוספים בקשר לתלונה, וכן לדרוש ממני כי אאמת את פרטיה באמצעות תצהיר כדין ו/או כי אגיש ראיות אחרות לאימות פרטי התלונה.

6. לא ברור לי מדוע לא עמדתם על מילוי הוראות הנוהל ולא דרשתן את ההצהרה כאמור.

7. זאת הפעם השניה שבה אני טוען את הדברים. ראה תגובתי לתלונה נשוא מספרכם 1441/15.

לעצם העניין:

8. תלונת עו"ד ברק לייזר היא חלק ממגמה כוללת להשתיק ביקורת ציבורית מוצדקת על התנהלות של בתי המשפט לנוער.

9. אין זו הפעם הראשונה שעו"ד ברק לייזר מגיש תלונות נגד עורכי דין ונגד כל מי שחושף את עוולות בתי המשפט.

10. שוב פעם, מקריאת תלונתו של עו"ד ברק לייזר נזכרתי בדבריו של ראש הממשלה בינימין נתניהו: "הם מפחדים".

11. לצערי ברק לייזר לא טרח להביא את מלוא תגובתי. להלן מלוא תגובתי לפוסט של לורי שם טוב:

"איזו החלטה מצחיקה. אבל אני אשתמש בה אצל שופטת אחרת בתיק שבו הרווחה רוצה להעביר זוג אחים ממשמורת אב לאם שבן הזוג של האם כלל לא נבדק וכאשר בן הזוג של האם לא פוגש את ילדיו שלו. אטען: "לא מתקבל על הדעת, כי קטינים, שמצבם הרגשי הינו רגיש ביותר, יעברו להתגורר ללא כל הכנה והיכרות לאדם הזר להם". החיים זה בומרנג אחד גדול. איכשהו נראה לי שהשופטת תמצא סיבות להתעלם מהפסיקה של קפלן – רוקמן.

מה שיפה, לורי שם טוב, שמה שאני כותב אצלך ישר מועבר לשופטים. בגלל זה אני כותב אצלך.

צהרים טובים, ברק לייזר. אכלת כבר היום?"

12. אכן החלטת בית המשפט נשוא תגובתי מצחיקה אותי. מדוע? כי בית משפט החליט שילד לא יצא לחתונת אימו רק משום שהוא אינו מכיר את החתן. מדובר בתיק שבו אינני מייצג והוא לא קשור אליי. קראתי על ההחלטה של השופטת רוקמן באינטרנט והחלטתי להגיב כמו כל אזרח.

13. וכך כתבה השופטת רוקמן בהחלטה בתיק בו אינני מטפל, החלטה שפורסמה בפוסט נשוא תגובתי:
"לא מתקבל על הדעת, כי קטין, שמצבו הרגשי, הינו רגיש ביותר, יתלווה ללא כל הכנה והיכרות לאדם הזר לו.

כל אלה גם יחד – אינם בהלימה לטובתו של הקטין ובנסיבות אלו – באיזון בין טובת הקטין לבקשת האם, שהינה האפוטרופוס הטבעית לו – תועדף טובת הקטין והבקשה לפיכך – נדחית.

החלטה תודע לצדדים, ב"כ ואפוט' והנהלת "רננים".

14. כל מה שביקשה האם, הכלה, שאינני מייצג אותה, הוא כי בנה יצא למספר שעות מהפנימיה לחתונתה.

15. אלא שכבוד השופטת רוקמן כתבה ש"לא מתקבל על הדעת, כי קטין, שמצבו הרגשי, הינו רגיש ביותר, יתלווה ללא כל הכנה והיכרות לאדם הזר לו."

16. דחיל ראבקום. מדובר בחתונה. על פניו ברור כי "האדם הזר", החתן, עמוס ההורמונים והנרגש כחתן בחופתו, כלל לא יתייחס לקטין, מה עוד שהקטין בחתונה יהיה מוקף בני משפחה וחברים. איזה נזק יכול להיגרם לקטין אם ישתתף בחתונת אמו?!

17. דאגה מוזרה היתה לו לבית המשפט לנוער כאשר מנע מבן להשתתף בחתונת אימו.

18. לעומת זאת בית המשפט לנוער בפתח תקוה בתיק אחר העדיף לשלוח קטינים לגור עם אדם שהם כלל לא מכירים ושהוא עצמו לא פוגש את ילדיו עצמו שלו. הגיוני? ברור שלא.

19. האם לא מדובר בעניין מצחיק? כשמה של תוכנית ששודרה ברדיו לפני עשרות שנים: "אותי זה מצחיק". או כמו שאמר הגשש החיוור נאמר: "העולם מצחיק אז צוחקים". וכי מאן דהוא ימנע ממני לצחוק בגין החלטה כלשהי של בית המשפט?! לא ולא. אעמוד על זכותי (הלא חוקתית) לצחוק.

20. אין בתגובה שאני כתבתי אותה, משום זילות בית המשפט הנוער. כל האמור בתגובה אמת ואני עומד מאחוריה ויכול להוכיח את אמיתותה. אמת דיברתי.

21. גם לי כעו"ד יש חופש ביטוי.

22. האם לשכת עורכי הדין מגבילה חופש ביטוי של עורכי דין?!

23. כן יש לי ביקורת לגיטימית מוצדקת.

24. כן מותר לי להעביר "ביקורת". שופטים הם לא מורמים מעם, שופטים אינם חסינים מביקורת במיוחד כאשר הם עושים מעשים חמורים ביותר כמו הוצאת ילדים מהבית ללא הליך תקין. תאלצו להאמין לי שם בלשכת עורכי הדין כי זה קורה הרבה מאד פעמים.

25. התגובה שכתבתי נכנסת לקטיגוריה של ביקורת כנה ואדיבה לטיב החלטתו של שופט בדבר שיש בו עניין לציבור ולכן לא מדובר בעבירה לפי סעיף 255 לחוק העונשין.

26. אין אני אחראי על תגובות של אנשים אחרים ברשת הפייסבוק, גם אם התגובות נעשות בעקבות פרסום פוסטים שלי או תגובות שלי.

27. אין בפוסטים שלי משום זירת התכתשות וביזוי נגד נושאי משרה ציבורית.

28. בפוסטים שלי לא נמסרו שום פרטים מזהים של אף קטין. לא נעשתה שום עבירה אתית על ידי.

29. אין בפוסטים שלי חשד לביצוען של עבירות אתיות.

30. לא בכדי היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט לא טרח לציין אילו עבירות אתיות לדעתו נעברו על ידי. אחרי הכל מדובר ביועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט, האם אין לו בקיאות בהוראות האתיקה?! למה לא יתן לנו עו"ד לייזר איזה דוגמית של סעיף או תת סעיף.

31. יש שופטים שיש חובה עלי לחשוף את הפשלות שלהם, את חוסר הרצינות שלהם, את הזלזול שלהם באזרח ובעיקר זלזול שלהם בחסרי ישע.

32. ככל שמאן דהוא סבור שנעשתה עבירה פלילית או עוולה אזרחית, יתכבד לפנות לבית המשפט האזרחי או למשטרת ישראל. לשכת עורכי הדין היא לא הבמה לבירור עבירה פלילית או אזרחית של עורך דין.

33. מדובר בתלונה נוספת מבית מדרשו של ברק לייזר לאחר שתלונה קודמת נדחתה על ידי לשכת עורכי הדין.

34. שוב ברור כי עו"ד ברק לייזר הגיש את התלונה כלאחר יד, כממלא חובתו בעל כורחו, לאחר ששופטת מסויימת דרשה ממנו שוב לעשות כן ולכן תלונתו שוב לוקה ולא סבירה. לא חראם?!

35. על פניו ברור כי עסקינן בתלונה של שופטת מסוימת החוששת לעמוד בקדמת הבמה, הגם שאותה שופטת טענה בפני, לאחר הגשת התלונה הקודמת (כאשר לא ידעתי שהוגשה) שאין היא נוהגת ואין זה מקובל ששופטים יגישו תלונות נגד עורכי דין. אבל להסתתר מאחורי עו"ד ברק לייזר זה מקובל?!

36. על פניו ניכר ידה של אותה שופטת בתלונה וזאת בעקבות תלונתי נגדה על זיוף של פרוטוקול מוקלט על ידי אותה שופטת.

37. יש לראות בחומרה שאותה שופטת העומדת מאחורי הרדיפה האישית נגדי לא בחרה לפסול את עצמה בתיקים בהם אני מייצג.

38. אין תגובתי זו פוגעת בזכות מזכויותיי ואין בה כדי למצות את טענותיי.

בכבוד רב ובב"ח,

יוסי נקר, עו"ד

פוסט של יוסי נקר 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


חדשות ערוץ 1: "לא בלי בתי"ילדה אושפזה בכפיה. עו"ד ורדה שטיינברג: צריך להקים ועדת בדיקה ממלכתית

$
0
0

קישור מקוצר לכתבה: http://wp.me/p3VHfi-MY

חדשות ערוץ 1 "מבט", תחקיר אורי רווח:

בת 11 שרשויות הרווחה לקחו אותה מידי אביה, מאושפזת במצב קשה לאחר שהפסיקה לאכול.

האבא צ': היא נמצאת בסכנת חיים, כולם מודים בזה היום. אני אמרתי את זה ראשון, אני אמרתי את זה לשופטת של הנוער. לא הקשיבו לי, עד שבסוף היו צריכים לאשפז אותה.

במחלקה הפסיכיאטרית במרכז הרפואי הדסה עין כרם, מאושפזת כבר כמה שבועות י', רק בת 11. היא ואחיה בן ה- 13 נלקחו על ידי רשויות הרווחה מרשות האבא המגדל אותם, מאז התגרש מאשתו הנמצאת בארה"ב.

צ': הילדה הייתה בריאה ושלמה. היא הייתה הילדה הכי בריאה שיש לי, מתוך השלושה.

— אז מה קרה?

היא נכנסה לדיכאון עקב זה שניתקו אותה מהאבא שלה. זה הפנים, אני האבא, האימא, אני המשפחה היחידה שיש לה, והיא, כמו בן אדם ששובת רעב, או נמצא בשבי, היא מתנגדת.

חודשים ספורים אחרי שי' הועברה למרכז חירום בית שוסטרמן בירושלים, היא הפסיקה לאכול. "אני לא רוצה לגדול", אמרה למטפלים שלה.

עו"ד ורדה ברכה שטיינברג: נפשו של הילד נפצעת, עו"ד ורדה ברכה שטיינברג: נפשו של הילד נפצעת.

— אם המצב ידרדר עד למצב מוות, מי יתן את הדין?

עו"ד שטיינברג: אולי אז תקום ועדת חקירה ממלכתית, אולי מישהו יבדוק את הדברים. הילדה הזאת, אושפזה בניגוד לדין!

איך התחיל הכל?

לאחר גירושיו, הכיר צ' האב חברה חדשה והיא התגוררה בביתו. יום בהיר אחד, אחרי שניתק איתה את הקשר, החליטה לטענתו לנקום בו.

צ': היא אמרה לי, חשבתי שהיא צוחקת, היא אמרה לי: "אם אתה תתנתק ממני, אני אנקום בך". היא אמרה את זה בחיוך, חשבתי שהיא צוחקת. אבל עם הזמן התרחקנו ממנה והיא הלכה לרווחה והתלוננה ואמרה דברים איומים, שהילדים מורעבים,  שהילדים מוכים.

ואז מגיעה עובדת סוציאלית לבית הספר הזה שבו למדו הילדים, ובהתערבות המשטרה נעצר האבא לחקירה וילדיו נלקחו למרכז חירום. האבא שוחרר, הילדים לא. הם נלקחו ממנו למרכז חירום.

העובדים הסוציאליים באו לבית הספר, הוציאו את הילדים על סמך העדות של אישה אחת, ועכשיו, קשה להם לרדת מהעץ, הם פשוט, במקום שאין תיק הם עושים תיק.

כתב אישום נגד האבא טרם הוגש. עורכי דינו: ורדה ברכה שטיינברג ויוסי נקר, טוענים כי מדובר בקלות בלתי נסבלת של העובדים הסוציאליים בבואם להוציא ילדים מן הבית.

עו"ד ורדה ברכה שטיינברג: מדובר בסחר בילדים. שירותי הרווחה הופרטו. בעלי עניין הם מקומות ההשמה. עבור כל ילד שיוצא למקום השמה, מקבלים 17,000 ש"ח בחודש.

מתוך שיחה של האבא עם הדסה עין כרם:

שלום, הגעתי לפסיכיאטריה ילדים? רציתי בבקשה לשאול, את יודעת במקרה כמה היא שוקלת?

אחות: מבחינת המשקל, היא קצת ירודה, אז אנחנו מטפלים בה.

היום נפגש ציון עם בתו לדיון בהארכת האשפוז בהדסה.

ציון: אמרתי להם שאני אוהב אותה ועושה הכל כדי להביא אותה הבייתה, ושהיא לא צריכה לפחד, אבא נמצא ולא הולך לשום מקום.

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: על פי חוק הנוער, הם מנועים מלמסור מידע על קטינים שעניינם נדון בבית המשפט.

עו"ד ורדה ברכה שטיינברג, פרקליטתו של אביה של י'

עו"ד ורדה ברכה שטיינברג, פרקליטתו של אביה של י'


ערוץ 10 צינור לילה –כלכלת הרווחה: מדוע אלפי ילדים מוצאים מביתם ללא צורך אמיתי? עו"ד ורדה ברכה שטיינברג: בית המשפט הכיר בכך, שמצב כלכלי הוא לא סיבה להרחיק את התינוקת מהבית

$
0
0

קישור מקוצר לכתבה: http://wp.me/p3VHfi-N2

צינור לילה – כלכלת הרווחה: מדוע אלפי ילדים מוצאים מביתם ללא צורך אמיתי?

עו"ד ורדה ברכה שטיינברג החזירה את התינוקת האזוקה להוריה.

מורן שכניק: היום הגיעו לידינו נתונים רשמיים של משרד הרווחה. יתכן שאלה המאבקים ברשת שעוזרים, הוצאת הילדים אינה מוצדקת לפי הנתונים של משרד הרווחה. בכל שנה יש 6,000 ילדים וילדות בפנימיות של משרד הרווחה, מתוכם 1,700 חוזרים הבייתה מידי שנה. כלומר, 28% משתחררים מפנימיות משרד הרווחה, כשהרווחה בעצמה אומרת שהמקום הנכון עבורם הוא הבית, כמו שאפשר לראות.

הנה מקרה לדוגמא, שהבאנו כאן לפני חודש. בעקבות החלטה להוציא תינוקת שרק נולדה מידי הוריה, היא נאזקה באזיק אלקטרוני בחדר הלידה באיכילוב. אזיק שאמור לצפצף ברגע שהיא מוצאת מהתינוקיה.

היום אנחנו יכולים לבשר שהוחלט לשחרר את התינוקת, להחזיר אותה לביתה ולהוריה, אחרי שערעור שהגישה עו"ד ורדה ברכה שטיינברג, התקבל. בית המשפט הכיר בכך, שמצב כלכלי הוא לא סיבה להרחיק את התינוקת מהבית.

עו"ד ורדה ברכה שטיינברג: אני מודה לכבוד השופט שאול שוחט ביהמ"ש מחוזי תל אביב, שהוכיח שצדק הוא לא רק שם של כוכב והוא קיים באולמו.

אמנון לוי "פנים אמיתיות", המסקנה המרכזית היא שעשרות אלפי ילדים הוצאו מהבית דבר שהוא טראומתי מאוד, והובאו למוסדות, או לאומנה או אולי אפילו לאימוץ שלא בצדק.

עו"ד ורדה ברכה שטיינברג החזירה את התינוקת האזוקה לידי הוריה. הוכיחה בבית המשפט כי עוני הוא לא סיבה לקחת ילדים מהוריהם

עו"ד ורדה ברכה שטיינברג החזירה את התינוקת האזוקה לידי הוריה. הוכיחה בבית המשפט כי עוני הוא לא סיבה לקחת ילדים מהוריהם

כלכלת הרווחה. מדוע אלפי ילדים מוצאים מביתם ללא צורך אמיתי?

כלכלת הרווחה. מדוע אלפי ילדים מוצאים מביתם ללא צורך אמיתי?



גלית מור ויגוצקי בדלתיים פתוחות הגישה תובענה שרטוב לה ה"פ 52659-07-10

$
0
0

צחוק הגורל ששופטת הנוער גלית מואר ויגוצקי שרגילה לנהל תביעות נוער במחשכים ובדלתיים סגורות, לפתע היא מפיצה לכל העולם את התביעות האישיות שלה בבתי המשפט האזרחיים הפתוחים. לפתע גלית צריכה להגיש תובענה בדלתיים פתוחות על רטיבות בפנטהאוז שלה בשכונת המשתלה, רח' וילנסקי 6 דירה 12 בצפון תל-אביב. נו שויין. עכשיו ויגוצקי כמו כולנו צריכה להתמודד עם כלל הבסיס: בית המשפט הוא פומבי, והדלתיים פתוחות לכל דיכפין לבוא, לראות, להציץ ולהתרשם. השופטת תבעה, השופטת הפיצה את תלונותיה שרטוב לה בפנטהאוז בשכונת המשתלה בת"א, ולכן אין לה להלין אלא על עצמה. האם באמת רטוב לה או לא רטוב לה? ישפוט הציבור. אין כמו אור השמש לחיטוי החטאים.

טוב תעשה שופטת זו אם תפסיק להציק לבעלי הדין החפצים לעשות כמוה ולפרסם תביעותיהם בציבור בדלתיים פתוחות. מדוע לגלית מור ויגוצקי קיימת זכות לנהל תובענותיה בדלתיים פתוחות, ואילו ההורים שנכנסים לאולמה לא יכולים אפילו לצייץ על מה שהיא מעוללת להם? על הניתוקים של הורים וילדיהם שהיא מעוללת? על ההשתפלות שלה בפני קרציות הרווחה? על הילדים שהיא שולחת למוסדות חינוך לזנות ונרקומניה במימונו של השר חיים כץ?

פה זה לא אמור להיות דיקטטוטרה של מיוחסים. תבעת? הדלתיים פתוחות? תתמודדי. אילולא הייתה ויגוצקי הורסת חיי ילדים מסכנים היינו שוקלים את חופש הציבור לדעת מול הזכות לפרטיות של ויגוצקי, אם בכלל, אבל מכיוון שאהרון ברק אמר שנר לרגליו הוא הפרסום, אז יש לכבד את דבריו.

גלית מור ויגוצקי נגד אנגל ג'נרל דיבלופרס ביהמ"ש מחוזי חיפה ה"פ 52659-07-10, קובץ pdf

0001000200030004000500060007000800090010001100120013001400150016001700180019002000210022002300240025002600270028002900300031003200330034003500360037003800390040004100420043004400450046004700480049005000510052005300540055005600570058005900600061006200630064006500660067006800690070007100720073007400750076007700780079008000810082008300840085008600870088008900900091009200930094009500960097009800990100010101020103010401050106010701080109011001110112011301140115011601170118011901200121012201230124012501260127012801290130013101320133


גברת ריטה / שלמה בר – שיר על סימום ילדים במוסדות משרד הרווחה "גברת ריטה לין"כינוי לריטלין

$
0
0

קישור מקוצר לשיר: http://wp.me/p3VHfi-N8

שלום לך גברת ריטה

לבית משפחת לין

מדוע אינך מקשיבה

אינך מקשיבה לילדים?

נכנסת מתוך חלום

אל תוך חלום חדש צלול

החלפת הרוך, החום

בחלום חדש חלול.

אני רוצה לעלות על ההר

לטפס על העצים

להרגיש את המים

הזרמים בנחל

הבוץ שנדבק בסנדלים.

אוי גברת ריטה

לבית משפחת לין

אטמת אוזנייך

אינך מקשיבה לילדים.

מתוך חלום אל תוך חלום

חדש חדש צלול

הכנסת את החלום לתוך קופסא והאמון חלול.

אני רוצה לעלות על ההר

לטפס על העצים

להרגיש את המים

הזרמים בנחל

הבוץ שנדבק בסנדלים.

אוי גברת ריטה

ריטה לין

אמא חדשה

רוצה לרוץ מהר

ולהספיק

לעוף כמו חץ למטרה

בסולם בו את עולה

למעלה

כל השלבים מחוזקים

הרופפים נשליך הצידה

אל ארץ הצללים

מתוך השיר גברת ריטה

מתוך השיר של גברת ריטה

גברת ריטה


גברת ריטה / שלמה בר – שיר על סימום ילדים בריטלין

עו"ס שאדיה כיוף עובדת במערכת מקבילה כפק"ס לחוק הנוער בישוב עוספיה שם היא מוציאה ילדים מהוריהם ומעבירה אותם לחסות עמותת אוונגרד עבודתה השנייה תנ"ז 39152-05-15

$
0
0

קישור מקוצר לכתבה: http://wp.me/p3VHfi-Nc

עו"ס שאדיה כיוף מנהלת רווחה עוספיה, אחראית על יישום מדיניות "שלח כל גבר למרכז קשר" בקרית ביאליק. עו"ס זו הכניסה אלפי גברים למרכזי הקשר בקרית ביאליק, תוך שהיא תפרה תיקים, שכרה פסיכולוגים שיכתבו חוות דעת מוזמנות בלי לראות את האבות, וגרמה הרס וחורבן. אילו נולדה באיזור מדינה האיסלמית, סביר להניח שהייתה מקבלת תפקיד בכיר במחלקת הרווחה של דאע"ש, והיא כנראה הייתה משכללת את השיטה: במקום להכניס גברים למרכז קשר, היא פשוט הייתה עורפת את ראשם ביום שנפתח להם תיק במשרד הרווחה.

עו"ס שאדיה כיוף עובדת בניגוד עניינים ואינטרסים: מנהלת עמותת אוונגרד ומנהלת לשכת רווחה עוספיה

שאדיה כיוף עו"ס לחוק הנוער מלשכת רווחה עוספיה, עובדת במערכת מקבילה ומעורבת במעשים בלתי תקינים ובלתי כשרים, אותם היא מבצעת, במקביל, תוך כדי עבודתה כפקידת סעד. כיוף מוציאה ילדים ממשמורת הוריהם. האת הילדים שהיא מוציאה מהוריהם היא מעבירה לחסות עמותת אוונגרד, אותה היא מנהלת, שם היא עובדת בעבודה מקבילה כהשלמת הכנסה.

שאדיה כיוף לא קיבלה היתר מנציב שירות המדינה לעסוק ב- 2 עבודות מקבילות. שכן העבודה בעמותת אוונגרד נוגדת את עבודתה כעו"ס לחוק הנוער ומנהלת לשכת רווחה עוספיא. מצד אחד שאדיה כיוף מוציאה ילדים מהורים בעיר עוספיה, ומספקת פרנסה לעמותה בניהולה. לשאדיה כיוף יש אינטרס להוציא כמה שיותר ילדים מהבית כדי להגדיל את נפח הפעילות של העמותה בה היא עובדת. אנשים רבים המקורבים לכיוף מקבלים משכורות, כולל היא עצמה. בעוד שהאינטרס הלאומי והאינטרס של המשפחות, לעשות את כל המאמצים להשאיר את הילדים בבית.

הראיות שיוצגו להלן מלמדות על אופן התנהלותה הקלוקל של שאדיה כיוף – בתקופה ש"טיפלה" במשפחת א' כעובדת סוציאלית – כשפעלה תוך ניגוד עניינים בעבודה פרטית באופן שנוגד את חוק שירות המדינה (משמעת), התשכ"ג-1963.

התנהלות זו מזכירה של פקיד הסעד הראשי הידוע לשימצה, אמיר שוורץ, אשר במהלך עבודתו, היה תולש ילדים מביתם, מתייג אותם כמפגרים ושולח אותם למוסדות בבעלותו לעשרות שנים, כגון דודו דהן, אבנר שועה, מוטי אוטומזגין ועוד. התנהלות זו מוכיחה, כי משרד הרווחה לא מפיק לקחים מפשעי העבר.

מפרסומים שמבצעת שאדיה כיוף באינטרנט עולה, כי היא פועלת ב"מערכת מקבילה" לשירותים שהיא עצמה מספקת במסגרת תפקידה במשרד הרווחה.

"לקוחות" המערכת המקבילה, בהם אנשים קשיי יום וחסויים, מובאים/מגוייסים מלשכת הרווחה תוך ניגוד עניינים בולט ובלתי חוקי. שאדיה כיוף מנצלת את מעמדה וקשריה בלשכות הרווחה.

חוק שירות המדינה קובע איסור לעבוד בעבודה פרטית:

"עובד המדינה הממלא תפקיד מטעם המדינה ומקבל את שכרו מאוצר המדינה, חייב להקדיש את כל תשומת לבו למילוי התפקיד שנתמנה לו. לכן, אין עובד רשאי לעסוק בכל עבודה פרטית מחוץ לתפקידו.

אי מילוי הוראות אלו בעניין עבודה פרטית ועבודה נוספת היא עבירה על חוק שירות המדינה (משמעת) התשכ"ג-1963".

שאדיה כיוף עובדת במסגרת עמותה פרטית כהשלמת הכנסה באופן שנוגד את החוק. כיוף עובדת במסגרת פרטית תמורת שלמונים, מבלי לגלות זאת למשרד הרווחה או שירות המדינה. העובדות הנ"ל מלמדות כי כיוף פועלת באופן בלתי חוקי, תוך ניגוד עניינים ובכל מקרה, ב"כ של האב צדק כשייחס לעו"ס שאדיה כיוף שיקולים זרים והודעות כוזבות כנגדו בביהמ"ש.

http://avantgarde.org.il/wp/?page_id=3795

עמותת אוונגרד

שאדיה כיוף ונג'לא אבו גאזי מתעללות במשפחת א"א

בתיק שלפנינו, גבר משכיל ומוצלח ללא עבר פלילי. אשתו הראשונה נפטרה ממחלה קשה כשהוא נותר עם שני ילדיו הקטנים. הוא הכיר את האישה השנייה והתחתן איתה. אישה זו ילדה לו בת אחת. האישה השנייה סובלת מבעיות נפשיות, אלימה ולא התאימה לו, והשניים התגרשו. האישה קיבלה יעוץ שהדרך היחידה לנתק את האבא מבתו הקטנה (כיום בת 6), כשהרווחה בעוספיה, עוסקת במגזר הערבי בעיקר, היא להתלונן שהגבר ביצע עבירות מין בבתו. תלונות כוזבות שהגישה האישה נסגרו מחוסר אשמה של האב, ובמשטרה הגדירו את האישה כמתלוננת שווא סדרתית.

למרות סגירת התלונות מחוסר אשמה, האבא נשלח לראות את בתו במרכז הקשר בקרית ביאליק בהנהלת עו"ס אסנת בלס רביב, שמזלזלת באב ובתו, לא מאפשרת הסדרי ראיה ומסרבת לשוחח עם עו"ד יניב מויאל, בא כוחו של האב.

מחומרים שהגיעו לידינו עולה תמונה מחרידה. עו"ס שאדיה כיוף ביחד עם עו"ס נג'לא אבו גאזי, שתיהן בצוותא-חדא, ממררות את חייו של האב ובתו, ומבצעות עבירות פליליות חמורות. מתוך החומרים שאנו יכולים לחשוף בלי לזהות את האב, אלו הדברים שכתב ב"כ האב לבית המשפט, בתגובה לקיום דיון בהול:

"נבהיר כי רשויות הרווחה בעוספיה משחקים בחיי הקטינה והאב, תוך ביצוע עבירות על החוק ופגיעה בזכויות אדם, כאילו מדובר בבובות ולא בבני אדם שיש להם חיים, והחיים שלהם זה הילדים שלהם.

אחרת, לא ברור כיצד ינהגו רשויות הרווחה בעוספיה בכזה זלזול באב ובקטינה. מדוע האב צריך להיות מטורטר בצורה מקוממת כל כך. עד שהסכים ונכנע לסחטנות של רשויות הרווחה להמשיך לפגוש את הילדה שלו תחת פיקוח – הם ממשיכים להתעלל בו."

שאדיה כיוף וחברתה נג'לא אבו גאזי מפעילות לחצים אדירים על האבא לוותר על בתו הקטנה בת ה- 6 הנמצאת באומנה תקופה ארוכה, למרות שהאב מגדל את ילדיו מנישואיו הראשונים, עובדה שיש בה להעיד על כשירותו המלאה לגדל את בתו שלו. האישה סובלת מבעיות נפשיות, אובססיבית למין, וגם סובלת ממיגרנות הנמשכות ימים רבים מבלי שיש לה יכולת לקום מהמיטה ולתפקד כאם. חמור מכל, האישה אלימה הכתה את הילדה עם נעל וחגורה, משכה את הילדה בשיערותיה, ובעטה בפניה של הילדה כשהיא מוטלת על הרצפה. המשטרה לא הגישה נגד האם כתב אישום, למרות החבלות שהשאירה על גופה של הילדה.

עו"ס שאדיה כיוף משקרת במצח נחושה לבית המשפט, כשהיא רוצה להכתים את האב ולהציג אותו כמי שלא ראוי לראות את בתו ללא פיקוח. הילדה של האב הייתה במרכז חירום בית שבתי לוי, שם המליצו הגורמים המטפלים, כי: "הילדה תועבר למשמורת האב", עוד נכתב: "האב מיטיב ואוהב את בתו", ואילו על האישה נכתב שהיא צריכה לראות את הילדה תחת פיקוח פעם בשבוע ויש לאישה התנהגות חריגה.

עו"ס שאדיה כיוף התעלמה מהמלצות מרכז החירום, והמשיכה ללכלך על האבא ללא מורא הביקורת, כי הכול בדלתיים סגורות, ולכן הפליגה מדמיונה הפורה לתאר דברים שלא היו ולא נבראו.

מה שמכעיס זו התנהגות מנהלת מרכז הקשר עו"ס אסנת בלס רביב, שהוציאה מכתב מתנשא לעו"ד יניב מויאל, בו היא כותבת: "כאשר יש תלונות לגבי מרכז הקשר יש להפנותן אל הגורם שהפנה את המשפחה למרכז הקשר. כלומר, עו"ס לסדרי דין או עו"ס לחוק הנוער". כעורת המראה בלס-רביב, לא כתבה במכתב מילות נימוס אלמנטריות, המחויבות מתוקף תפקידה כעובדת ציבור לעו"ד יניב מויאל במכתבה: היא לא כתבה "לכבוד", לא כתבה "שלום רב", לא כתבה "אדון נכבד", לא כתבה "בכבוד רב". התנהגותה הגסה והבהמית של עו"ס בלס רביב, יש בה התנשאות, פטרנליזם וחוסר נימוס אלמנטרי, עובדה שיש בה להעיד על היחס מתחת לכל ביקורת שמקבלים ההורים ממנה. אם כך מרשה לעצמה עובדת ציבור להתייחס לעורך דין מייצג, שאיננו צד להליך המשפטי, כיצד היא מתייחסת להורים וילדיהם?!

בתמונה: אסנת בלס רביב, החלום הרע של כל ילד, ומתחת מכתבה חסר מילות הנימוס הבסיסיות.

אסנת בלס רביב, כונפה כעורה ומתנשאת

מכתב הכונפה אסנת בלס

ביום 10/2/16 שלחה באת כוחה של האישה בקשה בהולה לביהמ"ש לענייני משפחה חיפה, למתן הוראות לעו"ס לחוק הנוער. בבקשה ציינה עו"ד ד"ר טלי תמרין, כי האם קיבלה הודעת סמס שהילדה הקטנה אמורה להגיע לרופא. האמא ובאת כוחה ניסו ליצור קשר עם לשכת הרווחה עוספיה, ללא הצלחה. כל מערכת הטלפוניה בלשכת הרווחה בעוספיה היא בערבית, ובתא קולי אין מקום להשאיר הודעות. שני ההורים רוסים, לא דוברים את השפה הערבית. מהבקשה שהגישה ב"כ האמא עולה, כי הפעם האחרונה שגורמי הרווחה יצרו קשר עם האישה היתה בחודש מאי 2015, למרות שהילדה נמצאת באומנה תקופה ארוכה מאוד.

הרווחה בעוספיה, דאגו בשלב הראשון להרחיק את האבא מבתו וביתו במשך שנה, כשהאמא מבצעת שטיפת מוח לילדה, ואחר כך הרווחה פעלה נגד האמא כשהוציאו את הקטינה למרכז חירום ואח"כ לאומנה.

בדוח המשטרה נרשם נגד האישה:

"בין א' ובין הגרוש שלה קיים סכסוך, א' הגישה מספר תלונות בגין אלימות, הפרות צו וחשד לפגיעה מינית בקטינה וכן התנהגות בעלת אופי מיני בנוכחות הקטינה, תלונות אשר אינן נמצאו מוצדקות".

במשטרה הכירו כי מדובר בגרושה המגישה תלונות שווא, חרף זאת לא נקטו נגדה הליכים משפטיים על הגשת תלונות שווא.

בפסק דין שניתן על ידי ביהמ"ש לענייני משפחה חיפה, נקבע על ידי כב' השופטת שלי אייזנברג בתיק תמ"ש 11064-07-12:

"אני מורה כי עד להחלטה אחרת, יהיה רשאי האב לראות את הבת הקטינה בימים א' ו- ג' ישירות מהגן ועד השעה 20:00 ובכל סוף שבוע שני החל מסוף השבוע הקרוב ביום שישי, ישירות מהגן ועד מוצאי שבת בשעה 20:00."

למרבה הצער, הדבר האחרון שמעניין את עו"ס שאדיה כיוף או עו"ס נג'לא אבו גאזי הוא טובת הילדה. מנגנון הרווחה מרחיק אבות מהילדים בגין כל תלונה שעל פניה ברור שאין לה קשר למציאות. והדרך למרכזי קשר מהירה יותר מהמסלול המהיר בסופרמרקט. העו"סיות לא איפשרו ליישם שום דבר ממה שנפסק על ידי השופטת. עו"ס כיוף ואבו גאזי קהות חושים ולא איכפת להן מטובת הילדה או טובת ההורים. העיקר להזיק ולהרע למשפחה, כדי שיהיה דור חדש של מחלקת שימור לקוחות ברווחה, כדי לייצר עבודה יש מאין.

המשך יבוא.


תחקיר ערוץ 10 פנים אמיתיות תחקיר משה הרוש: זעקת ילדי חטופי הרווחה –תעשיית הסחר בילדים

$
0
0

הפנים האמיתיות של זעקת ילדי חטופי הרווחה, כתבתו של משה הרוש

התוכנית הערב נוגעת באחד המצבים החברתיים הרגישים ביותר: הוצאת ילדים מביתם והעברתם לאימוץ, לאומנה, לפנימיות.

במשך השנים קיבלתי מאות תלונות של הורים כואבים שטענו שלקחו מהם את הילדים שלא בצדק. אני מודה בצער וגם קצת בבושה שהתייחסתי בספקנות גדולה לטענות של ההורים. ראיתי בהם דברים של הורים שבורים שלא בהכרח משקפים את המציאות.

ואז שמעתי את אותה טענה גם מגורמים מוסדיים ומקצועיים שאמרו לי, שבתוך השיטה נוצר אינטרס מובנה שמעודד הוצאת ילדים מבתיהם.

הם סיפרו שבגלל ההפרטה של שירותי הרווחה, נוצרה תעשייה שלמה של עשרות מוסדות פרטיים, פנימיות, מרכזי חירום וכדומה ונוצר מנגנון שמעודד הוצאת ילדים מהבית והעברתם לפנימיות תמורת סכומי כסף גדולים מאוד כפי שתראו עוד רגע, שהמוסדות האלה מקבלים מהמדינה.

אני יודע שזה נשמע טענה מופרכת, דמיונית, גם אני חשבתי כך. ובכל זאת החלטנו לבדוק אותה, בגלל חומרתה, במשך חודשים רבים דיברנו עם כל הגורמים הרלבנטיים בנושא, מהממסד וגם מחוצה לו.

התוצאה היא תחקיר מטריד וכואב כאחד, אותו תראו מיד.

הפנים האמיתיות של זעקת ילדי הרווחה, כתבתו של משה הרוש

נטע כהן, 7 שנים אחרי שברחה לטורקיה מפניימית הרדוף בצפון הארץ, נטע חוזרת לארץ לסגור חשבון. כשהייתה בת 13 היא הוגדרה כילדה בסיכון, הוצאה מביתה, ונשלחה בניגוד לרצונה לפנימיית הרדוף. היום היא בת 21, סטודנטית לתקשורת, שחיה עם אבא שלה בעיר איזמיר שבטורקיה.

נטע כהן ברחה מפנימיית הרדוף לטורקיה

נטע כהן ברחה מפנימיית הרדוף לטורקיה

כשהתחלנו לעבוד על סיפורם הכואב של ילדים שנלקחו מהוריהם, איתרנו אותה בחו"ל. היא שמעה מה הנושא, בהתחלה היססה, אבל אז החליטה לקנות כרטיס ולטוס לארץ במיוחד כדי להתעמת כאן עם העבר שהשאירה מאחוריה.

נטע כהן: צריך לעשות את זה. זה היה צריך להיעשות גם לפני הרבה זמן בעצם, אני חושבת שאפילו איחרתי. הפסיכולוגים ממליצים כדי להימנע מטראומות, פשוט ללכת לשם לראות, מהר, מיד אחרי שזה קורה.

תוך כדי הריאיון נטע אומרת שהיא הייתה רוצה לנסוע לפנימיית הרדוף, לראות בעיניים את המקום שממנו ברחה כאילו הייתה פושעת. היא לא לגמרי יודעת להסביר מה היא מצפה למצוא שם.

נטע כהן: ייתנו לי לצאת משם אחר כך, נכון?

משה הרוש (תחקירן): את לא באמת שואלת, נכון?

נטע כהן: זה עושה לי הרגשה כזאת, עד כמה שאני יודעת שהם לא יכולים לעשות לי כלום, המוח יודע שלא. אבל המקום הזה הופך למיתוס כזה בראש, אז עד כמה שאני יודעת שזה בלתי אפשרי לחלוטין, המחשבה הזאת באופן בלתי רצוני סוג של עולה לראש. יש לשכוח ויש לסלוח. אני יכולה לשכוח את זה ביומיום, אבל אני לא אסלח.

נטע גדלה אצל אם חד-הורית, כאשר רשויות הרווחה הוציאו אותה מהבית ושלחו אותה לפנימיית הרדוף הסגורה. כמוה יש כ- 10,000 ילדים בכל רגע נתון. ברור לחלוטין שבחלק גדולים מהמקרים הילדים האלה מוצאים בצדק מהבית, העברתם לפנימייה מצילה את חייהם. אבל, שימו לב לדברים המבהילים שאומר מי שהיה עד לפני כשנה מנכ"ל משרד הרווחה, יוסי סילמן.

יש כ- 10,000 ילדים מחוץ לביתם במוסדות רווחה, או במשפחות אומנה או בפנימיות. אני טנטטיבית אומר לך שאפשר לצמצם את זה ב- 50 אחוזים.

משה הרוש: זה המון.

יוסי סילמן: נכון.

50 אחוזים, כלומר, כ- 5,000 ילדים. אם מסתכלים על זה לאורך השנים, מדובר בעשרות אלפי ילדים שניתן היה למנוע את קריעתם מהבית.

תזכור שילד שגדל גם עם ההורים, בסיכומו של דבר, אנחנו יודעים את זה במחקרים הוא מצליח בחיים אחר כך הרבה יותר.

אתה צריך לזכור שילד שגדל בפנימייה, אין לו את ה"אני". הוא גדל בתוך קהילה. היכולת שלהם אחר כך להשתקם, היא פחות טובה מאשר ילד שמטפלים בו בתוך הקהילה.

אם להוציא ילדים מהבית זה פתרון כל כך רע, איך יכול להיות שמוציאים כל כך הרבה ילדים?

אחד הדברים הראשונים שהתחקיר שלנו מגלה, הוא שמאז שהופרטו שירותי הרווחה, והפנימיות הפכו לעמותות פרטיות, כלומר, סוג של עסק, נוצר אינטרס כלכלי, בנוי בתוך השיטה, להוצאת ילדים מהבית.

פרופ' אסתר הרצוג: זו בעצם תעשייה, תעשייה שמגלגלת סכומים מאוד מאוד גדולים. במאות מיליוני שקלים. סכומים ענקיים. כן, במאות מיליונים. תעשה חשבון על איזה סדרי גודל מדובר, וזה לא כל הסכומים, כי מסביב יש עוד הרבה מאוד תקציבים שמתגלגלים.

עו"ד יוסי נקר: היום, הקונגלומרט שמדינת ישראל בנתה סביב עמותות האומנה וסביב כל מה שנקרא "הוצאה חוץ ביתית", בלע את המערכת ואת הרצון להיטיב עם ילדים.

משרד הרווחה מתקצב בכל שנה ב- 1.3 מיליארד ₪ את כל נושא "ההשמה החוץ-ביתית", כלומר הוצאת ילדים מהבית.

כל ילד זה הרבה כסף. אם הוחלט שילד נמצא בסיכון מיידי, נהוג להוציא אותו בצו מיוחד למרכז חירום, שם העמותה שמפעילה את המרכז מקבלת 17,000 ₪ לילד בכל חודש.

בבית מעבר, שזה עוד סוג של תחנת מעבר לפני אומנה או לפני אימוץ, מתוקצב כל ילד בעד 10,000 ₪ בכל חודש.

פנימיות יקבלו בין 4,000 ל- 8,000 ₪ על כל ילד בכל חודש.

פרופ' אסתר הרצוג: הריבוי של המוסדות וסוגי המוסדות, כל הצורות האלה, הן הולכות ומתרבות. עוד מסגרות ועוד מסגרות ועוד מסגרות, זו באמת תעשייה, תעשייה שהולכת ומתפתחת ומתרחבת, והכול על גב הילדים והמשפחות שלהם.

רו"ח יעקב אליה, מומחה בבקרה על רשויות המדינה: לפני עשר שנים התקציב שהיה מיועד לילדים בסיכון, כולל החלק של חסות הנוער, 650 מיליון ₪, כלומר התקציב גדל פי שניים. זה לא ייאמן כי יסופר, פי שניים גדל.

חנה בית הלחמי: תראה, הנתון האחרון שאני שמעתי לפני כמה שנים היה שבהולנד ובישראל יש אותו מספר פנימיות, למשל. בהולנד יש פי שלושה תושבים.

מיליארד 300 מיליון ₪ בשנה משקיעים בפנימיות. תקציב שהכפיל את עצמו בעשר השנים האחרונות, סכום כסף אדיר.

כמה משקיעה המדינה בשיקום הילדים בתוך המשפחות שלהם? את השאלה הזו הפנינו לחוה לוי, מי שאחראית על נושא הוצאת ילדים מהבית במשרד הרווחה.

עו"ס חוה לוי: אני לא יודעת להגיד לך מספר מדויק. אם אתה רוצה, כשנעצור אז אני אבדוק ואני אתן לך מספר. מה שאתה צריך לבדוק זה אם מספר הילדים עלה או מספר הילדים הצטמצם. אתה בודק את התקציב.

עו"ס חוה לוי סוחרת בילדים נתפסה משקרת בתוכנית של אמנון לוי

עו"ס חוה לוי סוחרת בילדים נתפסה משקרת בתוכנית של אמנון לוי

משה הרוש: מספר הילדים, אני מדבר על מספר הילדים שלא מצטמצם. הוא תמיד נשאר סביב ה- 10,000 ילדים.

חוה לוי: לא. אתה עוד פעם תגיד 10,000 ואני אתן מספר אחר. המספר שאנחנו מדברים…

משה הרוש: את רוצה שאני אראה לך?

חוה לוי: כן.

משה הרוש: המועצה הלאומית לשלום הילד, בסדר? שנת 2014, סך הכל ילדים בהשמה חוץ ביתית, תראי למעלה. 10,750 ילדים מושמים בתוך 1,643 מסגרות.

השמה חוץ ביתית לשנת 2014 על פי נתונים אותם סיפק משרד הרווחה למועצה הלאומית לשלום הילד

השמה חוץ ביתית לשנת 2014 על פי נתונים אותם סיפק משרד הרווחה למועצה הלאומית לשלום הילד

השמה חוץ ביתית לשנת 2014 על פי נתונים אותם סיפק משרד הרווחה למועצה הלאומית לשלום הילד

השמה חוץ ביתית לשנת 2014 על פי נתונים אותם סיפק משרד הרווחה למועצה הלאומית לשלום הילד

משה הרוש: נתונים שלכם.

חוה לוי: זה לא הנתון שאני מכירה.

ביום שאחרי חוה לוי חוזרת עם תשובה, תקציב התוכנית "עם הפנים לקהילה" שנועדה לשקם ילדים במשפחה ולהיות מענה אטלטרנטיבי להוצאת הילדים מהבית הוא 50 מיליון ש"ח.

אם תרצו, זה כל הסיפור.

50 מיליון לתוכנית שנועדה לשקם את הילדים בבית.

מיליארד 300 מיליון להוצאת הילדים מהבית.

 50 מיליון ש"ח לשיקום הילדים בבית. מיליארד 300 מיליון להוצאת הילדים מהבית

50 מיליון ש"ח לשיקום הילדים בבית. מיליארד 300 מיליון להוצאת הילדים מהבית

גם אם נוסיף את כל התקציב של שירותים שניתנים לילדים ולנוער ולקהילה, תקציב שמגיע ל- 650 מיליון ש"ח, ורוב הגדול בכלל לא קשור לבעיות של הוצאת ילדים מהבית, נגיע רק למחצית הסכום, שהמדינה מקדישה להוצאת ילדים ממשפחותיהם והעברתם לפנימיות.

פרופ' אסתר הרצוג: ארגונים מנציחים את עצמם. ברגע שהם קיימים הם לא מוותרים. הם גם לא מוותרים על הילדים שאצלם. נגיד את זה במילים גסות, כל ראש זה כסף טוב. ברגע שקם ארגון, הוא כבר לא רוצה לוותר. מי מרוויח מכל זה? לא רק כל המערכת הזאת שעובדת בתוך זה, במידה רבה מרוויחים ראשי עמותות, מנהלי עמותות, שהם משתכרים מאוד יפה, יש להם משכורות מאוד מאוד טובות. בדקנו את עלות שכרם של מנהלי הפנימיות והעמותות שמטפלים בילדים שהוצאו מהוריהם.

מנהל עמותה אחת הרוויח למשל ב- 2014 מעל 600,000 ש"ח, מנהל שני הרוויח מעל 470,000 ש"ח לא כולל רכב צמוד בעלות של עוד 70,000 ש"ח.

שלישי הרוויח 400,000 ש"ח, רביעית הסתפקה רק ב- 323,000 ש"ח.

יכול להיות שאינטרסים כלכליים משפיעים לפעמים על הוצאת ילדים מהבית?

מנהל עמותה אחת הרוויח מעל 600 אלף ש"ח

מנהל עמותה אחת הרוויח מעל 600 אלף ש"ח

מנהל עמותה שני הרוויח מעל 470 אלף ש"ח לא כולל רכב צמוד בשווי 70 אלף ש"ח

מנהל עמותה שני הרוויח מעל 470 אלף ש"ח לא כולל רכב צמוד בשווי 70 אלף ש"ח

מנהל עמותה שלישי הרוויח 400 אלף ש"ח ורביעית הסתפקה רק ב- 323 אלף ש"ח

מנהל עמותה שלישי הרוויח 400 אלף ש"ח ורביעית הסתפקה רק ב- 323 אלף ש"ח

יכול להיות שאינטרסים כלכליים מחשפיעים לפעמים על הוצאת ילדים מהבית

הנוכל גדול סוחרי הילדים יואב אפלבוים, מנכ"ל עמותת כפר ילדים ונוער "אהבה" להתעללות וסימום ילדים: מי שטוען את זה נפל על הראש. שיספר לי מישהו החל ממר סילמן וכלה באחרוני הטוענים שיספר לי מה האלטרנטיבה למרכז החירום. הלוואי שנגיע למצב שבו אני אבוא ואמסור לך או למר סילמן את המפתחות ואני אומר, חבר'ה, החברה הישראלית בחזית החברתית, אחת החשובות ביותר, פתרה את הבעיה, ילדים לא צריכים יותר לצאת מהבית.

יואב אפלבוים גדול סוחרי הילדים מסמם ילדים לפרנסתו

יואב אפלבוים גדול סוחרי הילדים מסמם ילדים לפרנסתו

יוסי סילמן: אתה לא תמים, נכון? כל מי שמפעיל מערכת שיש שם כסף או גופים פרטיים או עמותות, יש קונפליקט בין האינטרס הכלכלי לאינטרס המקצועי. לא המצאנו את טבע האדם. יש פה גם לובי כלכלי. אותם מוסדות מפעילים לוביסט. זה הרבה כסף.

משה הרוש: איפה?

יוסי סילמן: בכנסת, חברי כנסת שצועקים למה לא ממלאים את הפנימיות. אני בתקופתי הגעתי למצב שהיה 80 אחוזי איוש. אתה יודע מה חטפתי על הראש? איך זה שהפנימיות לא מלאות? יש פה היבטים כלכליים שצריך להתמודד איתם.

משה הרוש: הפעילו עליך לחצים?

יוסי סילמן: בטח. מפעילים לחצים גם בעלי הפנימיות. אני הייתי שנוא נפשם של חלק מהם. כי אני קבעתי שזה המוצא האחרון.

בטח. מפעילים לחצים גם בעלי הפנימיות. אני הייתי שנוא נפשם של חלק מהם. כי אני קבעתי שזה המוצא האחרון.

יואב אפלבוים,בעל אינטרס כלכלי להוצאת הילדים מהוריהם: אני לא יודע מאיפה מר סילמן לוקח את ההנחה שאנחנו לחצנו עליו או שבעלי עמותות לחצו עליו. מעולם לא נפגשתי עם מר סילמן, שינקוב בשמות של אנשים שלחצו עליו.

משה הרוש: מתערבבים פה אינטרסים כלכליים עם שיקול מקצועי?

יוסי סילמן: מי רוצה להפסיד? אתה ראית בעל מעון או בעל פנימייה פרטית שרוצה להפסיד? לא, הוא רוצה להרוויח הרבה כסף.

עו"ס חוה לוי אחראית על יישום הוצאת ילדים מהבית ואספקת פרנסה למוסדות הרווחה: מודל העבודה שלנו הוא כזה שכל ילד שמוצא מהבית, הוא מוצא מהבית כי אין דרך אחרת לטפל בו, אלא אם כן נוציא אותו מהבית.

יוסי סילמן כל מי שמפעיל מערכת שיש שם כסף או גופים פרטיים או עמותות יש קונפליקט בין האינטרס הכלכלי לאינטרס המקצועי

יוסי סילמן כל מי שמפעיל מערכת שיש שם כסף או גופים פרטיים או עמותות יש קונפליקט בין האינטרס הכלכלי לאינטרס המקצועי

משה הרוש: יוסי סילמן, מנכ"ל משרד הרווחה, אומר: אפשר היה לצמצם בחצי את המספר הזה.

עו"ס חוה לוי: תראה, יש הרבה מספרים שככה נאמרים, אני לא יודעת על מה הם מבוססים. אני לא חושבת שהם נעשו באמת מתוך איזושהי בדיקה אמיתית של מיהם הילדים המוצאים מחוץ לבית.

אמנון לוי: האם מרוב מספרים כבר לא רואים את האנשים? האם המערכת מזהה עוני עם הזנחה וממהרת להוציא ילדים מבתים עניים לטובת מוסדות שמתפרנסים מזה? במסגרת הכנת הכתבה פגשנו את ענת, אם חד הורית שנקלעה למצוקה כלכלית. לפני עשרה חודשים הוציאו ממנה את שלושת ילדיה ומאז היא מנהלת מלחמה קשה להחזרתם.

ענת: הם לא מבינים שאימא זה אימא, ואימא זה דבר שלא מאבדים. אימא תמיד היא נוכחת, כאילו… כי זה קשר דם. והם לא מבינים את זה, שזה רגש אחר וזה חום אחר, וילדים לא יכולים למצוא את זה במקום אחר.

הכאב הגדול של ענת הוא שבתמימותה, היא זו שפנתה לרווחה, היא זאת שסיפרה להם שהיא במצוקה גדולה והיא צריכה עזרה כלכלית מהם.

משה הרוש: מה קרה בעצם?

ענת: היה לי משבר כלכלי. רציתי להתקדם, רציתי להרים את עצמי כלכלית. חייתי מהביטוח לאומי, מקבלת מזונות 3,000 ש"ח שזה היה מעט מאוד בשבילי. לא הצלחתי להחזיק את הדירה. היה לי מאוד יקר להחזיק את השכירות. פניתי לרווחה, אמרתי להם שקשה לי כלכלית, ביקשתי עזרה.

אמנון לוי: ענת דווקא הציעה מיוזמתה שהילדים ילכו זמנית לפנימייה, אבל היא חשבה על מקום פתוח, פנימייה של משרד החינוך שבה הילדים נשארים בקשר עם ההורים ובחזקתם. בפועל לקחו ממנה את הילדים למוסד סגור. היא מספרת שבהתחלה הובטח לה שזה רק לשלושה חודשים, עד שתימצא להם המסגרת הקבועה. אבל כבר כמעט שנה הם שם.

ענת: העו"סית אמרה לי 'אל תגידי להם ואל תבטיחי להם שהילדים חוזרים הביתה'. אמרתי לה: אז מה את רוצה שאני אגיד לילדים, שאני לא רוצה אותם? אני אומרת להם: אני אעשה את כל המלחמות שלי בשביל להחזיר אתכם הביתה, ויהיה בסדר, תהיו חזקים. אני תמיד אדאג לכם.

משה הרוש: הכל בגלל בעצם מצוקה כלכלית.

ענת: כן, כן.

משה הרוש: שאת באת והתוודית ואמרת להם: אני צריכה עזרה כלכלית מכם.

ענת: כן.

אמנון לוי: והנה האבסורד:

המדינה משלמת על כל ילד של ענת שנמצא במוסד הסגור כ- 10,000 ש"ח בחודש, יחד 30,000 ש"ח בחודש,  ובמצטבר, זה מגיע ללמעלה מ- 300,000 ש"ח עד היום. לו היו נותנים מקצת מהכסף הזה כתמיכה לענת, אפשר היה לעזור לה ולהשאיר את הילדים בביתם.

יעל דן, גל"צ, עיתונאית: אני אומרת: קחו קצת מההשקעה הכל כך גדולה הזאת שאתם משקיעים במוסדות האלה ותיצרו מעטפת לאימהות המתקשות האלה כדי לעזור להן לגדל את הילד וליהנות מהזכות האנושית הזאת לגדל ילד. קחו קצת מהכסף הזה ותיתנו מערך תומך לאימהות הכושלות או הבלתי ראויות בעיניכם ותעזרו להן.

אמנון לוי: איך זה עובד? מי מחליט על הוצאת ילד מביתו? זה מתחיל מהחלטה מקצועי נטו של עובד סוציאלי מחוזי, שמתעורר אצלו חשד בנוגע לילד שנמצא בסיכון גבוה. במקרה כזה יש לו סמכות מיידית להוציא את הילד מהבית ולהעביר אותו למרכז חירום שהוא עמותה פרטית. בתוך שבוע ימים צריכה ההחלטה לקבל אישור של שופט, אישור שניתן בדרך כלל. מהן הסיבות להגדרת ילד בסיכון? הסיבה הדחופה והמוצדקת ביותר היא כמובן הורים מתעללים פיזית ומינית בילדיהם.

פרופ' אסתר הרצוג: הרוב המכריע של הילדים שמוצאים להשמה חוץ ביתית, הם לא נפגעים פיזית ומינית, אלא מה שמוגדר כ"מוזנחים", הם סובלים מהזנחה כזאת או אחרת.

אמנון לוי: על פי מחקר שערכו ורד סלונים-נבו ויצחק לנדר, רק 25 אחוזים, כלומר רבע מהילדים שהוצאו מהבית, הוצאו בגלל התעללות פיזית או מינית. רוב מוחלט של הילדים הוצאו, כאמור, בנימוק של הזנחה. מהי הזנחה?

פרופ' אסתר הרצוג: עכשיו, זה יכול להיות כל מיני דברים, למעשה אתה יכול להלביש את ההזנחה על כל דבר. אתה יודע מה? גם אם היו מנסים לטעון נגדי שאני לא אימא טובה, שאני מזניחה את הילדים, אפשר היה גם להוכיח את זה. מה זאת אומרת? אני אמא קרייריסטית, שאני אולי השארתי את הילדים יותר מידי שעות בבית.

אמנון לוי: אבל אף אחד לא יטען שפרופ' הרצוג מזניחה את ילדיה בגלל קריירה, כמו שסביר להניח שלא יפעילו את סעיף ההזנחה כלפי ילדים שגרים בכפר שמריהו או בסביון. ברוב המקרים כשגורמי רווחה מדברים על הזנחה, הם מדברים על עוני.

עו"ס חוה לוי: אנחנו צריכים להגן על ילדים, אנחנו צריכים לראות את טובתם של ילדים, אנחנו צריכים להציל חיים של ילדים. ובמקום הזה יכול להיות מצב שהורה לא יראה את הדברים עין בעין יחד איתנו. זה עדיין לא אומר שהילד הזה לא חייב הגנה מיידית.

עו"ד יוסי נקר, מייצג הורים מול הרווחה?: נורא קל למערכת הרווחה, וזה חשוב לי מאוד שאנשים בבית יבינו, המקרים האלה של אלימות או של התעללות, הם המקרים הקטנים, הספורים שבגינם מוציאים ילדים מהבית. אם כל דובר של משרד הרווחה בתגובה שלו שיבוא ויגיד: אתם מגנים על מתעללים בילדים, אנחנו מצילים ילדים… בולשיט!

אמנון לוי: גם את נטע הוציאו מהבית בגלל מצוקה כלכלית. היא עלתה עם משפחתה לארץ מטורקיה בגיל שנה וחצי. קשיי ההסתגלות וקושי במציאת עבודה, גרמו לכך שברבות השנים הוריה החליטו להתגרש. אביה חזר לטורקיה, נטע נשארה לבד עם אימא. רשויות הרווחה שמעו על המצוקה הכלכלית של המשפחה הקטנה.

נטע כהן: הם מדברים איתך בכזו צורה, שאםפ אתה לא מסכים, זה חוצפה כלפיהם אישית. זה כאילו, אני מנסה לתת לך פה מתנה, ואתה סוטר לי עם זה.

משה הרוש: ומה העמדה של אמא שלך?

נטע כהן: הוא אמר לה שהוא חייב לשלוח אותי לאיזה מקום עם טיפול פסיכולוגי רציני ושאם היא לא תחתום, כדי לאשר שייקחו אותי לשם, אם יקרה לי משהו, זה יהיה על הראש שלה. תמיד חושבים, גם אם הם יגמרו לך את העתיד, זה לטובת הילד. זה המשפט שהם כבר לועסים אותו שוב ושוב כמו מסטיק. הכל לטובת הילד. גם אם יזיקו לילד, זה לטובת הילד. והם יכולים לעשות כל דבר שהם רוצים ולא משנה כמה הילד יתנגד, תמיד הם יכולים למצוא את התירוץ הכי פשוט שהוא עדיין קטן ולא מבין שזה לטובתו.

אמנון לוי: פקיד הרווחה העריך שנטע צריכה טיפול פסיכולוגי דחוף, אבל במקום לדאוג שהיא תקבל את הטיפול הזה בביתה, בתמיכת אימה, הוא החליט להוציא אותה למוסד סגור. נטע ואימא שלה האמינו שמדובר רק בכמה שבועות מקסימום. אבל הרווחה העבירה אותה לבית מעבר, תחנה שבה שהתה שלושה חודשים, ומשם העבירו אותה לפנימייה סגורה, אליה אנחנו נוסעים עכשיו.

נטע כהן: במשך שבוע אתה לא יכול לצאת בשום צורה, אפילו לא לנשום אוויר בחצר. במשך שבוע ואני יכולה להבין למה מבחינתם, כי במשך השבוע הראשון יש יותר פוטנציאל לרצות לברוח, אז בואו ננעל אותם לגמרי עד שהם יתרגלו וייכנעו. לא מגיע לי להיות בכלא. במה פשעתי? זה גיהינום יומיומי מבחינת יחס.

לא מגיע לי להיות בכלא. במה פשעתי? אומרת נטע כהן. פנימיית הרדוף מבט מבחוץ

לא מגיע לי להיות בכלא. במה פשעתי? אומרת נטע כהן. פנימיית הרדוף מבט מבחוץ

משה הרוש: נטע, אנחנו כבר ממש קרובים. מה, מה עובר בראש עכשיו?

נטע כהן: דפיקות הלב שציפיתי להן התחילו להגיע. אני אראה בטוח לפחות כמה פרצופים מוכרים. ואני אתעמת ואני אתמודד ואני אתגבר.

אמנון לוי: נטע נלקחה מחזקתה של אם חד-הורית. מתברר שזה לא במקרה.

יוסי סילמן: קרוב ל- 50 אחוז מהילדים שמוצאים זה לאימהות חד-הוריות או גרושות. זה נתון מדהים. זו אימא שנמצאת לבד ומגדלת את הילד. זו בעיה כלכלית והיא נמצאת לבד.

אמנון לוי: עד כמה הוצאת ילד מביתו נשענת גם על סטיגמות של גורמי הרווחה? האם זה מקרי שמחצית מהילדים שהוצאו מהבית הם ילדים של אימהות חד הוריות? את הקשר המובהק בין עוני וסטיגמות ממחיש מחקר שערכו לפני שנתיים פרופ' גיא אנוש וד"ר טלי באייר טופילסקי מאוניברסיטת חיפה. הם ערכו ניסוי שבמסגרתו הם חילקו ל- 105 עובדים סוציאליים שמונה מקרים של ילדים ברמות שונות של סיכון. הם ביקשו את המלצת העובדים, האם צריך להוציא את הילדים האלה מהבית, כן או לא? התברר שאם הילד עני, הסיכוי שהעובד הסוציאלי ימליץ להוציאו מביתו גדול פי שישה מאשר ילד עשיר, למרות ששני הילדים הוגדרו בדיוק באותה רמת סיכון. ואם הילד מזרחי, הסיכוי שיוציאו אותו מהבית גדול פי שניים מילד אשכנזי. שוב, למרות ששניהם הוגדרו בדיוק באותה רמת סיכון.

משה הרוש: את מכירה את המחקר שנערך לפני שנתיים באוניברסיטת חיפה?

עו"ס חוה לוי: כן.

משה הרוש: זה לא נתון שמטריד גם אותך?

עו"ס חוה לוי: הוא לגמרי, לגמרי מטריד. אני חייבת להגיד שלא כך מתקבלת החלטה. לא על הוצאת ילד מהבית באופן כללי ובוודאי לא לגבי צו חירום. קבלת החלטות לא מתבססת על עובד אחד, על האישיות שלו, על האמונות שלו, על הערכים שלו, אלא על גורמים שונים שהם צריכים בסופו של דבר להיות הגורמים שקובעים ונותנים או לא נותנים אישורים להחלטות כאלה ואחרות.

אור סיונוב, פעילה חברתית: כשעובדת סוציאלית צריכה להיכנס לבית של אמא מאוד מאוד ענייה, מזרחית מאוד, עם חי"ת ועי"ן וחמסות על הקירות והבאבא סאלי, ורואה את העוני שיש בתוך הבית הזה וכותבת תסקיר לבית המשפט, שצריך להוציא את הילד הזה מהבית. מה את, ילדה בת 23, 24 יודעת על החיים האלה? יודעת על החיים של אלה? מה את יודעת?

אמנון לוי: אור סיונוב, שמשתתפת העונה בתוכנית "האח הגדול", עוסקת שנים בטיפול בנוער במצוקה. כשעובדת סוציאלית שבאה משכבה כלכלית חברתית אחת, נכנסת לבית משכבה כלכלית וחברתית אחרת, היא אומרת, יש בהכרח התנגשות בין עולמות שעלולה להביא לפתרון טרגי של הוצאת הילד.

אור סיונוב: את מסתכלת עליהם ואת רואה משהו נחות ממך.

משה הרוש: את רוצה להגיד לי בלב שלם שאין הטיה בשיקול דעת של עובד סוציאלי?

עו"ס חוה לוי: אני רוצה להגיד לך בלב שלם שאין לי ספק שעובד סוציאלי הוא בן אדם כמו כל בני האדם שחיים במדינה הזאת, ובכלל בעולם הזה, שיש להם מחשבות, רגשות, ערכים, וגם הטיות שאני לא תמיד אוהב אותן, לא תמיד אסכים איתן.

אמנון לוי: גם נטע הועברה בניגוד לרצונה ובכפייה בהתחלה לבית מעבר ואחר כך לפנימייה סגורה. לאחר שבעה חודשים במוסדות האלה, היא ומשפחתה החליטו לעשות מעשה. כאשר יצאה לחופשת הפסח, אביה קנה לה כרטיס טיסה אליו לטורקיה בידיעה שהיא לא חוזרת יותר לישראל. מאז היא חיה שם.

נטע כהן: קודם כל, הייתי צריכה להגיע לתובנה שאני לא מתאימה למקום הזה, לא משנה מה יגידו. עתיד לא יהיה לי פה ואני רק אסבול, ואין לי זכויות בסיסיות של כל ילד במדינת ישראל שגר בבית.

אמנון לוי: בצהרי היום מגיעה נטע סוף סוף לפנימייה שממנה ברחה שממוקמת בתוך קיבוץ הרדוף בצפון הארץ. אני תוהה, מה בעצם היא רוצה למצוא פה? אבל היא גם לא ממש יודעת. ברור לה שהצוות מן הסתם התחלף ולאנשים שעובדים פה היום אין כנראה שום קשר למקרה שלה. בכל זאת, היא רוצה לראות בעיניים את המקום ואולי גם לדבר עם בעל סמכות, לפרוק מעט את המועקה שיש לה.

נטע כהן: אם אני לא אעשה את זה למרות שהייתה לי הזדמנות לעשות את זה, זה ירדוף אותי כל החיים.

אמנון לוי: נטע עומדת מחוץ לפנימייה. כאן סגרו אותה בניגוד לרצונה, מכאן היא ברחה. ביקור הגברת הצעירה מגיע לתחנתו הסופית. איך יקבלו אותה? האם יסכימו להכניס אותה פנימה, לדבר איתה? מיד נחזור עם התגובה הקשה בה נטע נתקלת וגם נפלאות האבסורד. שירלי, אם חד הורית שהוגדרה כאם מסוכנת לילדיה על ידי הרווחה, מספרת איך לקחו ממנה ילד אחד, אבל השאירו אותה לגדל את הילד השני.

נטע כהן, הייתה בת 13 כאשר אובחנה כילדה עם בעיות פסיכולוגיות ובעקבות זאת החליטו גורמי הרווחה לא לתת לה טיפול, אלא להוציא אותה מהבית מחזקת אימה החד-הורית, זה ברוב המקרים חד-הורית, ולהעביר אותה לפנימייה סגורה. אחרי שבעה חודשים במוסדות, נטע ניצלה חופשת חג כדי לברוח אל אבא שלה שחי בטורקיה. היום 7 שנים אחרי, היא חיה באיזמיר, סטודנטית לתקשורת וכששמעה שאנחנו מכינים תחקיר על הוצאת ילדים מביתם, טסה במיוחד לכאן כדי למסור את העדות שלה על מה שעבר עליה בפנימייה.

היא עומדת עכשיו מחוץ לשערי הפנימייה, מחכה להיכנס פנימה.

אמנון לוי ונטע כהן

נטע כהן: אם אני לא אעשה את זה למרות שהייתה לי הזדמנות לעשות את זה, זה ירדוף אותי כל החיים.

משה הרוש: למה? זה סוג של סגירת מעגל מבחינתך?

נטע כהן: זה סוג של סגירת מעגל, זה ללכת לסגור חשבון, זה לשאול למה, ומי אתה חושב שאתה, ואיך יכולת לעשות לי דבר כזה? בגלל שהייתי חלשה יותר אתה חשבת שאתה יכול לעשות לי מה שאתה רוצה? כשאתה עוזב מקום מסויים, במיוחד בבריחה, אז זה אחר כך חוזר אליך בחלומות ובפלאשבקים בצורה מיתוסית כזאת, אבל כשאתה רואה את זה מול העיניים שוב, זה מסיים את המיתוס. זה מנפץ את המיתוס.

אמנון לוי: נטע כואבת עד היום את ההחלטה השרירותית להוציא אותה מהבית ולהרוס את ילדותה, אבל לפעמים ההחלטה היא לא רק שרירותית אלא גם אבסורדית. הסיפור של שירלי מדגים זאת. היא אם חד הורית, היא גידלה את שני ילדיה בכוחות עצמה כשהיא מתקשה לעמוד במשא הכלכלי הכבד הזה לבד. גורמי הרווחה הגדירו אותה כ"אימא מסוכנת", ולכן הם הוציאו את אחד מילדיה מחזקתה, ושלחו אותו, בניגוד לרצונה למרכז חירום.

את הילד השני, כמה אבסורדי, הם השאירו אצל אותה אימא שהם עצמם הגדירו כ"אם מסוכנת".

הרווחה הגדירה אותה כאם מסוכנת. לקחה לה ילד אחד ואת השני השאירה אצלה שתגדל אותו

משה הרוש: איך זה?

שירלי, האם: ככה הוחלט. כי השני כנראה לא קשור, לא יודעת.

משה הרוש: מוזר.

שירלי, האם: מוזר, מוזר, כי יש לי שני ילדים, הם טוענים שאני אימא שלא יודעת לתפקד ואני מנהלת אורח חיים לא נורמלי ולוקחים ילד אחד.

משה הרוש: אם הם חושבים שאת לא יכולה לגדל ילדים, אז ההיגיון הוא לקחת את שניהם, לא?

שירלי, האם: את שניהם. נכון, זה ההיגיון, אבל בפועל זה לא קורה. ברוך השם.

משה הרוש: אז הם קורעים גם ילד מאימא שלו והם קורעים ילד גם מאח שלו?

שירלי האם: מאח שלו, נכון.

אמנון לוי: הבן של שירלי נלקח ממנה על ידי הרווחה ונשלח למרכז חירום, אחד מעשרה כאלה שפועלים כרגע ברחבי הארץ. צריך להבין, מרכז חירום הוא מוסד סגור שאליו מועברים ילדים בצו חירום מיידי כאשר פקידי הסעד סבורים שלילד נשקפת סכנה מיידית. מדובר במוסד שנחשב בעצם לתחנת מעבר של הילד עד למציאת מסגרת קבועה בשבילו. על פי הנוהלים, ילד לא אמור לשהות במרכז החירום יותר משלושה חודשים.

יוסי סילמן: כל ילד שנמצא במרכז חירום מעל שלושה חודשים מתחיל להינזק.

משה הרוש: יוסי, הדוח שלך הראה ש- 60 אחוזים מהילדים שנמצאים במרכז חירום הם מעל שלושה חודשים.

יוסי סילמן: אני מסכים איתך. תקלה. תקלה אמיתית.

שירלי, האם: ועוד חודש ועוד חודש, וככה שמונה חודשים.

משה הרוש: שמונה חודשים גררו אותו?

שירלי האם: שמונה חודשים גררו אותו במרכז חירום, בשביל לעשות לו אבחון.

אמנון לוי: במשך שמונה חודשים המרכז, עמותה פרטית, כאמור, קיבל עליו כל חודש 17,000 ש"ח ממדינת ישראל.

 עמותה של יואב אפלבוים המשמשת גם כמרכז חירום קיבל על הילד של שירלי כל חודש 17 אלף ש"ח במשך 8 חודשים

עמותה של יואב אפלבוים המשמשת גם כמרכז חירום קיבל על הילד של שירלי כל חודש 17 אלף ש"ח במשך 8 חודשים

כששירלי הבינה שהרווחה לא מתכוונת להחזיר לה את הילד, היא פנתה לבית המשפט. זה השתכנע בצדקתה והורה להחזיר לה את בנה.

שירלי האם: באיזשהו שלב אני הבנתי שפשוט עבדו עליי, ואז פנינו בעצם לעורכת דין, והיא תפסה את הראש ואמרה: תקשיבי,  חבל שזה הגיע עד כאן. ברגע שהגענו לבית המשפט לדיון, השופט ראה את הילד, ראה את המשפחה, ראה אותי, ובאותו יום הילד חזר הבייתה, הוחלט שהילד חוזר הביתה.

אמנון לוי: אז איך בעצם הגענו למצב הזה? למצב שבו אינטרסים כלכליים מתערבבים עם רווחה? שבו עניים נמצאים בסיכון גדול יותר שילדיהם יוצאו מחזקתם?

מדינת ישראל הפריטה את רוב שירותי הרווחה שלה. זה שורש הבעיה.

רו"ח יעקב אליה: משרד הרווחה הוא המשרד הכי מופרט בישראל. בממוצע 90 אחוז מהשירותים של משרד הרווחה ניתנים על ידי גורמים חוץ ממשלתיים. מדובר על סדר גודל של 3,000 גורמים חוץ ממשלתיים.

משה הרוש: עמותות, עניינים.

רו"ח יעקב אליה: הכל, הכל, גם חברות פרטיות וגם עמותות מכל הסוגים.

אמנון לויף כדי להכניס את העניין לפרופורציה כדאי אולי להשוות את נושא הפרטת שירותי הרווחה להפרטת בתי הסוהר שהגיעה עד לבג"ץ. בנובמבר 2009, לאחר שהממשלה החליטה להפריט את בתי הסוהר, הורה בג"ץ לבטל את ההפרטה. השופטת דורית ביניש, נשיאת בית המשפט העליון דאז, קבעה שיש חשש מובנה שאסירים יהפכו לאמצעי להפקת רווחים כספיים על ידי תאגיד פרטי שמנהל ומפעיל את בית הסוהר, ולפיכך עצם קיומו של מוסד שהוא כלא הפועל למטרות רווח, מבטא פגיעה בכבודם של האסירים כבני אדם.

אם ככה בית המשפט העליון מתייחס להפרטת שירותים לאסיר, נותר רק לדמיין מה הוא היה אומר על הפרטת שירותים למען הילד.

עו"ס חוה לוי: תראה, אם הדאגה היא שהמערך המופרט הזה בסופו של דבר מייצר מצב שבהחלטות של הגורמים המקצועיים, ניטה יותר להוציא ילדים מהבית, אין קשר בין הדברים, אני חייבת להגיד את זה באופן חד משמעי. החלטה להוציא ילדים מהבית היא לא כדי למלא מסגרות. היא החלטה של מה נכון עבור הילד. המסגרות לא יושבות בתוך הדיונים המקצועיים.

עו"ס יוסי נקר, הגיב על דבריה של עו"ס חוה לוי בפייסבוק:

יוסי נקר

אמנון לוי: חוה לוי אומרת שההפרטה לא משפיעה על ההחלטה המקצועית. האומנם?

מי כותב את חוות הדעת וממי הוא מקבל משכורת? הסמכות להוציא ילד מהבית נתונה בידי פקיד סעד מחוזי. הילד מועבר למוסד זמני בבעלות עמותה, שם מאבחנים אותו וממליצים לרווחה מה צריך לעשות איתו בהמשך. הבעיה היא שהמאבחנים הם פסיכולוגים, אנשי מקצוע, שמקבלים את שכרם מהמוסד הזמני, למוסד כמו שראינו, יש רווח כספי הנובע מהשארת הילד, אז איך אפשר לסמוך על חוות דעת של איש מקצוע שפרנסתו תלויה בכך שהילד לא יחזור לביתו?

פרופ' אסתר הרצוג: ואז הם כמובן נותנים את חוות הדעת שהן יתאימו להשארה של הילד במרכז החירום.

עו"ד ורוניקה ברומברג, מייצגת הורים מול הרווחה: הילדים נתקעים חודשים שלמים במרכזי חירום. כדי לממן את אותו מרכז חירום צריכים להגיע ילדים. מעולם לא קרה לי שהייתה המלצה להחזיר את הילד לבית, לא קרה לי.

עו"ד ורוניקה ברומברג, מייצגת הורים מול הרווחה: מעולם לא קרה לי שהייתה המלצה להחזיר ילד הבייתה

עו"ד ורוניקה ברומברג, מייצגת הורים מול הרווחה: מעולם לא קרה לי שהייתה המלצה להחזיר ילד הבייתה

אלא אם הייתי נלחמת והייתי באה וצועקת והייתי נלחמת בבית המשפט.

ד"ר כרמיה אוריין, פסיכולוגית, העניקה חוות דעת למוסדות: אני לא זוכרת מקרה שראיתי שהציעו: אולי כדאי להחזיר את הילד להורים או אולי אפשר שאנחנו ניתן עזרה ונעזור למשפחה הזו בחזרה? כל חוות הדעת שאני קוראת של הבוחנים שלהם מצדדות בדעה שלהם.

אמנון לוי: כרמיה אוריין שימשה במשך שנים פסיכולוגית שעבדה עם המוסדות האלה וכתבה עבורם חוות דעת. במקרים רבים המליצה להחזיר את הילד לביתו ולא להשאיר אותו במוסד. התוצאה הייתה שהפסיקו להזמין אצלה חוות דעת.

הפסיכולוגית כרמיה אוריין. אני מפריעה להם

הפסיכולוגית כרמיה אוריין. אני מפריעה להם

כרמיה אוריין, פסיכולוגית: אני מפריעה להם.

משה הרוש: במה?

כרמיה אוריין, פסיכולוגית: בחוות הדעת.

משה הרוש: מה המשקל של חוות הדעת והאבחונים שמעניקים הגורמים המקצועיים בהחלטה אחרי זה מה לעשות עם הילד?

עו"ס חוה לוי: חוות דעת היא מאוד משמעותית. התפקיד שמוטל עליהם הוא לכתוב את חוות הדעת. הגורמים לא חייבים לקבל את ההמלצה הזאת, ויש מקרים שאנחנו אומרים: תודה רבה, מרכז חירום, עשית את עבודתך. אנחנו נבחן גם חלופות אחרות. האינטרס של מרכז החירום להשאיר את הילד שם הוא בכלל לא רלוונטי לעניין הזה.

משה הרוש: הוא מקבל על הילד 17,000 ש"ח בחודש.

עו"ס חוה לוי: הוא יקבל אבל גם על הילד שימלא את מקומו את אותו סכום כסף.

משה הרוש: מה זאת אומרת?

עו"ס חוה לוי: המציאות היא שמרכזי החירום כמעט תמיד הם במקום מלא לחלוטין. זה בערך עובד על בסיס מיטה חמה.

משה הרוש: על כל ילד אתם מקבלים למשל, במרכז החירום 17,000 ש"ח על כל חודש שהוא נמצא שם?

יואב אפלבוים מנהל עמותת "אהבה" בעל אינטרס כלכלי: נכון. זה חיסכון עצום. לעומת זה שאם הילד לא היה נמצא שם. מרבית הילדים היו צריכים להיות מאושפזים בבתי חולים במחלקות פסיכיאטריות. לך תעשה חשבון כמה זה היה עולה למדינת ישראל לאשפז אותו. ההסכם בינינו לבין משרד הרווחה, שגם אם יש פחות מ- 15 ילדים, יש מה שנקרא "שמירת מקום", כך שזה לא משנה כהוא זה אם ילד נמצא אצלי שמונה חודשים ועוזב או ילד נמצא אצלי ארבעה חודשים ועוזב. אם אתה שואל אותי אם יש לי מיטות ריקות, לא זוכר תקופה כזו.

משה הרוש: איך קורה מצב כזה שילד נשאר במרכז חירום יותר משנה? איך?

עו"ס חוה לוי: זה לא ההמלצה הטיפולית שלנו, שילד יישאר משכי זמן כל כך ארוכים.

אמנון לוי: כאן זה היה. מכאן היא ברחה לפני שבע שנים.

נטע כהן: כל עוד אני הולכת פה ועדיין לא קרה איזה אסון, זה מרגיע אותי.

אמנון לוי: נטע זיהתה את המבנה, והיא מוכנה להתעמת עם העבר שלה. הביקור של נטע נקטע בצורה אלימה. נטע כהן חוזרת לפנימית הרדוף הסגורה ממנה ברחה לפני 7 שנים. מה מחכה לה שם? איך מאזנים בין הצורך להציל ילדים בסיכון אמיתי לבין החשש שהוצאתו מהבית של ילד תהיה שרירותית ומושפעת מאינטרסים כלכליים?

אנחנו מתקרבים למבנה שכאמור נמצא בתוך קיבוץ. כמה מטרים לפני שאנחנו מגיעים מתברר לנו שזה לא הולך להיות קל.

מאבטח: למה אתה מצלם אותי?

משה הרוש: אני לא מצלם אותך. בלי ידיים, בלי ידיים, בלי ידיים.

מאבטח: למה אתה מצלם אותי בלי רשות?

משה הרוש: אני מצלם בשטח ציבורי.

מאבטח: בלי רשות. אני מתקשר למשטרה.

משה הרוש: אתה יכול להתקשר. אנחנו פה בשטח ציבורי.

נטע כהן ומשה הרוש, נכנסים לפנימייה בשטח הפתוח.

משה הרוש: נעים מאוד, שלום. מי את?

חיה, מנהלת פנימיית הרדוף: אתם לא יכולים.

משה הרוש: את המנהלת של המקום?

חיה, מנהלת פנימיית הרדוף: לא, אני ממש לא.

משה הרוש: אז מי את?

חיה, מנהלת פנימיית הרדוף: אני המנהלת.

משה הרוש: את המנהלת? היי. שלום.

חיה, מנהלת פנימיית הרדוף: אני פשוט הולכת להזמין משטרה. לא. אנחנו נזמין משטרה אם אתם לא ברגע זה זזים מפה.

משה הרוש: זאת נטע כהן.

חיה, מנהלת פנימיית הרדוף: אני לא רוצה לדברת איתך, אני מבקשת שתלכו מפה.

משה הרוש: היא הייתה פה…

חיה, מנהלת פנימיית הרדוף: אני אזמין משטרה עכשיו.

משה הרוש: אין בעיה, אבל היא רק רוצה להגיד לך כמה מילים.

חיה, מנהלת פנימיית הרדוף: אני לא רוצה לדבר איתה.

משה הרוש: היא הייתה פה ארבעה חודשים במקום הזה.

טורקים את הדלת.

אמנון לוי: אף אחד לא רוצה לדבר עם נטע, גם לא לשמוע מה יש לה על הלב כבר המון שנים. המעגל לא נסגר. אנחנו יוצאים החוצה ונכנסים לרכב ונטע מסתגרת בתוך עצמה.

אז מה הפתרון? מה אפשר לעשות כדי שלא יקרה מצב שילדים יוצאו מבתיהם בלי שתהיה לכך הצדקה מוחלטת? כמו שאמרנו, משנת 2006 משרד הרווחה התחיל להפעיל תוכנית שנקראת "עם הפנים לקהילה", שמטרתה הקצאה של יותר משאבים לטיפול ושיקום של הילדים בתוך הקהילה, יחד עם המשפחה שלהם. זאת אומרת, לעזור למשפחות להתרומם ולמנוע ככל האפשר את הרחקת הילדים מהבית. אבל התקציב של התוכנית הזאת מאוד קטן, כפי שכבר ראינו.  היא עבדה כמה שנים והיום היא כבר איננה מדיניות מוסדרת.

חנה בית הלחמי: הפתרון הוא שינוי מדיניות. בשינוי מדיניות הכוונה היום כל התקציבים צבועים בצבע אחד, שזה השמה חוץ ביתית. אם אנחנו רוצים היום לעשות שינוי אנחנו צריכים לצבוע את רוב התקציבים בשיקום בקהילה, שיהיה סל שיקום. כמו שיש סל שיקום, בנושאים של לקויות שהן פיזיות למשל, שיהיה סל שיקום גם בנושא של לקות תפקודית של הורים.

פרופ' אסתר הרצוג: אם נחשוב על זה שהיו לוקחים את הסכומים האלה והיו משקיעים אותם במשפחה, בקהילה, בשירותים קהילתיים, בהזנה בבתי ספר, בעזרה בלימודים בבתי ספר, בכל מיני סוגים של שירותים שהם יכולים לתמוך בקשיים של ילדים ומשפחות בצורות כאלה ואחרות, אפשר היה לעשות דברים אחרים.

חנה בית הלחמי: יש את זה בכל העולם המערבי. זאת אומרת, כל העולם המערבי עובד היום בשיקום של המשפחה בתוך התא המשפחתי האינטגרלי, מבלי לפרק את התא המשפחתי. פשוט נותנים לתא המשפחתי את אותה חגורה, אותה מעטפת שמסייעת לתא המשפחתי הזה להתקיים ולהשתקם מבלי שיצטרכו להוציא את הילדים.

אמנון לוי: שר הרווחה חיים כץ אומר כך. אני מברך על התחקיר של אמנון לוי שמוכיח כי מדיניות ההפרטה שהייתה נהוגה במשרד הרווחה איבדה כל רסן וגורמת לליקויים של ממש בנושא שהוא דיני נפשות כמו הוצאת ילדים מביתם. הוצאת ילד מביתו היא צעד דרמטי שיש לנקוט בו רק במידה וקיימת סכנה ממשית לפגיעה בטובת הילד וכך הנחיתי את הגורמים המקצועיים לנקוט. אני רואה חשיבות עליונה לסייע להורים לרכוש כלים להבראת התא המשפחתי ולכן נעגן זאת בחקיקה ראשית.

תגובת שר הרווחה חיים כץ על התחקיר של מדיניות ההפרטה שאיבדה כל רסן

תגובת שר הרווחה חיים כץ על התחקיר של מדיניות ההפרטה שאיבדה כל רסן

לא אקבל מצב שבו ילדים מוצאים מביתם בגלל דלות ועוני. אין מנוס מבחינה מחודשת והנחיות ברורות וחד משמעיות להוצאת ילדים מביתם. כצעד ראשון, מנכ"ל משרד הרווחה אליעזר יבלון מינה ועדה בראשות פרופ' בלהה דוידסון, ומטרתה לבחון מקרים שאירעו לאחרונה ולקבוע האם וכיצד המדיניות הקיימת בכל הנוגע להוצאת ילדים מביתם היא נכונה ותואמת למדייות השר.

תגובת פנימיית הרדוף שבה שהתה נטע: כשהיא מלווה בצלם ואדם נוסף הגיעה נטע לפנימייה. השלושה נכנסו לרשות היחיד של הפנמייה ניסו לצלם ללא רשות ולדובב את ילדי הפנימייה כולם חוסים קטינים, מבלי שהזדהו. מכיוון שהתנהלותם עוררה חשד בנסיבות המקרה לפגיעה חמורה בפרטיות של החוסים ולעבירה לפי חוק הגנת הפרטיות, הם הוצאו מהמקום על ידי אב הבית שאף הזיז את המצלמה, הוזמנה משטרה והוגשה תלונה אך הם הקדימו לעזוב לפני הגעתה.

תגובה שקרית של חיה מנהלת פנימיית הרדוף

תגובה שקרית של חיה מנהלת פנימיית הרדוף

אמנון לוי: ובכן, לא נכנסנו לשטח פרטי של פנימיית הרדוף. עמדנו בחוץ בשטח ציבורי של קיבוץ הרדוף. ממש לא ניסינו לדובב חוסים. לא נכון. ולו היו מסכימים המנהלים לשוחח עם נטע ללא מצלמות, היינו מאושרים להיענות לבקשה. העובדה היא, שהמנהלות בכלל לא היו מוכנות לשמוע במה או במי מדובר. כאשר נאמר להם, ונאמר להם במפורש שנטע הייתה בעבר בפנימייה, הם מיהרו להיכנס, הייתי אומר אפילו להימלט לתוך הבניין, לסגור את הדלת מאחוריהן ולהזמין משטרה כאילו נטע הייתה פושעת מסוכנת שצריך להיזהר ממנה.


חדשות ערוץ 1: ביהמ"ש קבע שהתינוקת תוחזר להוריה אבל משרד הרווחה ממשיכים להחזיק בתינוקת במרכז חירום

$
0
0

קישור מקוצר לכתבה: http://wp.me/p3VHfi-Ni

חדשות ערוץ 1 – התינוקת האזוקה. מדוע אזק משרד הרווחה תינוקת בת 3 שבועות ואח"כ סירב לשחרר אותה לידי הוריה?

תמונה של התינוקת האזוקה. צילום: אתי אגיסון

תמונה של התינוקת האזוקה. צילום: אתי אגיסון

האבא': איפה נשמע קיים דבר כזה שילדה לא תגור בחיק אמה ולשים לה אזיקון ברגל? מה, אנחנו בבית סוהר?

מיכל רבינוביץ: עכשיו לסיפור על תינוקת בת 3 שבועות שכבר מיום לידתה הייתה אזוקה באזיק אלקטרוני. הסיבה שירותי הרווחה חששו שהוריה יוציאו אותה מבית החולים וטענו לאי מסוגלות הורית.

פסק דין של כבוד השופט שאול שוחט ביהמ"ש מחוזי ת"א, קבע שהתינוקת תוחזר להוריה, אבל שירותי הרווחה ממשיכים להחזיק בתינוקת במרכז חירום.

רועי כץ עם הסיפור:

לפני קצת פחות מחודש עם ציפיה ארוכה מהתרגשות שהיא מנת חלקם של כל מי שמביאים ילד לעולם, נולדה התינוקת ה'.

האמא: לא ראיתי אותה הרבה זמן, מאז שלקחו אותה בבית החולים לא ראינו אותה, לא שמענו.

ההורים שלא נותנים להם לגדל את בתם התינוקת

ההורים שלא נותנים להם לגדל את בתם התינוקת

כבר בחדר הלידה הרגישה האם שלוקה בפיגור קל שמשהו מוזר מתרחש, ואסור לה להוציא את בתה מחדר הלידה. לתינוקת בת יום בלבד, הוצמד אזיק אלקטרוני שמצפצף אם היא תוצא מהתינוקיה.

האמא: הרגשתי שזה כמו איזה עבריין, איזה עבריינית שכאילו… שאסור לשים לתינוקת ברגל שלה אזיקון מגיל קטן.

בשירותי הרווחה טוענים שלאם אין מסוגלות הורית, ועל פי צו בית משפט הוארכה שהות התינוקת בבית החולים ובהמשך היא נלקחה מאמה למרכז חירום, שם היא שוהה עד היום.

שימו לב איך נשמע ביקור בית של עובדת סוציאלית אצל הזוג [השמעת הקלטה]:

עו"ס: יש לי מקום טוב, יש פה ריח טוב, אווירה נעימה. בוא נקדם את הסיפור הזה [רוצה לקחת את התינוקת לאימוץ].

אבא: הנה כאן פה למעלה יש חיתולים. הנה החיתולים.

עו"ס: יש מעט מאוד, אתם צריכים שיהיה…

אבא: אנחנו נביא. מה הבעיה? קונים.

עו"ד ורדה ברכה שטיינברג, מייצגת את ההורים: בוא נצא מתוך נקודת הנחה שיש מגבלה. גם אנשים עם מוגבלויות יכולים להיות הורים. גם אנשים עניים יכולים להיות הורים. אף אחד לא קבע, ואבוי לנו כחברה לקבוע שבמדינת ישראל הורים הם רק אקדמאים עשירים ממוצא אשכנזי.

לפני חמישה ימים הושגה פשרה בבית המשפט המחוזי בת"א, ועל פיה תינתן חופשת לידה לאב במקום לאם. כך נכתב בפסק הדין: "אנו תקווה כי אכן יצליח המהלך האמור – לא רק מבחינת הסכמת הגורמים הרלוונטיים למתן חופשת הלידה לאב, אלא מבחינת הצלחתו של המהלך כולו, שבסופו אכן תישאר הקטינה ברשות ההורים".

— אתה בטוח שאתם יכולים לגדל לבד את התינוקת?

אבא: מיליון אחוז אני בטוח. למה אנשים חושבים שאנחנו לא יכולים לגדל? למה?

התינוקת משום מה עדיין לא הוחזרה להוריה. סימני השאלה סביב התנהלות שירותי הרווחה רבים ומטרידים.

עו"ד ורדה שטיינברג מייצגת את ההורים. בוא נצא מתוך נקודת הנחה שיש מגבלה. גם אנשים עם מוגבלויות יכולים להיות הורים. גם אנשים עניים יכולים להיות הורים.

עו"ד ורדה שטיינברג מייצגת את ההורים. בוא נצא מתוך נקודת הנחה שיש מגבלה. גם אנשים עם מוגבלויות יכולים להיות הורים. גם אנשים עניים יכולים להיות הורים.


Viewing all 266 articles
Browse latest View live